Vijenac 251

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Pikionis i Akropola

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Pješački most u Londonu

slika

Iznad ulice Floral u londonskom Covent Gardenu nedavno je zablistala izazovna spirala pješačkoga mosta što spaja Kraljevsku baletnu školu i Kraljevsku operu. Neobična skulpturalna forma s konstrukcijom od stakla, drva i aluminija, obložena transparentnim/translucentnim staklom, obogatila je gradsku sliku dinamičnom igrom volumena. Rješenje je mosta rezultat pozivnoga natječaja na kojem su pobjedu odnijeli arhitekti Wilkinson Eyre, u posljednje dvije godine dva puta za redom ovjenčani čuvenom Stirlingovom nagradom za najbolje britansko arhitektonsko ostvarenje (prošle godine za spektakularni Milenijski most u Gatesheadu). Pješački je most izveden kao prefabricirana konstrukcija u jednom komadu te zatim s pomoću krana instaliran na svoju poziciju između dviju zgrada.

Muzej Lentos u Linzu

slika

Linz, vodeće industrijsko središte Austrije, postaje sve važnijim kulturno-umjetničkim središtem sa značajnim manifestacijama poput specijaliziranog festivala Ars Electronica i događanjima posvećenim Antonu Bruckneru, pokraj čije kuće, na obali Dunava, odnedavna stoji novi muzej moderne umjetnosti Lentos. Zdanje, vrijedno 33 milijuna eura, u potpunosti financirano novcem grada, regije i sponzora, bez sudjelovanja države, izgrađeno je prema ideji ciriškog tandema Weber+Hofer, pobjednika na otvorenom natječaju u konkurenciji dvjesto europskih biroa. Muzej u obliku impozantna, 130 metara duga mosta, na osam tisuća četvornih metara korisne površine u tri nadzemne etaže udomljuje bogatu zbirku umjetnina s djelima Klimta, Schielea, Kokoschke i dr. Podzemne etaže sadrže knjižnicu, pohranu, zbirku crteža, laboratorije i garažu. Linearnoj formi udahnjuje život reflektirajuće stakleno oplošje, što danju zrcali ljeskanje na površini Dunava i oblake iznad Alpa, a noću se pretvara u raskošno iluminiran raznobojni displej.

Autocestom protiv Palladija

slika

U Italiji je veliki skandal izazvao plan Berlusconijeve vlade o izgradnji autoceste južno od Vicenze u slikovitom, ruralnom krajoliku ravnice Veneto kojom dominiraju brojne vile Palladija i njegovih sljedbenika. Neki su to nasilje nad neprocjenjivom arhitektonskom i prirodnom baštinom usporedili s jednom od najodioznijih intervencija u prošlom stoljeću, Mussolinijevom odlukom o izgradnji monumetalne Via dei Fori Imperiale posred antičkih foruma u središtu Rima. Stručnjaci procjenjuju kako će osim 54 kilometra duge autoceste Valdisco Sud, sa čak sedam ulazno-izlaznih čvorišta, okoliš još više uništiti izgradnja novih pogona bezlične, anonimne arhitekture industrijskih krovova uokolo ceste, za čije je širenje kroz mirni i skladni krajolik planirano dodatnih četiristo hektara. Protivljenje izgradnji autoceste, u kojem snažno sudjeluje i talijansko ministarstvo kulture, vrhunac je doživjelo kada je nacionalna Komisija za okoliš odbacila plan. No vlada je ubrzo promijenila dvije trećine članova komisije, nakon čega je tako rekonstruirano tijelo odobrilo projekt. U kampanju protiv te odluke uključila se i organizacija Save Europe’s Heritage iz Londona, naglasivši kako je Italija godinama bila inspirativni primjer očuvanja svojih spomenika, a sada postaje negativnom paradigmom zbog gruba pustošenja jedne od kolijevki europske arhitekture i ljepote krajobraza.

Vinko Penezić

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak