Vijenac 251

Ples

PLESNI GLOBUS

Planet Decouflé na Videokazu

PLESNI GLOBUS

Postavljena Mala fronta

slika

Ovih dana u Zagrebu se odvijaju plesne izvedbe/akcije te performansi kao dio projekata Watt+Eau i Male fronte novog plesa i performansa, a oba su početni program novopokrenute platforme za suradnju: Zagreb — Kulturni kapital Europe 3000. Riječ je zapravo o dvogodišnjem projektu koji u sebi udružuje četiri organizacije, koje ponajprije žele istražiti sve mogućnosti hrvatske nezavisne kulturne scene i pomoći joj pri lokalnom ili domaćem te međunarodnom afirmiranju. Centar za dramsku umjetnost pokrenuo je Malu frontu novoga plesa i performansa i projekt Watt+Eau, dok će Multimedijalni institut, Platforma 9,81 i Što, kako i za koga +WHW+, u sljedećim programima te platforme, izvesti projekte koji će razvijati nove dinamike, kolektivne strategije i forme rada u kulturnoj proizvodnji putem vlastitih područja djelovanja.

Hrvatska je plesna scena zanimljiv izbor i produkt za predstavljanje unutar ove platforme za suradnju. Zbog naravi svog uglavnom izvaninstitucionalnog djelovanja i kojekakvih uvjeta rada ona proizvodi raznovrsne oblike suradnje, koristeći se pritom novim komunikacijskim mrežama. Na taj način omogućuje dobru protočnost iskustava i ideja, neprestano stvarajući nove suradnje ne samo unutar plesnog područja nego ulazeći i u područje ostalih umjetnosti i medija. Rezultati su često zanimljivi. Niz koreografa dostiže i međunarodna priznanja, ne predstavljajuči svoj rad u okviru domaćih festivala ili Platforme mladih koreografa (osamljene kad je riječ o pružanju mogućnosti mladim i neafirmiranim plesnim umjetnicima). Naša je nezavisna izvedbena scena tako, za razliku od statičnih ansambala, dobila na živosti, a osobito od pokretanja EkS-scene (Eksperimentalne slobodne scene), vidljiva je njezina dehijerarhizacija. Dio nje ovim se putem predstavlja.

Izvedbom 7 Stages u koreografiji Nensi Lazić, u srijedu 15. listopada u 18 sati u &TD-u započinje programski vrlo bogata Mala fronta novog plesa i performansa koja traje do 19. listopada. Bitna je sastavnica projekta činjenica da se svi sudionici time predstavljaju i pred istaknutim svjetskim producentima, a selekcije u klasičnom smislu nije bilo, nego je program postavljen po koordinacijskom načelu. Istoga su dana na rasporedu i BADco. s predstavom Rebro kao zeleni zidovi (20 sati, Tvornica Badel, Šubićeva 55) te slovenska koreografkinja Tanja Zgonc s predstavom Koora u kojoj sudjeluju naši plesači (21:30, Dom HDLU). U petak su na rasporedu Mi-Nous Irme Omerzo (18 sati, DK Gavella), Robert Walser: Schneewittchen After-party u izvedbi Mini teatra u režiji Ivice Buljana (20 sati, &TD), a na mjestu nekadašnje tvornice Nada Dimić u Erdödijevoj 16a predstavit će se Ivana Jelavić (21:30) i op. sa. co. s predstavom Oprosti sam’ malo! (22 sata). U subotu, 18. listopada, izvedbe su D. B. Indoša, Irme Omerzo i Vilima Matule u zajedničkoj predstavi Njihanje (19:30, Klub SC), a u Centru za kulturu Novi Zagreb (Remetinečki gaj 12) ponovno možete vidjeti Private in Vitro (21:30) te Solo Me u izvedbi BADco. (22 sata). Posljednjega dana organizirat će se razgovor a temom Male fronte, i to u 13 sati u Mami, a u 20 sati u Vidri slijedi izvedba Misli u koreografiji Aleksandre Janeve. Posljednji će se predstaviti Siniša Labrović i OOUR s izvedbom Orangecuta u koreografiji Selme Banich i Sandre Banić.

Zanimljivo je i to kako se Zagreb — kulturni kapital Europe 3000. odvija u okviru relations — projekta koji je inicirala Zaklada za kulturu Savezne Republike Njemačke (www.projekt-relations.de).

Deset godina Kelkopa

Ansambl Kelkope obilježit će desetu godišnjicu djelovanja novim plesnim projektom Izgubljeni svjetovi... bajka... simfonija života u koreografiji Tamare Savićević. Kelkope će u pojedinim dijelovima pratiti mladi violinist Matija Miletić.

Pretpremijera i premijera održat će se u Tvornici kulture 28. i 29. listopada 2003. s početkom u 21 h. Detalje provjerite na www.kelkope.hr.

Kretanje bez putovanja

Nova plesna predstava BADco. (Bezimenog autorskog društva), Walk This Way, premijerno će se izvesti 22. listopada u Galeriji SC. Riječ je o solu čiji je autor i izvođač Pravdan Devlahović, koji se ovom prigodom pozabavio mogućnostima kretanja tijela u prostoru koraka, odnosno u prostoru koji odgovara izvođačevu raskoraku. Pokretač koreografije bila je za autora pokretna traka koja nudi mogućnost kretanja bez putovanja prostorom, odnosno kretanje nad jednom točkom. Budući da ta sprava neprestano zapošljava noge, istraživanje je usmjereno na mogućnosti kretanja ostatka tijela u tim odnosima. Predstava je nastala u koprodukciji s Hrvatskim institutom za pokret i ples, a autorovi su suradnici bili ostali članovi BADco., Nikolina Pristaš, Goran Sergej Pristaš i Ivana Sajko. Predstava će se ponoviti 24. i 25. listopada.

Jelena Mihelčić

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak