Vijenac 250

Matica hrvatska

MH Čitluk dobila prostorije

Kuća budućnosti

MH Čitluk dobila prostorije

Kuća budućnosti

Subota, 20. rujna, nadnevak je koji će zasigurno svim matičarima članovima ogranka Matice hrvatske Čitluk ostati u pamćenju. Nakon višegodišnjega uspješnog djelovanja dobili su prostorije koje će im pomoći još bolje organizirati niz programa po kojima se Ogranak već prepoznaje. Svečanost otvaranja prostorija priređena je u sklopu Dana Matice hrvatske u Brotnju, što su otpočeli 14. rujna i trajat će do 3. studenoga ove godine, a kao prinos tradicionalnoj manifestaciji Dani berbe grožđa Brotnjo 2003.

U nazočnosti brojnih uglednika i predstavnika ogranaka Matice hrvatske iz BiH i Hrvatske, prostorije koje se nalaze u središtu grada, otvorio je dr. Josip Vrbošić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH. Izrazio je zadovoljstvo te dodao: »Djelatnost Matice hrvatske u BiH sigurno je krasan most koji povezuje hrvatski narod u Republici Hrvatskoj i hrvatsku kulturu, hrvatski narod, ovdje u BiH. Hrvatska vlada prepoznala je potrebu dobrosusjedske suradnje između naše dvije zemlje, ali i što čvršće kulturne poveznice, kulturnog razumijevanja hrvatskog naroda u BiH i Hrvata. Svake godine odlučuje se pomagati kulturne i prosvjetne programe u BiH. Prošle i ove godine bilo je tako, očekujem i ubuduće. Čestitam na novoj, toploj, ljudskoj pobjedi«. Profesor Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, zahvalio je svima, posebice u općini, koji su prepoznali značenje i potrebe Matice, ne propustivši spomenuti kako je, uz ostalo, Ogranak objavio 26 knjiga i kalendara u nakladi većoj od sedamdeset tisuća primjeraka i organizirao 56 skupnih i samostalnih izložaba likovnih umjetnika iz BiH i Hrvatske.

Čestitkama se priključio i Jure Džida, načelnik općine Čitluk, koji je ustvrdio kako je prepoznato značenje Matice te da je ona zaslužila imati znatno bolje uvjete od dosadašnjih.

Uz neizbježne darove — knjige, Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, spomenuo je povijesnu ulogu Matice i važnost njezina djelovanja za hrvatski narod. »Čestitam vam dan koji je važan za cijelu Maticu hrvatsku i koji je važan za svu hrvatsku kulturu. Ne bi nas bilo zajedno danas da nije Matica prepoznata kao kuća knjige i kuća naše budućnosti. Gotovo kao Nojeva arka u ovim strašnim vremenima požara, potopa i najvećih mogućih stradanja.« Prisjetio se razgovora s akademikom Katičićem, koji mu je rekao: »Matica će biti prava ako se ono što se radi u Zagrebu reflektira na sav hrvatski narod u najpozitivnijem smislu. Matica hrvatska u ograncima ispunit će zadaću ako bude priređivala takve događaje koji su važni za hrvatski narod, koji su važni i za hrvatsku kulturu.«

Predstavljanje knjige i izložba

Postalo je uobičajenim da Ogranak priprema dvostruki program, predstavljanje knjige i otvaranje Izložbe. Ovaj put recenzenti knjige Radiestezija — zrnce Božjeg dara autora Zdravka Nikića, Rade Marušić, fitoterapeut i dr. Mihad Sadiković, homeopat, raščlanili su nesvakidašnje djelo ocijenivši kako je riječ o vrlo vrijednoj i rijetkoj knjizi koja tvrdi da je radiestezija više dopuna suvremenoj medicini nego alternativa. O knjizi, koju je objavio Ogranak Matice hrvatske Čitluk, autor Zdravko Nikić rekao je: »I do sada je napisano dosta knjiga iz tog područja, doduše u nas vrlo malo, ali i ono napisano bilo je obavijeno velom mističnosti, dok ova knjiga o radiesteziji progovara jezikom koji svatko može razumjeti, a u njoj su praktične upute za svakoga tko se želi okušati na tom polju, a u sebi posjeduje urođeni, od Boga dani, dar za to.«

Završnica večeri bila je u znaku svečanosti otvaranja izložbe akademskoga slikara Ivice Vlašića iz Livna. Riječ je o umjetniku iza kojega je 28 samostalnih izložaba, od Livna, Zagreba i Vareša do Dubrovnika, Primoštena, Frankfurta, Osijeka i Širokoga Brijega. Njegovi izlošci nadahnuti su prirodom te je cijeli likovni rukopis u težnji očuvanja ljepote, koja je ugrožena načinom i stilom života. Izložbu je otvorio potpredsjednik Stjepan Sučić, koji je tom prigodom naglasio značenje likovnosti za brojne javne prostore koji su bez slika ili bez vrijednih slika. (nvb)

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak