Vijenac 251

Matica hrvatska

Prezimena i aforizmi

»Motrišta«, glasilo Matice hrvatske u Mostaru, gl. ur. Jago Musa, br. 27, lipanj 2003.

Prezimena i aforizmi

»Motrišta«, glasilo Matice hrvatske u Mostaru, gl. ur. Jago Musa, br. 27, lipanj 2003.

Svima onima koji nisu imali priliku prisustvovati Danima Matice hrvatske Mostar, što su svoj peti rođendan obilježili iznimno ambicioznim programom, lipanjski broj »Motrišta« prenijet će dio atmosfere koja je vladala tijekom četrdeset dana (od 21. travnja do 31. svibnja) koliko je manifestacija trajala. Još tijekom svibnja na ovom smo mjestu u »Vijencu« u tekstu naslovljenu Bogatstvo ponude pisali o Programu priredbi manifestacije, sadržajno primjerenoj i odlično grafički oblikovanoj knjižici koja je upućivala na to s kolikom je ozbiljnošću pripreman tako opsežan i zahtjevan projekt tijekom kojega su u Mostaru gostovale gotovo sve kazališne kuće iz BiH, solisti i ansambli iz Hrvatske i Europe, a održane su i brojne književne večeri. Trud se domaćina isplatio i zahvaljujući kvaliteti i posjećenosti mostarske publike Dani MH postali su središnji kulturni događaj u mostarskoj sredini. Na prvih dvadesetak stranica slikom i riječju predstavljeni su događanja na Danima. Prilog je zaključen preslikom dijela tekstova koji su tijekom manifestacije objavljivani u tisku, a među izabranim naslovima najduhovitiji je Što učini, crni Josipe? (Josip Muselimović predsjednik je Matice hrvatske Mostar, jedan od najzaslužnijih za kontinuitet i profiliranje Dana MH). Istog je naslova i duhovita pjesma Mire Petrovića nadahnuta manifestacijom, objavljena na posljednjoj stranici časopisa. Kako bi zabilježila održavanje dvije važne izložbe (likovna izložba iz fundusa Muzeja Vukovara u progonstvu i retrospektivna izložba slika Gabrijela Jurkića) »Motrišta« prenose tekstove Igora Zidića objavljene u pratećim katalozima.

Rubrika o gostima književnicima donosi tekstove o nekima od književnika koji su održali književne večeri tijekom Dana MH: Petru Gudelju, Veselku Koromanu, Mili Pešordi te Ivanu Aralici. Na natječaju za neobjavljenu pripovjetku koji je objavila MH Mostar prispjelo su 73 rukopisa među kojima je ocjenjivački sud izabrao tri najbolja koji su nagrađeni na Danima MH i objavljeni u »Motrištima«.

U drugom dijelu časopisa zanimljivošću se izdvaja tekst Ante Ivankovića Jovići, Miloševići, Vukovići i... su i hrvatska prezimena, u kojem autor navodeći povijesne izvore upozorava na činjenicu da se, premda su danas češća u Srba, u navedenim slučajevima radi o nekima od najstarijih hrvatskih prezimena.

Aforizmi i epigrami rijetki su gosti na stranicama časopisa u izdanju udruga Matice hrvatske. Stoga raduje odluka uredništva da predstavi aforizme Luke Tomića (autora čak sedam knjiga aforizama i epigrama) koji jamče smijeh, a to ne umanjuje ozbiljnost ostalih radova objavljenih u ovom vrlo dobrom broju »Motrišta«.

Sandra Cekol

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak