Vijenac 251

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Dürer u Albertini

LIKOVNI GLOBUS

Naši u Pragu

slika

Prag Najnovija likovna ostvarenja naših umjetnika, Nevenke Arbanas, Petra Barišića i Antona Vrlića, predstavljaju se u reprezentativnoj praškoj Gallery Art Factory, Václavské námesti 15. Nevenka Arbanas izložila je grafike, Barišić skulpture, a Vrlić slike. Izložba je otvorena do 20. listopada, a organizarao ju je Centar za kulturu Novi Zagreb, koja već niz godina surađuje sa Češkom i u njoj predstavlja naše umjetnike. Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture RH, grad Zagreb i naše Veleposlanstvo u Češkoj. Info na www.galleryartfactory.cz.

Zbirka Im Obersteg

slika

Beč U Kunstforumu na bečkom Freyungu trenutno je postavljena izložba djela švicarske privatne zbirke poznate pod imenom Im Obersteg. Zbirka je dosad bila nepoznata široj javnosti, a od glavnih djela izloženi su rani Picassov Absinth Drinker, Chagallova serija židovskih portreta i Cézanneov akt. Od ostalih umjetnika iz zbirke predstavljeni su između ostalih Dubuffet i Tápies. Izložba je otvorena do 30. studenog i na www.kunstforum-wien.at, da bi poslije bila preseljena u Kunstmuseum u Basel.

Gauguin na Tahitiju

slika

Pariz U organizaciji francuske Réunion des Musées Nationaux, pariškoga Musée d’Orsay i Museum of Fine Arts iz Bostona u Galeries nationales du Grand-Palais do 19. siječnja otvorena je izložba Gauguin — Tahiti, The Workshop of the Tropics. Izložba obilježava dva Gauguinova putovanja na Pacifik i stotu godišnjicu Gauguinove smrti u Atuoni na Otočju Marquises i sastoji se od više od dvije stotine radova, slika, skulptura, grafika i rukopisa. Uz nekolicinu Gauguinovih polinezijskih suvenira izložbi je pridodano četrdesetak originalnih fotografija. Nakon Pariza izložba seli u Boston.

Nitschu za rođendan

slika

Klosterneuburg U povodu 65. rođendana austrijskog umjetnika Hermanna Nitscha Sammlung Essl u Klosterneuburgu pored Beča postavio je retrospektivnu izložbu s otprilike 180 radova tog autora koji se nalaze u zbirci. Izložba obuhvaća četrdesetak godina Nitscheva djelovanja uz brojne dokumentarističke epizode nastale na Nitschevim akcijama. Petnaestoga studenog sam Nitsch izvest će trosatnu akciju, nalik njegovu Orgien Mysterien Theateru. Izložba je otvorena od 17. listopada sve do 11. siječnja sljedeće godine, a za ostale informacije pogledajte na www.sammlung-essl.at.

Knjige

slika

Jonathan Brown, Carmen Garrido, Velázquez — The Technology of Genius, Yale University Press, 2003. U ovoj knjizi o Velázquezu veliki poznavatelj španjolske umjetnosti Jonathan Brown i direktorica tehničkog odjela madridskog Prada Carmen Garrido upoznaju nas s tehničkim dostignućima u Velázquezovom slikarstvu kroz njegovih tridesetak slika, nastalih u raznim vremenima njegova stvaralaštva, vezano uz njegovu umjetničku viziju. U detalje, gotovo forenzički, secirane slike pokazuju razvoj Velázquezova slikarstva. Knjiga obiluje ilustracijama u boji, kojih ima gotovo koliko i stranica, otprilike dvije stotine.

Frieze Art Fair

Upravo ovih dana, od 17. do 20. listopada, održava se prvi Frieze Art Fair u novooblikovanoj građevini arhitekta Davida Adjayea u londonskom Regent’s Parku. Više od stotinu i dvadeset galerija sa svih strana svijeta promoviraju mlade generacije umjetnika, ali i umjetnike poput Maurizija Cattelana, Damiena Hirsta ili Gerharda Richtera. Umjetnički sajam uključuje i brojna događanja poput razgovora i niza umjetničkih projekata. Glavni su organizatori međunarodnoga sajma Matthew Slotover i Amanda Sharp, osnivači časopisa Frieze. Sve ostale informacije potražite na odličnoj www.friezeartfair.com.

Marko Kružić

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak