Vijenac 251

Kazalište

TEATROSKOP

Schneewittchen After Party na Fronti

TEATROSKOP

Schneewittchen After Party na Fronti

slika

U Zagrebu će se od 16. do 19. listopada održati Mala fronta hrvatskoga plesa i performansa, multidisciplinarna platforma u organizaciji Centra za dramsku umjetnost, Hrvatskog instituta za ples i pokret i udruge Što, kako i za koga. Inicijativa je prigoda da inozemni producenti i programeri festivala pogledaju dio domaće produkcije, da sami izvođači i autori o svom radu nešto kažu te i da publika pogleda i neke predstave koje nema tako često prilike vidjeti.

Prvi put u Zagrebu 17. listopada u Teatru &TD gostovati će tako predstava Schneewittchen After Party, koju je prema djelu kontroverznog švicarskog autora Roberta Walsera u ljubljanskom Mini Teatru režirao Ivica Buljan. U predstavi, svojevrsnu nastavku poznate bajke, igraju Veronika Drolc, Ana Karić, Robert Waltl i Niko Goršič. Dan poslije zagrebačka će publika nakon dosta vremena ponovno moći pogledati i Njihanje, nezaboravnu predstavu Damira Bartola Indoša u kojoj uz njega nastupaju još i Irma Omerzo i Vili Matula.

Kino predstava u Rijeci i Zagrebu

Petu godišnjicu djelovanja riječka grupa TRAFIK (Tranzicijsko fikcijsko kazalište) proslavit će premijerom trećega cjelovečernjeg projekta naslova Kino predstava, ostvarena u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom EXIT. Na granici između kazališta i filma ili, s druge strane, drame i plesa, izvođači Dijana Bolanča i Žak Valenta u predstavi istražuju sporazumijevanje, intimu i jezik koji ih veže ili razdvaja. Dramaturginja Kino predstave je Magdalena Lupi, redatelj Žak Valenta, producent i autor videa Marin Lukanović, dok kostime i glazbu potpisuju Lara Badurina i Ivan Šarar. Riječka će premijera biti u HKD-u 17. listopada a zagrebačka u EXIT-u dva dana poslije.

Kanibali u Teatru &TD-u

Centar za ravnopravnost spolova, nevladina udruga iz Zagreba, odlučio je uobičajenoj aktivnosti dodati i onu kazališnu pa je ušao u koprodukciju s MM Centrom i producirao predstavu prema tekstu suvremene dramatičarke Heather Dundas, Kanibali. Riječ je o jednočinki o ženi u srednjim tridesetim, koja vozeći djecu u školu rezimira vlastiti život i uspoređuje dobiveno i propušteno. Režije se, na poziv Centra, prihvatio Mario Kovač, a u glavnoj ulozi nastupa Nina Violić, dok su u naslovnoj Zrinka Cvitešić, Dora Lipovčan, Leona Paraminski i Nikša Marinović. Kanibale je odjenula Ana Franjić, uglazbio Hrvoje Nikšić, a rasplesala Maja Kovač. Predstava premijerno igra u MM centru Studentskog centra 18. listopada.

Sjajan pogreb u Kerempuhu

Prošlosezonska uspješnica Istarskog narodnog kazališta, Sjajan pogreb Slavice Tomčić, dolazi u zagrebačko kazalište Kerempuh, drugi dio koproducentskog tima. Riječ je o crnohumornom prvencu Slavice Tomčić u režiji Roberta Raponje, u kojem igraju Ksenija Marinković-Ugrina, Slavko Juraga i Željko Königsknecht. Zagrebačka premijera Sjajnog pogreba najavljena je za 18. listopada.

Jacques ili pokornost u Gavelli

slika

Da bi ovogodišnji listopad mogao dobiti podnaslov Ionesco na hrvatskim pozornicama, potvrđuje treća premijera prema tekstu čuvenog rumunjsko-francuskog apsurdista. Jacques ili pokornost prva je ovosezonska premijera Dramskog kazališta Gavella i dogodit će se na Sceni Mamut toga kazališta 23. listopada u režiji Borne Armaninija. U toj parodiji građanskog kazališta i obiteljske drame igraju Enes Vejzović, Filip Šovagović, Ranko Zidarić, Barbara Nola, Slavica Knežević, Marina Nemet i Siniša Ružić.

Idiot u Osijeku

slika

Nekadašnji ravnatelj ZKM-a Leo Katunarić redateljski je povratak imao još na Muzičkom biennalu sa Životinjskom farmom, a u dramsko se kazalište vraća prvom ovosezonskom premijerom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Idiotom F. M. Dostojevskog. Osim režije, Katunarić potpisuje i adaptaciju romana, pa Osijek premijerno 24. listopada očekuje mnogo više od obične predstave umjesto lektire. Naslovnu ulogu tumačit će Velimir Čokljat, Rogožin je Davor Panić, dok ostale igraju Milenko Ognjenović, Mario Rade, Slaven Špišić, Ivica Lučić, Vjekoslav Janković, Đ orđe Bosanac, Lidija Florijan, Tatjana Bertok-Zupković, Anita Schmidt, Nela Kočiš, Mira Perić-Kraljik, Radoslava Mrkšić. Scenograf je predstave Miljenko Sekulić, glazbu potpisuje Igor Valeri, a kostime Željko Nosić.

Novi Nosferatu u Teatru &TD

Teatru &TD slijedi još jedna premijerna koprodukcija, ovaj put s Kazališnom radionicom Gustl, najavljena za 24. listopada u velikoj dvorani kazališta. Novi Nosferatu mladoga dramskog pisca Tomislava Zajeca poslužio je kao predložak fantomskom redatelju K. R. Gustlu da glumcima Kristijanu Ugrini i Damiru Šabanu omogući igranje niz uloga u unaprijed neuspjelu pokušaju vlastitog spašavanja. Njihovo koprcanje u grotesknom svijetu i njegovoj kazališnoj slici pratit će i komentirati snimke brojnih domaćih televizijskih lica.

Igor Ružić

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak