Vijenac 250

Časopisi

Od Pule do Kavkaza

»Nova Istra«, gl. ur. Boris Biletić, br. 1, god. VIII, sv. XXIII, DHK Pula, 2003.

Od Pule do Kavkaza

»Nova Istra«, gl. ur. Boris Biletić, br. 1, god. VIII, sv. XXIII, DHK Pula, 2003.

U ovom broju prozni blok predstavlja suvremenu hrvatsku književnost sa sveukupno pet tekstova, a svakako treba istaknuti prozne zapise Irene Lukšić pod naslovom Dnevnik proljetnoga mršavljenja. U njima na nekonvencionalan način autorica prisnim i intimnim stilom bilježi svakodnevne događaje, krećući se između ozbiljnosti i duhovitosti, faktografije i poetske introspekcije.

Tu su još i ulomak iz romana Ante Dabe, sedmi nastavak dramsko-romanesknog zapisa Zvane Črnje, Vrijeme za jazz Branka Lučića te poezija Biserke Težački. Njezine su pjesme u slobodnom stihu uglavnom narativne; u svakodnevici se prepoznaju univerzalni motivi koje pjesnikinja uokviruje obvezatnim meditativnim i simboličkim završetkom.

Od studija i ogleda u ovom broju treba izdvojiti enciklopedijski preciznu i preglednu studiju o mađarskom piscu Beli Hamvasu, nastalu kao rad troje mađarskih autora. Hamvas je u posljednjih pet-šest godina u Hrvatskoj doživio pravu renesansu i postao jedan od najčitanijih mađarskih autora. Na razmeđi filozofije, literature, znanosti i mistike, taj pisac stekao je popriličan broj poklonika i ustrajnih promicatelja. Osobnost koju je teško smjestiti u bilo kakve okvire, izvanserijski stvaralac i protivnik sterilne znanosti i akademske filozofije, najviše privlači intimnošću svojih zapisa i njihovim duhovnim bogatstvom. Stoga se i ovaj kratki prijevod dobro uklapa u mit stvoren o Hamvasu, koji u nas često podržavaju njegovi ljubitelji.

Genocid na Kavkazu

Zaustavili su jadnu slobodu... tekst je Ukrajinca Ivana Dzjube o progonima malih naroda u bivšem SSSR-u i borbi za priznavanje vlastitoga kulturnog identiteta, jezika i samostalnosti. Dzjuba je kritičar rusifikacije ukrajinskoga naroda, a u svom se opširnom tekstu bavi ruskim genocidom i kulturocidom nad Čečenima, Čerkezima, Tatarima, Avarima i drugim narodima koji nastanjuju Kavkaz. Na jasan i argumentiran način — analizirajući povijesne i literarne izvore — on dokazuje kontinuitet ruske imperijalne politike koji seže daleko u prošlost, a aktualnost pronalazi nažalost i u sadašnjici Čečenije.

Prilozi o zavičaju donose dva teksta, od kojih je zanimljiviji onaj Jasenka Zekića, koji uz pomoć sugovornika i dostupnih fotografija pokušava istražiti i dočarati kulturni, politički i društveni život Pule tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća. Osim Puljanima, tekst bi mogao biti zanimljiv i ostalima jer na vrlo slikovit način dočarava svakodnevni život toga razdoblja. U »Novoj Istri« tu su još i prilozi iz likovne umjetnosti i jazza te kritički pristupi i osvrti. Kvaliteta priloga u »Novoj Istri« obično varira iz broja u broj, no zahvaljujući razmjerno veliku broju autora te standardnim rubrikama svatko može pronaći ono što ga najviše zanima.

Tonči Valentić

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak