Vijenac 250

Matica hrvatska

Ciklus koncerata u dvorani palače Matice hrvatske

Premošćivanje jaza

Ciklus koncerata u dvorani palače Matice hrvatske

Premošćivanje jaza

Matica hrvatska u listopadu pokreće koncertni ciklus u svojoj novoj dvorani. Pod naslovom Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj publici će se predstaviti dvanaest pijanista, violinista i violončelista, dobitnika najvažnijih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu te redom đaka, studenata i mladih umjetnika koji već sada teže ozbiljnim karijerama. Njihovi recitali obuhvatit će i praizvedbe djela hrvatskih skladatelja koji će ih napisati upravo za ovaj ciklus, a među njima su Miroslav Miletić, Igor Kuljerić, Krešimir Seletković i Zlatko Tanodi.

Idejni su začetnici ovoga ciklusa Matice hrvatske Daniel Marušić i Goran Končar, a temeljna namjera jest dati mogućnost profesionalnoga nastupa mladim i darovitim glazbenicima, potaknuti stvaralaštvo te inaugurirati još jedan koncertni prostor u Zagrebu. Budući da u posljednjih nekoliko godina svjedočimo velikoj živosti među mladim glazbenicima te njihovim uspjesima, kvalitetnim i nespornim ambicijama, ovakav se ciklus nametnuo sam po sebi. Vjerojatno je da će ovi koncerti obogatiti podjednako područje glazbenog školstva kao što će biti jedan od koraka prema premošćivanju jaza između završnoga školovanja i početka profesionalne karijere mladih reproduktivnih umjetnika.

Iako će se koncerti održavati u Zagrebu, na njima će nastupiti mladi glazbenici iz cijele Hrvatske, što će intenzivirati dinamiku na još jednoj razini suradnje i kontakata unutar cijele hrvatske glazbene scene, podjednako među đacima, studentima i mladim umjetnicima te među njihovim nastavnicima i profesorima.

Publika će, s druge strane, moći čuti nagrađene i darovite glazbenike, a u ovoj prvoj sezoni ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, koja će biti otvorena u ponedjeljak 13. listopada, recitalom pijanistice Zrinke Ivančić — dobitnice posebno vrijedne 4. nagrade na 3. međuanrodnom pijanističkom natjcanju Svetislav Stančić— EPTA (Zagreb, 2003), u razdoblju od listopada 2003. do travnja 2004. nastupit će još violinisti Iva Barač, Ivo Dropulić, Maksimilijan Vučinović, Matija Jančec, Đ ana Kahriman i Anamarija Milić, potom violončelisti Kajana Pačko i Vinko Rucner te pijanisti Zoran Velić, Albert Vučinović, Javor Bračić i Bruno Vlahek.

Dodi Komanov

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak