Vijenac 251

Glazba

GLAZBOSKOP

Novi ciklus Koncertne direkcije Zagreb

GLAZBOSKOP

Novi ciklus Koncertne direkcije Zagreb

Pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Turističke zajednice Zagrebačke županije ove je sezone Koncertna direkcija Zagreb organizirala ciklus Glazbeni prsten. Ciklus je zamišljen kao niz koncerata u osam gradova: Samoboru, Zaprešiću, Vrbovcu, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Zelini, Dugom Selu i Jastrebarskom. Cilj projekta jest proširiti težište glazbenokulturnih događanja sa Zagreba na ostale gradove zagrebačke županije te stvoriti novu publiku razvijenih glazbenih navika.

U sljedećem razdoblju možemo očekivati dva koncerta. Prvi će biti održan 17. listopada u Pučkom otvorenom učilištu u Zelini s početkom u 19 sati. Zagrebački kvartet saksofona izvest će skladbe B. Šipuša, C. Debussyja i M. Lazara. Drugi koncert bit će 25. listopada u crkvi sv. Nikole Biskupa u Jastrebarskom, također u 19 sati. Nastupit će Dječji zbor Zvjezdice sa skladbama P. Gotovca, J. Magdića, I. Lukačića, T. Uhlika, D. Kempfa, M. Kelemena, W. A. Mozarta, J. Langlaisa te G. B. Pergolesija.

Međunarodni dani jazza u Zagrebu

slika

Ove će jeseni od 21. do 24. listopada KD Vatroslava Lisinskog biti prostor održavanja Međunarodnih dana jazza. Festival će otvoriti talijanski duo Anna Maria Castelli, vokal, i Gianni Coscia, harmonika. Nakon njih iste će večeri nastupiti britanski ansambl Mujician. Druge večeri festivala nastupit će Lorraine Desmarais Trio iz Kanade te hrvatski ansambl Jazzy Option uz gosta Njujorčanina Neila Haiducka na klarinetu. Dana 23. listopada Zagreb će ugostiti austrijski ansambl Vienna Art Orchestra na večeri pod naslovom Duke Ellington’s Sound of Love. Festival će 24. listopada završiti nastupom dvaju ansambala, Virage Quintet iz Francuske te Michael Sagmeister Trio iz Njemačke. Svi koncerti bit će održani u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.

Zagrebačka filharmonija u Plavoj oktavi

U KD Vatroslava Lisinskog 17. će listopada s početkom u 19. 30 sati koncert održati Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja, a program će obuhvatiti skladbe J. Brahmsa i L. van Beethovena. Tom prigodom nastupit će solisti Paolo Ghidoni, violina i Enrico Dindo, violončelo.

Samoborska glazbena jesen

slika

U okviru 28. samoborske glazbene jeseni u Hrvatskom će domu 17. listopada u 20 sati nastupiti Stefan Milenkovich, violina, i Thomas Hoppe, glasovir, a izvest će skladbe J. Brahmsa, F. Poulenca, E. Blocha, N. Paganinija, E. Wieniawskog i B. Bartoka.

Švicarski orkestar u Lisinskom

slika

U okviru ciklusa Lisinski subotom 18. listopada u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati nastupit će Tonhalle Orchestra Zürich pod ravnanjem Davida Zinmanna. Program će obuhvatiti skladbe V. Lisinskog, A. Dvoűaka i R. Schumanna, a kao solist predstavit će se violončelist Claudio Bohórquez.

20 godina ansambla Musica da camera

Dana 22. listopada u 20 sati dvorana Hrvatskoga glazbenog zavoda bit će mjesto održavanja svečanoga koncerta u povodu obilježavanja dvadesete obljetnice ansambla Musica da camera. Uz ansambl nastupit će i solistice Tamara Franetović Felbinger, sopran, te Mary Collins iz Velike Britanije, barokni ples. Na programu će biti skladbe A. Ivančića, J. F. Rebela, J. Ph. Rameaua, G. Ph. Telemanna, A. Corellija, A. L’Abeeja te A. Caldare.

Iz ciklusa Dubrovačkoga simfonijskog orkestra

U dubrovačkom Revelinu 23. listopada navedeni će orkestar nastupiti pod ravnanjem Ivana Dražinića te uz solista Denisa Ajdukovića na kontrabasu. Na programu će biti skladbe Ch. W. Glucka, J. Haydna i J. Vaxhala.

Le quatro staggioni u HGZ-u

Hrvatski barokni ansambl započinje novu sezonu koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu na kojemu će 26. listopada u 20 sati nastupiti kao solisti Laura Vadjon, violina, i Magrid L. Bushra, kontratenor. Program će se sastojati od skladbi A. Vivaldija i D. Scarlattija.

Početak zlatne sezone

slika

Obilježavanje 50. obljetnice djelovanja Zagrebački solisti započet će 28. listopada u 20 sati koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu. Uz ansambl nastupit će solisti Višnja Mažuran, čembalo, Karlo S. Fio, violina, te slovenska flautistica Irena Grafenauer. Na programu će biti djela L. Sorkočevića, C. Ph. E. Bacha, J. S. Bacha i B. Martinua.

Gostovanje Filharmonije Robert Schumann

Filharmonija Robert Schumann pod ravnanjem Nikše Bareze, koji je od 2001. ujedno i glazbeni direktor navedenoga orkestra, održat će koncert 28. listopada u KD Vatroslava Lisinskog u 19. 30 sati. Program će sadržavati djela F. Mendelssohna-Bartoldyja, R. Wagnera i R. Schumanna. Kao solistica predstavit će se pijanistica Janette de Boer.

Opera-opereta-mjuzikl

125 godina Hrvatskoga Crvenog križa

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora 22. listopada u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19. 30 sati bit će održan svečani koncert u povodu obilježavanja 125. obljetnice djelovanja Hrvatskoga Crvenog križa. Bit će to glazbenoscenski kolaž opereta, mjuzikla i rock-opera u izvedbi članova ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Prva ovosezonska premijera u zagrebačkom HNK

slika

Poznati mjuzikl Leonarda Bernsteina Priča sa zapadne strane u prijevodu na hrvatski jezik Borivoja Radakovića premijerno će biti izveden u HNK u Zagrebu uz sudjelovanje sva tri umjetnička ansambla pod ravnanjem Thomasa Conlina te u režiji Stanislava Moše. Premijeri koja će biti održana 25. listopada u 19. 30 sati prethodit će dvije pretpremijere 23. i 24. listopada. Nakon premijere mjuzikl će se i dalje prikazivati svake večeri zaključno s 29. listopada.

Pripremila Mirta Špoljarić

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak