Vijenac 250

Ples

PLESNI GLOBUS

Planet Decouflé na Videokazu

PLESNI GLOBUS

Planet Decouflé na Videokazu

slika

Nakon što je početkom godine Francuski institut zajedno s Kulturno-informativnim centrom (KIC) pokrenuo program Videokaz, seriju filmova o suvremenom plesu, on se nakon ljetne stanke nastavlja, a prvi jesenji film prikazan 23. rujna predstavio je rad svestranoga Phillipea Decoufléa, francuskoga koreografa i redatelja, plesnog i filmskog umjetnika. La planete Decouflé klasični je dokumentarni film o ne tako klasičnu čovjeku kojega hrvatska publika pamti s gostovanja na Eurokazu 1996. s plesnom predstavom Decodex. U sedamdeset minuta uspijevamo nakratko ući u svijet fantastičnih likova, zahtjevnih i golemih plesnih projekata, ideja posve drukčijih i neobičnih, koje je Decouflé kreirao u svojim predstavama i filmovima. Tim planetom prolazi se uz samo kratko referiranje na pojedine projekte, autorska razmišljanja i način rada te uz razgovore o estetici s plesačima i suradnicima iz Decoufléove skupine. Film sadrži isječke iz projekata poput Codexa, Decodexa, Technicolora, Tritona, Petites Pibces Montdesa te filmova Abracadabra, Caramba! i Jump. Specifičnost Decoufléova autorskoga rukopisa tako odvlači pozornost od koreografije i ljudskoga tijela pa mnogo više doznajemo o procesu povezivanja i nastajanja primjerice kostima s plesom, zatim scenskih slika i ostalih originalnih vizualnih elemenata karakterističnih za sve njegove kako plesne tako i filmske projekte. Zaseban film mogao bi se snimiti samo o jednogodišnjim pripremama za otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Albertvillu 1992. godine, šansom koja je Decoufléom planetu otvorila vrata francuske i svjetske plesne scene, a čemu ovaj film daje nešto veći naglasak. Videokaz se nastavlja 9. listopada, filmom So schnell« a l’opera iz 1999. godine, autorice Marie-Hélene Rebois o procesu transmisije suvremenoga plesnog pokreta iz predstave So schnell za potrebe klasičnih plesača pariške Opere Garnier. Film se bavi upravo dodirnim točkama, interakcijom i komunikacijom tih dviju plesnih sredina na konkretnom projektu. Za studeni je pak najavljen plesni film AATTEENET!ONON Luca Riolona u koreografiji Borisa Chamatza kojim se, nadam se, na dulje vrijeme nastavlja zanimljivo putovanje kroz mogućnosti plesa na filmu i u televizijskom mediju, u nas za sada zanemarenim.

Jelena Mihelčić

Najave

slika

Balet HNK u Zagrebu, pod ravnanjem i u koreografiji Dinka Bogdanića, i dalje puni klasični repertoar. Za 4. listopada Bogdanić obnavlja Minkusov Don Quijote, a nakon Minkusove Bajadere, Adamove Giselle i Prokofjevljeva Romeo i Julije, za prosinac je najavio novo Labuđe jezero u vlastitoj koreografiji i režiji. U drugom dijelu sezone čekaju nas koreografije Renata Zanelle i Johna Cranka te večer Ravela (koreografije Bogdanić i Balanchine), a od mladih autora priliku će dobiti Emil Matešić i Barbara Novković-Novak. Uz nabrojene balete i dalje su na repertoaru Đ avo u selu, Koreografije Georgea Balanchinea, Mačak u čizmama i Cirkus Primitif Ballet, a skinut je Šparemblekov Čudesni mandarin i Zurovčev San zaručnice. Kako je Faust skinut već godinu prije, desilo se da trenutno na hrvatskoj nacionalnoj sceni nemamo ni jedno djelo Milka Šparembleka, koji je ove godine kao kultno ime hrvatske plesne scene nagrađen Marulom za koreografiju i Vladimirom Nazorom za životno djelo.

Noć velike sezone u Sisku

slika

U povodu Dana kazališta, 3. listopada 2003. u 18 i 30, u Kazalištu 21 u Sisku, Plesni studio Doma kulture Kristalna kocka vedrine izvest će Noć velike sezone. Autorica i koreografkinja predstave je Jasminka Petek Krapljan.

Zaljubljena svinja u novoj postavi

slika

Plesni centar Tala poziva na novu izvedbu Zaljubljene svinje koja će se održati 5. listopada 2003. u 20 h u zagrebačkoj Tvornici. Predstava se ovih dana vratila iz Sarajeva gdje je 26. rujna nastupila na Teaterfestu, a u međuvremenu gostovala u Pragu i Meksiku. Kako je prema autorskom konceptu meksičkoga koreografa Vincenta Silve riječ o dosta otvorenoj formi, zasnovanoj na improvizaciji, Zaljubljena svinja izlazi u novoj postavi: Larisa Lipovac, Ana Jurić, Dina Ekštajn, Ana Krajtmajer, Kristina Bajza i Bojan Valentić.

La La La Human Steps ponovno u Ljubljani

Slavna kanadska grupa La La La Human Steps gostuje 6. i 7. listopada u Cankarjevu domu u Ljubljani s predstavom Amelia. Koreograf Édouard Lock poznat je po najbržem plesu na svijetu, spoju klasične špice i lomljenju dugih, vitkih tijela te neobičnim, ubrzanim duetima. Amelia će biti uvodna predstava dva od tri novih abonomana. Za sve informacije zainteresirani ljubitelji plesa mogu se obratiti na natasa.novakŽcd-cc.si, odnosno provjeriti informacije na www.cd-cc.si.

Tijelo u svjetlu

slika

Plesni projekt Nensi Lazić 7 stages premijerno će biti izveden u polukružnoj dvorani ITD-a 15. listopada 2003. u 20 h. Tema je put koji vodi kroz tijelo ističući njegove određene dijelove, kao i tijelo u različitom kontekstu koji proizlazi iz boje i oblika svjetala. Izvođači su Ana Mrak i Roberta Milevoj.

Povratak Koore

Predstava Koora koreografkinje Tanje Zgonc, a u produkciji Hrvatskog instituta za pokret i ples i Plesnog teatra Ljubljana, gostovala je 26, 27. i 28. rujna na 10. međunarodnom festivalu Ex Ponto u Ljubljani. Predstavu su najboljom plesnom produkcijom 2002. proglasili slovenski plesni kritičari te je nagrađena Tritonom. Koora će u Zagrebu igrati ponovno 16. listopada u Meštrovićevu paviljonu (HDLU) na otvaranju plesne platforme Mala fronta.

Priredila Maja Đ urinović

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak