Vijenac 251

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Povijest pošte

Autorica Sabina Rešić, akademska slikarica i dizajnerica, veličina 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja 9. rujna 2003.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Povijest pošte

Autorica Sabina Rešić, akademska slikarica i dizajnerica, veličina 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja 9. rujna 2003.

Osnivanje Muzeja pošte i telekomunikacija — 9. travnja 1953. godine, uslijedilo je nakon dugotrajnih nastojanja kulturne javnosti da se prikupi i sačuva bogata poštansko-telekomunikacijska baština Hrvatske.

Interes za proučavanje poštanske povijesti, s posebnim osvrtom na Hrvatsku, jača već u drugoj polovici 19. stoljeća, kada se u stručne poštanske škole uvodi predmet poviest razvića poštanstva i brzojavstva te se tiska i stručna literatura hrvatskih autora, iz područja poštanske djelatnosti.

Prvi objavljeni prijedlog o potrebi osnivanja poštanskog muzeja u Hrvatskoj upućen je državnoj poštanskoj upravi 1942. Prema sačuvanim izvorima, postupak osnivanja muzeja pokrenulo je Glavno ravnateljstvo za pošte, brzojave i brzoglase. Uslijedilo je prikupljanje prije svega filatelističke građe koja se predavala na čuvanje poštanskom, brzojavnom i brzoglasnom muzeju. Prikupljena građa nestala je tijekom Drugog svjetskog rata, pa se 1953. krenulo od početka.

Tijekom pedeset godina prikupljen je bogat fundus sistematiziran u tri odjela: Odjel poštanske građe, Odjel telekomunikacijske građe, Odjel filatelije; zbirkama: Arhiv, Fototeka i dijateka, Kartografska i Galerijska zbirka, Zbirka Domovinskog rata te bogatoj knjižnici s oko petnaest tisuća svezaka.

Sabina Rešić dizajnirala je marku koja je u cijelosti poštanska, od prepoznatljive žute pozadine stilizirane dopisnice na kojoj je vinjeta poštanske marke sa slikom zgrade glavne pošte u Zagrebu, poništena pečatom prvoga dana s prikazom telefonskog aparata, a tu je i stara listovnica. Riječ je o dizajnu koji je zadanu temu uspjelo izrazio likovnim rješenjem.

Marka je izdana u arku od dvadeset maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvoga dana (FDC) i dopisnicu.

Sandra Cekol

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak