Vijenac 250

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Preživjeti nuklearni rat

Živko Prodanović, Smrt u rimskim ruševinama, Zagrebačka naklada, Zagreb, 2003.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Objavljen popis finalista za Booker

slika

Velika Britanija Popisom finalista za književnu nagradu Booker ove godine dominiraju spisateljice i novi autori, koji su istisnuli veterane poput Martina Amisa i J. M. Coetzeeja. Među poznatijim imenima je Margaret Atwood sa svojim jedanaestim romanom Oryx and Crake, četvrtim nominiranim za Booker. Osim Margaret Atwood, koja je Bookera osvojila 2000. godine za Alias Grace, favoritom se smatra debitantica Monica Ali s bestselerom Brick Lane o putovanju mlade žene iz Bangladeša u London. Prvi roman D. B. C. Pierrea Vernon God Little dobitnik je nagrade PG Wodehouse i bio je finalist za »Guardianovu« nagradu za prvu knjigu, a govori o petnaestogodišnjem teksaškom dječaku nepravedno optuženu za ubojstvo. Treća debitantica je Clare Morrall s romanom Astonishing Splashes of Colour o ženi koja izgubi dijete i pada u opsesiju i postupno ludilo. Četvrta žena na popisu, a toliko ih u 35-godišnjoj povijesti Bookera nikada nije bilo, jest kolumnistica Zoe Helle s romanom Notes on a Scandal, o vezi učiteljice i maloljetnog učenika. Južnoafrikanac Damon Galgut nominiran je za The Good Doctor, o nerazumijevanju između crnaca i bijelaca u Juznoafričkoj Republici. Popis je izbor iz ukupno 117 knjiga iz Velike Britanije, Irske i zemalja Commonwealtha, a nagrada će biti predana 14. listopada.

Nacionalna književna nagrada SAD Stephenu Kingu

slika

SAD Američki autor Stephen King dobio je cijenjenu Nacionalnu književnu nagradu za životno djelo, objavila je Nacionalna književna zaklada Sjedinjenih Država. King je najavio da će nagradu od deset tisuća dolara vratiti Zakladinu programu za poticanje čitanja kod djece i mladih. Autor, koji ovih dana slavi 56. rođendan, nagradu će dobiti na svečanosti 19. studenoga. King je u prošla tri desetljeća napisao više od dvjesto krakih priča i četrdeset romana, od kojih je trideset pretvoreno u film, a među najpoznatijima su Carrie i Shining. Predsjednik zaklade Neil Baldwin objasnio je odluku dodjele nagrade Kingu riječima da »mora proširiti predodžbu o tome što je književnost«. Zaklada svake godine od 1988. Nacionalnom književnom nagradom odaje počast životnom djelu jednog američkog pisca. Među dosadašnjim laureatima su Philip Roth i Arthur Miller.

Dodijeljena nagrada Joseph Breitbach

slika

Njemačka Najviše dotirana književna nagrada za autore na njemačkom jeziku, Nagrada Josepha Breitbacha, dodijeljena je Herti Müller, Haraldu Weinrichu i Christophu Meckelu. Nagrada, ukupno dotirana sa 120 000 eura, dodjeljuje se od 1998. godine, prema oporuci autora Josepha Breitbacha, zajednički iz zaklade nazvane po njemu i Akademije znanosti i književnosti u Mainzu. Nagradom se odaje počast opsežnom djelu berlinskog autora Meckela, ponajviše njegovoj lirici. Herta Müller podrijetlom je iz Rumunjske, zbog nepristajanja na suradnju s tajnom službom u domovini godinama je imala zabranu rada. Germanist i romanist Weinrich 1992. bio je prvi stranac pozvan na pariški College de France.

Pola stoljeća knjižare City Lights

SAD Jedna od najpoznatijih svjetskih knjižara, City Lights u San Franciscu, proslavila je pedeset godina postojanja. Knjižaru i izdavačku kuću City Lights osnovali su 1953. pjesnik Lawrence Ferlinghetti i izdavač Peter Martin. Postala je poznata kao okupljalište beat-pisaca pedesetih i šezdesetih godina — među njima su bili Allen Ginsberg, Jack Kerouac i Neal Cassady. Knjižara je uspjela preživjeti unatoč stvaranju velikih knjižarskih lanaca, uglavnom zbog potpore gradskih vlasti, koje su je proglasile kulturnom znamenitošću, a dva puta simbolično je zatvorena iz političkih razloga — na početku Zaljevskog rata 1991. i ove godine u znak prosvjeda protiv rata u Iraku.

Otvara se grobnica u koju je bačen Lorca

Španjolska Uskoro bi mogla biti riješena jedna od tajni Španjolskoga građanskog rata, kad bude otvorena zajednička grobnica u koju se vjeruje da je bačen i pjesnik Federico García Lorca. Lorcu su u kolovozu 1936. strijeljali članovi odreda Escuadra Negra zbog ljevičarskih simpatija i homoseksualnosti. Grobnicu u Viznaru, u blizini Granade, pronašao je prije trideset godina povjesničar Ian Gibson. U Španjolskom građanskom ratu Francovi odredi smrti ubili su oko trideset tisuća ljudi. Mnogi su poput Lorke bačeni u anonimne grobnice diljem zemlje, a posljednjih godina sve su glasniji pozivi za ekshumacijama, te je u prošle tri godine pronađeno više od dvjesto tijela. Ekshumacija u Viznaru trebala bi pokazati i da li je Lorca prije smrti mučen.

Umro pjesnik Josef Hirsal

Češka Češki pjesnik i prevoditelj Josef Hirasl umro je u Pragu u 83. godini. Smatrao se jednim od najvažnijih autora eksperimentalne poezije i bio je poznati prevoditelj s njemačkog, primjerice Christiana Morgensterna, Heinricha Heinea i Ernsta Jandla. Godine 1989. dobio je Veliku austrijsku državnu nagradu. Hirsal, koji je radio kao učitelj, nakon ruskog ulaska u Čehoslovačku 1968. i angažmana u reformističkom pokretu Charta 77 oko Vaclava Havela i Pavela Kohouta, zabranjeno mu je objavljivanje, a do 1989. gotovo je isključivo pisao pod pseudonimom. Tri godine poslije dobio je češku nagradu Seifert, a prije dvije godine češku medalju za zasluge.

Iva Krtalić

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak