Vijenac 251

Matica hrvatska

Varaždin

Uspomene na uglednike pera

Varaždin

Uspomene na uglednike pera

U prijedlogu programa rada za 2004. godinu Ogranak Matice hrvatske Varaždin ponudio je Poglavarstvu grada Varaždina uistinu jedinstven projekt pod naslovom Perivoj hrvatskih književnih povjesničara.

Zamisao o projektu rođena je kada je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović predložio postavljanje spomen-biste Ivanu Milčetiću, u zaseoku Milčetići, u Malinskoj na otoku Krku (bistu će sredinom studenoga 2003. svečano postaviti općina Malinska i Ogranak Matice hrvatske Varaždin). Tada je mr. sc. Ernest Fišer, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždin, predložio da se u varaždinskom gradskom parku, perivoju uz Hrvatsko narodno kazalište poznatu kao Šetalište Vatroslava Jagića, uz postojeći Jagićev spomenik u bronci, podignu spomen-biste zaslužnim Varaždincima, istaknutim hrvatskim književnim povjesničarima.

Hrvatski književni povjesničari

Ideju su razradili Ernest Fišer i Tihomil Maštrović s Hrvatskih studija u Zagrebu, na kojima se već deset godina, u suradnji s drugim srodnim fakultetima, vodi projekt Hrvatski književni povjesničari. Gospodin je Fišer prijedlog o Perivoju hrvatskih književnih povjesničara u Varaždinu uputio Gradu Varaždinu i obrazložio ga: Varaždin je grad iznimno bogate kulturne tradicije. Među brojnim činjenicama što se vezuju uz kulturnu baštinu nekadašnje hrvatske metropole jedna posebno odskače — Varaždin je, naime, hrvatskoj znanosti i kulturi, a napose hrvatskoj književnosti, dao iznimno velik broj uglednih književnih povjesničara i filologa, zahvaljujući imenima kao što su Ivan Kukuljević Sakcinski, Vatroslav Jagić, Ivan Milčetić, Branko Drechsler Vodnik, Franjo Švelec, da spomenemo tek najistaknutije.

Varaždin je nezaobilazno mjesto na hrvatskom književnoznanstvenom zemljovidu, odnosno, kako to lijepo reče akademik Miroslav Šicel, jedan od uglednih živućih književnih povjesničara, također podrijetlom Varaždinac: »Mogli bismo, parafrazirajući poznatu Matoševu misao kako gradovi bez svojih pjesnika i nijesu gradovi reći: po svojim književnim povjesničarima Varaždin je ne samo grad, on je velegrad!«

Gospodin Fišer predložio je, u ime Ogranka Matice hrvatske Varaždin, podizanje spomenika hrvatskim književnim povjesničarima koji su u gradu Varaždinu rođeni ili su životom i djelovanjem vezani za ovaj grad: Ivan Kukuljević Sakcinski (Varaždin, 1816 — Puhakovec 1889), Vatroslav Jagić (Varaždin, 1838 — Beč, 1923), Ivan Milčetić (Malinska, 1823 — Varaždin, 1921), Franjo Galinec (1887-1945), Branko Drechsler Vodnik (Varaždin, 1879 — Zagreb, 1926), Franjo Švelec (Koškovec, pokraj Varaždina, 1916 — Zadar, 2002) i Luka Zima (Jurovci pokraj Ptuja, 1830 — Varaždin, 1906).

Predloženo je da se svake godine postavlja bista jednom znamenitom Varaždincu. Već ove godine, 6. prosinca, za Dan grada Varaždina predloženo je da Grad Varaždin i Ogranak Matice hrvatske Varaždin u perivoju postave spomen-poprsje Ivanu Milčetiću što ga je izradio akademski slikar Ratko Petrić iz Zagreba za potrebe Općine Malinska, koji je pristao da se, bez naknade, izlije u bronci i njezina replika za potrebe Grada Varaždina.

Kako se 2003. godine obilježava 150. obljetnica rođenja Ivana Milčetića to je još jedna dobra prigoda da se Varaždin prisjeti svoga uglednog sugrađanina.

Javna svijest i znanje

Iduće, 2004. godine, obilježit će se 125. obljetnica rođenja Branka Drechslera Vodnika pa to može biti povod postavljanju njegova spomen-poprsja u Perivoju hrvatskih književnih povjesničara. Godina 2004. jest i obljetnica smrti Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Ako prijedlog bude prihvaćen, Varaždin će svojim brojnim prepoznatljivim kulturnim obilježjima pridodati još jedno — Perivoj hrvatskih književnih povjesničara, a bit će to važan prinos vraćanju mnogih hrvatskih uglednika pera u javnu svijest i znanje. Velikani hrvatske književne i filološke znanosti neće biti zaboravljeni, a Gradski park bit će ne samo obogaćen osmišljenim nizom javne spomeničke skulpture nego će i grad Varaždin time dobiti još jedno i jedinstveno kulturnopovijesno i turističko obilježje.

A. Č.-K.

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak