Vijenac 251

Matica hrvatska

Filozofijski simpozij Schellingova filozofija mitologije u Matici hrvatskoj

Izvorno u sredini

Filozofijski simpozij Schellingova filozofija mitologije u Matici hrvatskoj

Izvorno u sredini

Udruga za promicanje filozofije iz Zagreba (UPF) zajedno s Međunarodnim Schellingovim društvom (Internationale Schelling-Gesellschaft) iz Leonberga u Njemačkoj i Maticom hrvatskom organizirala je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske međunarodni simpozij Schellingova filozofija mitologije. Simpozij je održan od 1. do 3. listopada 2003. u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu. Službeni jezik simpozija bio je njemački.

U radu simpozija sudjelovali su: Damir Barbarić iz Zagreba, Wilhelm G. Jacobs iz Münchena, Jochem Hennigfeld iz Koblenza, Jörg Jantzen iz Münchena, Christian Danz iz Beča, Peter Travny iz Wuppertala, Paul Ziche iz Münchena i Gian Franco Frigo iz Padove. Simpozij je u cijelosti bio posvećen Schellingovoj filozofiji mitologije, sadržanoj prije svega u nizu sačuvanih predavanja što ih je Schelling održao najprije u Erlangenu 1821, zatim u Münchenu 1828/29. i naposljetku u Berlinu 1842-46. godine.

Na početku simpozija sudionike su pozdravili u ime organizatora predsjednik UPF-a i član Savjeta Schellingova društva Damir Barbarić, predstavnik Ministarstva znanosti i tehnologije Darko Polšek i predsjednik Schellingova društva Jörg Jantzen, koji je izrazio zadovoljstvo što se zagrebački simpozij našao na programu djelovanja glavne njemačke ustanove zadužene za promicanje Schellingove filozofije.

Prvo predavanje pod naslovom Schelling i mitologija u novijoj filozofiji održao je Damir Barbarić, upozorivši na iznimno mjesto Schellingove filozofije mitologije u cjelokupnoj povijesti filozofije. Potom se, u svezi s time, posebno osvrnuo na Cassirerovo shvaćanje mita u njegovoj Filozofiji simboličkih formi. Predavanje Wilhelma G. Jacobsa Mitologija i filozofija povijesti kod mladog Schellinga bilo je posvećeno ranom Schellingovu spisu iz 1793. O mitovima, historijskim sagama i fenomenima najstarijeg svijeta. Jochem Hennigfeld u predavanju Mitologija i filozofija umjetnosti kod Schellinga razmatrao je mogućnost mitologijskog sadržaja umjetnosti nakon dovršenja mitologijskog razdoblja povijesti svijesti.

U predavanju Filozofijski govor kao mitologijski. Schellingova »Božanstva iz Samotrake« Jörg Jantzen pokazao je kako tautegoričko jedinstvo bitka i značenja, svojstveno mitologiji, pripada i samoj filozofiji mitologije. Christian Danz u predavanju Schellingova teorija mitologije usredotočio se na Schellingova münchenska predavanja pod naslovom Historijsko-kritički uvod u filozofiju mitologije, istražujući značenje filozofije mitologije pri rekonstrukciji o filozofiji neovisnog principa religije.

Predavanje Petera Travnyja Nauk o potencijama u Schellingovoj filozofiji mitologije ukazalo je na teškoće u primjeni općenitog nauka o potencijama, koje se nalazi u početnim predavanjima o monoteizmu, na samu mitologijsku građu. »Izvorno u sredini.« Mit o Demetri kao grčki pra-mit naslov je predavanja u kojem je Paul Ziche na primjeru mita o Demetri pojasnio pojmove posredovanja i pomirenja u Schellingovoj filozofiji mitologije. Simpozij je zaključen predavanjem Gian-Franca Friga Povijest svijesti u Schellingovoj filozofiji mitologije, koje je pokazalo kako je predmet filozofije mitologije povijesni razvoj svijesti na njezinom početnom mitologijskom stupnju. Na kraju simpozija najavljena je dalja suradnja između UPF-a i Schelling-društva. S obzirom na kvalitetu priloga i temeljitost rasprave, zajednička je ocjena da je simpozij dao vrijedan prinos u istraživanju Schellingove filozofije mitologije.

M. I.

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak