Vijenac 251

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

J. M. Coetzee dobitnik Nobelove nagrade za književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

J. M. Coetzee dobitnik Nobelove nagrade za književnost

slika

Švedska Juznoafrički autor J. M. Coetzee dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Švedska akademija znanosti pohvalila je visoku kvalitetu njegovih romana, nazvavši tog vječnog favorita za Nobelovu nagradu savjesnim sumnjičavcem, i dodala da je ovogodišnja odluka bila vrlo laka. Rođen u Cape Townu 1940, Coetzee je međunarodni ugled stekao 1980. romanom Waiting for the Barbarians. Coetzee je bio i prvi autor koji je dva puta dobio britansku književnu nagradu Booker — 1983. godine za roman The Life & Times of Michael K i 1999. za Disgrace, priču o borbi sveučilišnog profesora za svoju i čast svoje kćeri pod novim uvjetima nakon pada apartheida. Središnje pitanje romana, prema ocjeni Akademije, ujedno određuje i cjelokupni Coetzeeov opus: »Je li moguće pobjeći od povijesti?«

Arturo Pérez-Reverte pod sumnjom za plagijat

slika

Španjolska Španjolski autor bestselera, Arturo Pérez-Reverte morao je na sudu odgovarati na optužbe za plagijat u procesu oko scenarija za film Gitano u režiji Manuela Palaciosa. Pérez-Reverte, član Kraljevske španjolske akademije, na preliminarnom je saslušanju, nakon kojega sudac treba odlučiti hoće li biti pokrenut proces, zanijekao optužbe da je za vlastiti scenarij plagirao scenarij Juana Madrida i Antonija Gozález-Vigila za film Gitana. Corazones púrpuras. Scenarij je registriran 1996, ali su ga producenti odbili. Ipak, dvije godine poslije započeto je snimanje filma Gitano po scenariju Pérez-Revertea. Oba su filma mračni trileri čija se priča zbiva u svijetu španjolskih Cigana i flamenko-glazbe. U oba filma glavni likovi na početku izlaze iz zatvora, obojicu varaju supruge i obojica se zaljubljuju u mladu plesačicu flamenka koja se u oba filma zove Lola. Pérez-Reverte bivši je ratni reporter španjolske televizije i jedan od najprevođenijih španjolskih živućih pisaca, među čijim su najpoznatijim djelima La tabla de Flandes, La reina del sur i La carta esférica.

Objavljen popis kandidata za Njemačku književnu nagradu

Njemačka Ukupno dvanaest autora nominirano je za Njemačku književnu nagradu 2004, koja će biti predana na Sajmu knjiga u Leipzigu. Za beletristiku su nominirani Siegfried Lenz za Fundbüro, Charlotte Link za Am Ende des Schweigens i Yann Martel za Life of Pi. U ostalim kategorijama nominirani su Michael Moore za Stupid White Men u kategoriji publicistike, Jamie Oliver za Jamie’s Kitchen, a među debitantnima najpoznatiji je finalist modni kreator Wolfgang Joop s knjigom Im Wolfspelz. Nagrada, osnovana 2001, predaje se u kategorijama beletristike, publicistike, dječje knjige i debitantske knjige, a Savez njemačkoga knjižarstva i lajpciški sajam predaju i još dvije posebne nagrade — nagradu za životno djelo, o kojoj odlučuju knjižari, i nagradu Ljubimac publike, o kojoj odlučuju čitatelji. Nagrada će biti predana 25. ožujka sljedeće godine.

Umro autor George Plimpton

slika

SAD Američki pisac George Plimpton, koji je pomogao karijeru slavnih kolega Philipa Rotha i Jacka Kerouaca, umro je u New Yorku u 76. godini. Plimptona su godinama smatrali »jednom od središnjih figura američke književnosti«, kako je prošle godine rečeno iz Američke akademije umjetnosti i književnosti prilikom prihvaćanja autora u članstvo. Kao dugogodišnji urednik književnog časopisa »The Paris Review« pomogao je mnogim mladim piscima, objavljujući i predstavljajući njihove radove. Slavu je s vlastitim djelima stekao tek kasno — najpoznatija mu je knjiga Paper Lion o bejzbolu, a među ostalim djelima su mu Bogey Man, Out of My League i Shadow Box.

Dodijeljena »Guardianova« nagrada za dječju knjigu

slika

Velika Britanija Roman Marka Haddona, The Curious Incident of the Dog in the Night-Time dobitnik je ovogodišnje britanske »Guardianove« nagrade za knjigu za djecu. Roman, za koji se do posljednjega časa nagađalo da će se naći i na popisu finalista za nagradu Booker, jedan je od izdavačkih hitova godine, a, prema riječima autora, pisan je više za odrasle nego za djecu. Haddonov roman ispričan je iz perspektive petnaestogodišnjega autista opsjednuta Sherlockom Holmesom. U konkurenciji za »Guardianovu« nagradu bili su i David Almond s romanom The Fire Eaters, Kevin Brooks za Lucas i Alex Shearer sa The Speed of the Dark. Prošlogodišnja je pobjednica bila Sonya Hartnett za Thursday’s Child, a u 28-godišnjoj povijesti nagrade među laureatima su bili i Ted Hughes, Philip Pullman i Anne Fine.

Iva Krtalić

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak