Vijenac 251

Fotografija

U FOKUSU

Suvremena japanska fotografija u Grazu

U FOKUSU

Suvremena japanska fotografija u Grazu

slika

Graz U sklopu projekta Keep in Touch. The Social Use of Images otvorena je u Grazu izložba japanske fotografije Positionen japanischer Fotografie. Izložbom su predstavljeni radovi mlade generacije japanskih umjetnika, a problematizira njihov odnos prema vlastitom nasljeđu i tradicionalnom Japanu te odnos prema socijalnim i kulturološkim pitanjima suvremenoga Japana. Izložba razmatra teme kojima se bave mladi japanski umjetnici te dijalog koji vode sa zapadnom kulturom. Izložba ostaje otvorena do 2. studenoga, a postavljena je u Kunsthaus Graz. Keep in Touch projekt je magazina »Camera Austria« koji ostvaruje kao posebni program za Graz 2003. U sklopu projekta bit će tijekom studenoga predstavljene i alžirske fotografije francuskog sociologa Pierrea Bourdieua. Glavna tema te izložbe bit će socijalna uporaba fotografije.

Židovsko putovanje Frederica Brennera

slika

New York Putovanje francuskoga fotografa Frederica Brennera započelo je 1978. njegovom prvom fotografijom snimljenom u Jeruzalemu. To je bila fotografija malena dječaka prerušena u anđela kako trči jeruzalemskom ulicom slaveći tako židovski praznik Purim. Brenner je nastavio svoje putovanje punih 25 godina dokumentirajući živote Židova u četrdeset zemalja na pet kontinenata. Izbor od sto pedeset fotografija iz tog opsežnog opusa postavio je Brooklyn Museum of Art u sklopu izložbe pod naslovom The Jewish Journey: Frederic Brenner’s Photographic Odyssey. Izložba ostaje otvorena do 11. siječnja 2004. Upravo je objavljena i Brennerova knjiga fotografija u dva sveska Diaspora: Homelands in Exile sa više od četiristo fotografija iz istoga opusa. Zanimljiva je i knjiga Brennerovih fotografija Exile at Home objavljena 1998, koja se bavi židovskim izbjeglicama u njihovim starim i novim domovima.

Stanko Abadžić u Krku

slika

Krk U galeriji Decumanus otvorena je izložba fotografija Stanka Abadžića na kojoj možemo vidjeti izbor crno-bijelih fotografija koje je autor snimio na otoku Krku tijekom posljednjih nekoliko godina. Abadžić je započeo profesionalnu karijeru kao fotograf »Vjesnika«, radeći za te novine i putopisne fotografije iz egzotičnih krajeva kao što su Tunis, Malta ili Istanbul. Od 1995. do 2002. živi u Pragu, a ljubav prema tom gradu ovjekovječio je vrlo kvalitetnim fotografijama koje izlaže na samostalnim izložbama, te objavljuje u knjizi pod nazivom U ogledalu života. Dok je živio u Pragu, često je posjećivao Bašku, gdje živi danas. Svoje mediteransko iskustvo prenio je u fotografije koje možemo vidjeti u krčkoj galeriji. Sam sebe zove »sakupljačem malih sitnih svakodnevnih radosti, koji je uvijek u potrazi za harmonijom«. Više o umjetniku možete pronaći na www.abadzic.de.vu. Izložba ostaje otvorena do 16. listopada.

Tanja Šoškić Masnec

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak