Vijenac 251

Glazba

3. međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Bez domaćih snaga

Prvu je nagradu osvojio Poljak Michal Dworzynski, koji je majstorski vladao izvedbom vrlo zahtjevne Devete simfonije u Es-duru Dmitrija Šostakoviča

3. međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Bez domaćih snaga

Prvu je nagradu osvojio Poljak Michal Dworzynski, koji je majstorski vladao izvedbom vrlo zahtjevne Devete simfonije u Es-duru Dmitrija Šostakoviča

Visoka razina kvalitete natjecatelja Trećeg međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić onemogućila je da se u velikoj konkurenciji istaknu dvojica naših kandidata. Međunarodni ocjenjivački sud na čelu s hrvatskim dirigentom svjetske reputacije Berislavom Klobučarem, višegodišnjim stalnim dirigentom Bečke državne opere, već u drugom je krugu smjestio Luku Vukšića i Ivana Repušića na posljednja mjesta kvalifikacijske liste od četrnaest natjecatelja. Tako ni ovom prigodom, kao ni u prethodna dva natjecanja, prije četiri, odnosno osam godina, nitko od naših dirigenata nije kvalificiran među visoke redove natjecateljske piramide.

Na završnom koncertu natjecanja priređenu u subotu, 11. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, kojim je otvorena ovogodišnja koncertna sezona ciklusa Lisinski subotom, nastupila su trojica finalista. Prema pravilu koje je vrijedilo i u prethodna dva kruga, natjecatelji su večer prije ždrijebom izvlačili skladbe koje su trebali dirigirati pred Zagrebačkom filharmonijom, a na jedinom pokusu ujutro na dan koncerta nije bilo dovoljno vremena da se djela izvježbaju u cijelosti.

Orkestar je u odnosu na to vrhunski profesionalno odradio posao, a u završnu je ocjenu ušao i rad s filharmonijom na pokusu. Prvu je nagradu od pet tisuća eura osvojio Poljak Michal Dworzynski, koji je majstorski vladao izvedbom vrlo zahtjevne Devete simfonije u Es-duru Dmitrija Šostakoviča. Manje je pregledna razlika bila razlika između interpretativnih dosega preostale dvojice finalista: premda stariji i opušteniji drugoplasirani Bugarin Dian Tchobanov vodio je orkestar nepravilnim i nedovoljno preciznim pokretima kroz izvedbu simfonijske pjesme Smrt i preobraženje Richarda Straussa, dok je dvadesetdvogodišnji Čeh Jakub Hruša unatoč nepogrešivim detaljnim nijansiranjima rukama, tijelom i gestama u Brahmsovim Varijacijama na Haydnovu temu nagrađen tek trećom nagradom. Od posebnih je nagrada, jedino jedan od članova žirija, mađarski dirigent Tamas Gal, na svoju je ruku nastup s Budimpeštanskim koncertnim orkestrom darovao Tchobanovu.

Jana Haluza Lučić

Vijenac 251

251 - 16. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak