Vijenac 250

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Otišao je Jack Brymer

GLAZBENI GLOBUS

Otišao je Jack Brymer

slika

London U subotu, 13. rujna, u dobi od osamdeset i osam godina preminuo je slavni britanski klarinetist Jack Brymer. Uspješnu karijeru komornoga i orkestralnog glazbenika te solista započeo je kao član drvenih puhača Kraljevskoga filharmonijskog orkestra pod vodstvom Sir Thomasa Beechama, gdje je djelovao sve do dirigentove smrti 1961. Potom je svirao u Simfonijskom orkestru BBC-a (do 1963) te Londonskome simfonijskom orkestru (do 1972). Bio je član komornih ansambala Prometheus i London Baroque te voditelj ansambla London Wind Solists. Bio je cijenjeni izvođač Weberovih, Brahmsovih te napose Mozartovih djela. Djelovao je i kao radijski voditelj. Napisao je vodič za klarinet te dvije knjige: From Where I Sit (1979) i In the Orchestra (1987). Predavao je glazbu na Royal Academy of Music, Guildhall School of Music i Royal Military School of Music, Kneller Hall. Mozartov Klarinetski koncert snimio je tri puta, a prva snimka s Beechamom kao dirigentom s pravom se našla u EMI-evu katalogu Great Recordings of the Century.

Janowski na čelu OSR-a

slika

Ženeva Marek Janowski (64) novi je šef-dirigent Orkestra Romanske Švicarske. Ugledni orkestar Janowski će preuzeti od Pinchasa Steinberga u rujnu sljedeće godine. Među mnogim aktivnostima ovoga cijenjenoga njemačkog dirigenta mjesta su šefa-dirigenta u Filharmonijskom orkestru Francuskoga radija (1984-96) te gosta šefa-dirigenta u berlinskome Rundfunk-Sinfonieorchester, a od siječnja 1999. Janowski vodi i Filharmoniju iz Monte Carla. Zanimljiv razgovor s dirigentom možete pročitati na internetskoj adresi: http://www.culturekiosque.com/klassik/intervie/janowski.html.

Glazba iz arhiva: Vivaldi prerušen u Galuppija

slika

Michael Talbot, muzikolog i profesor glazbe sa Sveučilišta u Liverpoolu, otkrio je izgubljeno duhovno djelo Antonija Vivaldija što se skrivalo u zbirci rukopisa dresdenske Sächsische Landesbibliothek. Pronađeni psalam Nisi Dominus peti je dio ciklusa Pet psalama i Magnificat što ih je godine 1739. skladatelj prodao venecijanskoj Ospedale della Pieta, gdje je podučavao glazbu. Psalam je dugo vremena pripisivan drugom autoru zbog atribucije na naslovnici koja upućuje na talijanskoga skladatelja Baldassarrea Galuppija, čija je glazba u drugoj polovici 18. stoljeća bila mnogo profitabilnija no Vivaldijeva. Navođenje lažnog autorstva najvjerojatnije je djelo venecijanskoga prepisivača Giuseppea Baldana, opskrbljivača muzikalijama saskoga kraljevskog dvora, koji je bio poznat po sličnim komercijalnim smicalicama. Djelo u trajanju od dvadesetak minuta čini osam stavaka, a napisano je za sopran i dva alta, violu d’amore, tenor šalmaj, violončelo, tromba marina i orgulje. Djelo je uvedeno u katalog Vivaldijevih djela pod signaturom RV 803, a prvu suvremenu izvedbu doživjet će 7. prosinca u Dresdenu u tumačenju Guida Titzea i Dresdenskoga baroknog orkestra. Ricordi realizira notno, planira se i diskografsko izdanja, a britanski magazin »Eighteenth-Century Music« za broj od ožujka 2004. priprema znanstveni članak koji će do sitnica pojasniti postupak pronalaženja i identifikacije Vivaldijeve skladbe.

Iz svijeta opere: Wiener Staatsoper

slika

Od ovoga broja »Vijenca« najavljujemo premijere što ih u nastupajućoj sezoni priređuju neke među najvećim opernim kućama Europe i svijeta. Prva je na redu Bečka državna opera. Devetnaestoga listopada premijera je Verdijeva Falstaffa, dirigent je Fabio Luisi. Falstaff: Bryn Terfel, Ford: Carlos Alvarez, Fenton: Rainer Trost, Alice Ford: Krasimira Stojanova, Nannetta: Tatiana Lisnic, Mrs. Quickly: Jane Henschel. Predstava se prikazuje i 22, 25. i 29. listopada, potom 1. i 4. studenoga te 2, 5. i 8. svibnja. 5. prosinca premijera je Wagnerova Letećeg Holandeza, dirigent je Seiji Ozawa. Senta: Nina Stemme, Holandez: Falk Struckmann, Erik: Trosten Kerl, Daland: Franz Hawlata. Osmoga travnja sljedeće godine premijerno se izvodi Wagnerov Parsifal, dirigent je Donald Runnicles. Amfortas: Thomas Quasthoff, Gurnemanz: Robert Holl, Parsifal: Johan Botha, Kundry: Angela Denoke. Trinaestoga lipnja na rasporedu je premijera opere Daphne Richarda Straussa. Dirigent je Semjon Bičkov. Peneios: Walter Fink, Gaea: Marjana Lipovšek, Daphne: Ricarda Merbeth, Leukippos: Michael Schade, Apollo: Johan Botha. http://www.wiener-staatsoper.at/

Borko Špoljarić

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak