Vijenac 251

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Prva suvremena izvedba Muke po Ivanu

GLAZBENI GLOBUS

Prva suvremena izvedba Muke po Ivanu

slika

Berlin U tome je gradu priređena prva suvremena izvedba Muke po Ivanu Carla Philippa Emanuela, sina Johanna Sebastiana Bacha. Djelo, nastalo 1772, godinama je bilo pohranjeno u sovjetskim arhivima, gdje je, zajedno s mnogim drugim vrijednim muzikalijama, dospjelo po završetku Drugoga svjetskog rata. Bachovo djelo dio je paketa muzikalija što ga je ukrajinska vlada vratila Njemačkoj 2001. Izveli su ga Ansambl Zelter Berlinske pjevačke akademije i Barokni orkestar iz Basela pod ravnanjem Josharda Dausa.

Järvi na čelu Njemačke komorne filharmonije

slika

Bremen Estonski dirigent Paavo Järvi (40), sin dirigenta Neemea Järvija, novi je umjetnički direktor Njemačke komorne filharmonije iz Bremena. Novo mjesto preuzet će početkom 2004, a naslijedit će ga od Daniela Hardinga. Järvi će zadržati mjesto umjetničkoga direktora Simfonijskog orkestra iz Cincinnatija, s kojim ima potpisani ugovor do kraja sezone 2006/07, kao i ono umjetničkoga savjetnika Estonskoga nacionalnog simfonijskog orkestra. Među nekadašnjim Järvijevim aktivnostima ističu se ona glavnoga gosta dirigenta Kraljevske filharmonije iz Stockholma i Simfonijskog orkestra grada Birminghama. http://www.paavojarvi.com/

Tko kupuje Boosey & Hawkes?

Odbor direktora Boosey & Hawkes prihvatio je ponudu vrijednu 44,3 milijuna britanskih funti kojom će uglednu izdavačku kuću otkupiti privatna grupacija HgCapital. Tako je uprava Booseyja odustala od već ugovorene ponude o otkupu, vrijedne 40,1 milijun britanskih funti, što ju je ponudila tvrtka Regent Street Music.

Opera

Ujedinjuju se tri berlinske opere

Berlinski senat odobrio je plan reforme triju gradskih opernih kuća. Prema planu čiji je predlagač gradski senator za kulturu Thomas Flierl, a kojim gradska uprava kani uštedjeti milijune eura, administracije i tehnike Komische Oper, Deutsche Oper i Berlin Staatsoper bit će ujedinjene zajedničkom zakladom. Početak provedbe plana planiran je za 1. siječnja 2004, a prijedlog još mora odobriti Berlinski parlament.

Frankfurtska opera — operna kuća godine

slika

Sedamnaest od pedeset kritičara odbora uglednoga njemačkog magazina »Opernwelt« bilo je dovoljno da Frankfurtsku operu proglasi njemačkom opernom kućom godine. U objašnjenju se napominje da je od posljednje nagrade, što ju je Frankfurtska opera primila 1996, kuća doživjela priličan pad kvalitete, ali da je novi intendant Bernd Loebe već u prvoj sezoni svojega mandata sa čak trinaest premijera — a među njima čak pet opera nastalih tijekom 20. stoljeća — uspio »uzdignuti kuću iz posvemašnje letargije«. Kućni dirigent Sebastian Weigle primio je, pak, nagradu u kategoriji za najboljega dirigenta godine, za tumačenje opera Die Frau ohne Schatten Richarda Straussa i Der Schatzgräber Franza Schrekera.

Almodóvar režira u Scali!

slika

Milano Godine 2006, u kojoj će biti obilježena 250. obljetnica rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta, slavni španjolski režiser Pedro Almodóvar postavit će Mozartovu Cosi fan tutte u milanskoj Scali. Almodóvarov glasnogovornik potvrdio je njegovu spremnost da prihvati taj projekt te dodao da trenutno traže slobodne termine za njegovu realizaciju.

Borko Špoljarić

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak