Vijenac 250

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Beli Manastir

Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir organizirao je u Gradskoj knjižnici izložbu knjiga u izdanju Matice hrvatske koje su dobili od Matičinih ogranaka iz raznih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Julijana Vladetić, predsjednica belomanastirskoga Ogranka istaknula je da je riječ o knjigama koje su pri osnivanju ogranka dobili na dar iz ogranaka Čakovec, Čitluk, Garešnica, Križevci, Nova Gradiška, Osijek, Sarajevo, Sinj, Široki Brijeg, Vinkovci, Viškovo i Zaprešić.

Čitluk

Drugi ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Brotnju počeli su 14. rujna Sv. Misom zahvalnicom u crkvi Krista kralja u Čitluku. Dane Matice hrvatske Brotnjo 2003. otvorio je Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske, a u ime organizatora okupljene je pozdravio prof. Andrija Stojić. Tom je prigodom predstavljen prvi ovogodišnji broj lista »Cvitak« i održana pjesnička večer mostarskoga pjesnika Nenada Valentina Borozana te glazbeni program u kojem su nastupili mladi glazbenici Osnovne glazbene škole.

Dvadesetoga rujna Josip Vrbošić, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, na poziv prof. Andrije Stojića, otvorio je nove prostorije Ogranka Matice hrvatske Čitluk, koje se nalaze u Gradskoj športskoj dvorani na I. katu, u Duhanskoj ulici br. 1. Na prigodnoj svečanosti Vrbošić je izrazio veliko zadovoljstvo otvaranjem novih prostorija, ističući kako je Matica hrvatska »most koji vezuje hrvatski narod u Bosni i Hercegovini s Republikom Hrvatskom«. Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, izrazio je nadu da će nove prostorije u Čitluku omogućiti snažnije kulturno djelovanje na području te zapadnohercegovačke općine. Posebnu važnost dao je Matici za očuvanje hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini, kao i potrebi normalnog nastavka rada Sveučilišta u Mostaru za očuvanje hrvatskoga identiteta u Bosni i Hercegovini.

slika

U novim prostorijama Ogranka predstavljena je nova knjiga u izdanju Ogranka Matice hrvatske Čitluk, knjiga Zdravka Nikića Radiestezija — zrnce božjeg dara. Knjigu su predstavili autor i recenzenti knjige Rade Marušić, fitoterapeut, i dr. Mihad Sadiković, homeopat.

slika

Istoga dana u Galeriji Kluba Matice hrvatske Čitluk Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, i prof. Andrija Stojić, predsjednik čitlučkoga Ogranka otvorili su izložbu slika Ivice Vlašića, akademskoga slikara iz Glavica. Stanko Špoljarić u katalogu izložbe ističe da je Vlašić slikar klasičnoga koncepta, silna poštivanja slike i slikarstva, ali i htijenja da u prividnoj istraženoj shematici slike pronađe prostor za vlastitu interpretaciju. I pronašao ga je u djelu što je spoj racionalnoga i spontanog, te zavidna tehničkog znanja i nadasve umjetničke iskrenosti. Djelo mu je svojevrsno traženje sreće u ljepoti, koju postiže prenošenjem skladnih odnosa prirode što kroz Vlašićev isječak odiše veličanstvenom snagom.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Ilijana Korać.

slika

Dvadeset i trećega rujna u Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku održana je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk glazbeno-poetska večer s Josipom Zubcem i učenicima Osnovne škole Čerin.

Dubrovnik

slika

Dvanaestoga rujna u Gornjem Čelu na otoku Koločepu Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik predstavio je novu knjigu — Predromaničko crkveno graditeljstvo otoka Koločepa autora Ivice Žile, arheologa i konzervatora. Knjigu su predstavili Vlaho Benković, predsjednik dubrovačkoga Ogranka i urednik knjige, Antun Kisić, sudionik istraživanja i iskapanja na Koločepu, akademik Luko Paljetak, Slavica Stojan, književna povjesničarka, i autor. Riječ je o knjizi koja je nastala na osnovi arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova na predromaničkim sakralnim lokalitetima izvođenim najvećim dijelom u kontekstu njihove obnove. Ovo je prva knjiga u kojoj su publicirana arheološka istraživanja u dubrovačkom priobalju od antičkog do ranog srednjeg vijeka. U grafički bogato opremljenoj knjizi autor je analizirao šest crkvenih građevina. Ivica Žile istaknuo je kako je temelj za pisanje knjige Predromaničko crkveno graditeljstvo otoka Koločepa nastao od arheoloških istraživanja crkve sv. Nikole, koja je još u funkciji, i crkve sv. Mihajla, odnosno njezinih ostataka, započetih 1996. godine. Znanstveni interes, koji je u autora postojao još od studentskih posjeta Koločepu, pobudile su i druge sakralne građevine te nalazi na iskopinama. Uz prijašnje konstatacije da na Koločepu postoje ulomci rimskih kamenih sarkofaga rađenih u najpoznatijim radionicama Rimskoga Carstva 2. i 3. stoljeća, analizom kamene skulpture utvrdio je i starokršćanske ulomke kojih ima i na Lopudu i Šipanu. Iz toga je zaključio da je na Koločepu postojala jedna kasnoantička sakralna građevina za koju danas sa sigurnošću ne možemo utvrditi gdje se nalazila, a pretpostavlja, što će se daljnjim arheološkim istraživanjima vjerojatno i potvrditi, da se nalazi ispod predromaničke crkve sv. Barbare, gdje je i nađena većina ostataka. Luko Paljetak prisutnima je pročitao ulomak iz poeme Vlaha Skvadrovića, rođena 1643. na otoku, čijim stihovima ova arheološka studija i započinje, te esej o simbolici takva graditeljstva i njegovoj uporabnoj vrijednosti u prošlosti i sadašnjosti.

Karlovac

slika

Devetnaestoga rujna Ogranak Matice hrvatske Karlovac svečano je proslavio useljenje u nove prostorije, u Ulici Pavleka Miškine br. 3. Članovi karlovačke Matice sada imaju mnogo veći prostor za rad, a na policama zainteresirani mogu vidjeti izložene sve radove Ogranka, sve knjige, zbirke pjesama i ostale tekstove koji su nastali u izdanju Ogranka. Na svečanom otvaranju novih prostorija pred mnogobrojnim okupljenim članovima i prijateljima Matice Ivan Jurković, predsjednik karlovačkoga Ogranka, rekao je da ovaj događaj potvrđuje da Matica u Karlovcu i dalje živi punom snagom te da se nastavlja kontinuitet očuvanja povijesne i književne baštine Hrvatske, koji traje još od vremena Ilirskoga pokreta i koji slijedi stope osnivača Matice hrvatske, grofa Janka Draškovića. Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske u pozdravnom je govoru naglasio da sve dok ijedan ogranak Matice hrvatske bude djelovao na način koji ima utjecaja na čitavu Hrvatsku, kao što to čini karlovački Ogranak, postojat će i Matica hrvatska. Posebno mu je bilo drago zbog tog događaja, koji će u još većoj mjeri unaprijediti kvalitetu rada Ogranka. Martin Šimunić, dogradonačelnik grada Karlovca, čestitao je članovima Ogranka na novim prostorijama i rekao kako je Grad prepoznao kvalitetu njihova rada te da će uvijek uživati gradsku potporu. Nakon svečanoga otvaranja novih prostorija predsjedništvo Ogranka održalo je kratku sjednicu na kojoj je bilo riječi o planovima i budućim inicijativama Matice hrvatske.

Dvadeset i četvrtoga rujna u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu svečano je predstavljen novi dvobroj časopisa »Svjetlo«, br. 1-2/2003.

Konavle

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Konavle i Dubrovačko-neretvanske županije Kazalište Marina Držića gostovalo je 14. rujna u Osnovnoj školi na Grudi te izvelo predstavu Vrijeme je za komediju autora Mire Gavrana, pročelnika Odjela za kazalište i film Matice hrvatske. Riječ je o predstavi koja je praizvedbu imala u rujnu prošle godine na velikoj sceni KMD-a, u kojoj je angažiran gotovo cijeli glumački ansambl.

Mostar

slika

Pred velikim brojem posjetitelja u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Mostar i Ogranka Matice hrvatske Čitluk, 10. rujna predstavljena je knjiga prof. dr. Stjepana Krasića Generalno učilište Dominikanskog reda u Zadru ili Universitas Jadertina 1396-1807. Stjepan Krasić istaknuti je dominikanac, rođen 1938. u Čitluku, autor je više od sto i sedamdeset znanstvenih djela i rasprava, djeluje na Papinskom sveučilištu Sv. Tome Akvinskoga u Rimu U knjizi prof. Krasić iznosi dokaze o najstarijem sveučilištu u Hrvatskoj, zadarskome, osnovanom 1396. godine, kojima bitno mijenja sva dosadašnja saznanja o počecima hrvatskoga visokog školstva, jer je sve do nedavno smatrano da je prvo hrvatsko sveučilište osnovano u Zagrebu 1669. Prof. Krasić godinama je prikupljao izvore i dokumente kao dokaze svojoj tezi po raznim knjižnicama diljem Europe, a osnutak i djelovanje prvoga hrvatskog sveučilišta obradio je na tisuću stranica, sve potkrijepio s 3051 citatom te 30 dokumenata. To opsežno djelo, čiji su začeci bili u Krasićevoj doktorskoj disertaciji objavljenoj 1972, završio je 1994, a izašlo je iz tiska dvije godine poslije. Tu iznimno vrijednu knjigu predstavio je prorektor mostarskoga sveučilišta prof. dr. Šimun Musa, koji je istaknuo kako je osobito važno što se to djelo predstavlja baš u Mostaru — »gdje još nismo shvatili što znači imati svoje sveučilište«.

Našice

slika

Jedanaestoga rujna započeli su Dani slavonske šume, tradicionalna gospodarska, kulturna, ekološka i turistička manifestacija koju organizira Ogranak Matice hrvatske Našice. Tema okrugloga stola, koji je 12. rujna održan u sklopu festivala, bila je Slavonske močvarne i ritske šume porječja Drave i Dunava; a poseban je gost ovogodišnjeg festivala Park prirode Kopački rit. U dobrodošlici predavačima i svim gostima grada Silvija Lučevnjak, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Našice, podsjetila je da je festival sedamdesetih godina bio nadaleko poznat, a ponovno je zaslugom nekolicine entuzijasta obnovljen 2001. Prve godine bio je posvećen Krndiji, druge Papuku, a ove je godine, s obzirom na Međunarodnu godinu voda, posvećen slavonskim močvarnim i ritskim šumama. Ivan Ištok, predstavnik pokrovitelja festivala — Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, prenio je pozdrave ministra Pankretića i naglasio da mu je posebno zadovoljstvo doći u Slavoniju jer je ovo kraj koji je oduvijek znao cijeniti i voljeti šume. Sudionici okrugloga stola navečer su posjetili izložbu Grafike s temom lova i šume iz zbirke obitelji Pejačević, koja je za tu prigodu otvorena u Zavičajnom muzeju Našica. U hotelu Park postavljena je izložba trofeja Županijskoga lovačkog saveza i Lovnog ureda Našica.

Ogulin

slika

Devetoga rujna prigodom povijesnog okupljanja podno Udbine uz crkvu Sv. Marka i obilježavanja 510. obljetnice Krbavske bitke te otvaranja akcije za gradnju Crkve hrvatskih mučenika predstavnici Ogranka Matice hrvatske Ogulin, na čelu s predsjednicom Višnjom Lipošćak i gospodinom Stjepanom Sučićem, potpredsjednikom Matice hrvatske, uručili su Zlatku Tomčiću, predsjedniku Hrvatskoga sabora, najnovije izdanje Ogranka Matice hrvatske Ogulin, knjigu Školovanje glagoljaša, gvardijana ogulinskoga samostana i povjesničara.

Orebić

U okviru manifestacije Dani kulture Orebić 2003. predstavljena je u zgradi Pomorskoga muzeja, u organizaciji ogranka Matice hrvatske Orebić i Turističke zajednice Orebić, knjiga Igora Fiskovića i Joška Jelavića Pelješac — turistička monografija. Knjiga je rezultat zajedničkoga rada svih poluotočkih općina i njihovih turističkih zajednica, sastoji se od sedam poglavlja, a osim na hrvatskom tiskana je i na engleskom, njemačkom, talijanskom, poljskom i slovenskom jeziku i bogato ilustrirana fotografijama u boji najboljih hrvatskih fotografa.

Osijek

slika

Ogranak Matice hrvatske Osijek započeo je bogatu aktivnost i ove jeseni. Izdavaštvo i književno-kulturna promidžba dva su segmenta djelatnosti Ogranka koja zacijelo uživaju najveću popularnost. Za prve jesenske mjesece najavljeno je objavljivanje novoga, četvrtog, broja časopisa »Književna revija«. Budući da je Ogranak Matice hrvatske Osijek suizdavač nedavno objavljena povijesnoga pregleda slavonske književnosti pod naslovom Slavonski tekst hrvatske književnosti osječkih književnih znanstvenika Helene Sablić Tomić i Gorana Rema, slijedilo je predstavljanje po slavonskim gradovima: 25. rujna knjigu su Stanislav Marijanović i Igor Gajin predstavili u Požegi, u vijećnici Grada, 26. rujna u Gradskoj knjižnici u Đ akovu predstavili su je Stanislav Marijanović i Mirko Ćurić, 27. rujna u Belom Manastiru Stanislav Marijanović i Julijana Vladetić, u Vinkovcima 29. rujna Katica Čorkalo i Ružica Pšihistal, 1. listopada u Slavonskom Brodu Vladimir Rem, Josip Užarević i Stanko Andrić u Institutu za povijest, a 3. listopada u Osijeku Miroslav Šicel i Stanislav Marijanović.

Drugi, kapitalni projekt Ogranka Matice hrvatske Osijek nastaje u suradnji s izdavačkom kućom Jelenkor iz Pečuha. Naime, u Pečuhu će se objaviti antologija suvremene hrvatske poezije na mađarskom jeziku, a u Osijeku će se objaviti antologija suvremene mađarske poezije na hrvatskom. S tim izdanjima osječki Ogranak Matice hrvatske planira sudjelovati i na ovogodišnjem Interliberu, na kojem je Mađarska zemlja partner.

Suradnja s Mađarima ostvaruje se i na kazališnom planu. Nakon što je prošle godine Hrvatsko kazalište u Pečuhu premijerno izvelo monodramu Zašto sam vam lagala prema istoimenom romanu osječke književnice Julijane Matanović, 12. rujna praizvela se i komedija Kvaka s vratima Josipa Cvenića, u režiji Želimira Oreškovića uz sudjelovanje osječkih glumica Vlaste Ramljak i Nele Kočiš.

Rijeka

Dvadeset i petoga rujna Ogranak Matice hrvatske Rijeka organizirao je književnu tribinu i susret s glumicom Nelom Eržišnik u povodu izlaska iz tiska njezine knjige uspomena Moja tri života. Autoricu i knjigu predstavili su Darko Deković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Rijeka, i Josip Pavičić, urednik knjige.

Vinkovci

slika

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, kao popratni sadržaj 38. vinkovačkih jeseni, 11. rujna predstavljena je knjiga Zdenke Ivanković Običajne pjesme Komletinaca. Riječ je o djelu koje s etnomuzikološke strane tretira Komletince, selo s bogatom folklornom tradicijom. U knjizi, koju je objavio vinkovački Ogranak Matice hrvatske, prikazani su običaji sela Komletinci tijekom godine, praćeni pjesmom te poredani po kalendarskom ciklusu: pjesme proljetnog, ljetnog, jesenskog i zimskog ciklusa, odnosno ukupno četrdeset i devet notnih priloga, zabilježenih na temelju izvođenja mješovite pjevačke skupine a capella s počimaljkom ili muškim solistom. Knjigu su predstavili dr. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, Marko Landeka, urednik knjige, mr. Ljubica Gligorović, etnologinja i autorica, uz sudjelovanje pjevačke skupine »Maje« iz Komletinaca.

slika

Dvanaestoga rujna u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci predstavljena je knjiga Genetičko podrijetlo Hrvata prof. dr. Ivana Jurića, redovitoga profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Knjiga u podnaslovu Etnogeneza i genetička otkrića otkriva sadržaj toga znanstvenog djela, pisana na pristupačan način.

Zadar

U dvorani sjemeništa Zmajević, 17. rujna, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Zadar predstavljena je knjiga dr. Eduarda Peričića pod naslovom Povijest i vjera roda moga hrvatskog. Uz autora predstavili su je mons. Dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, prof. dr. Stijepo Obad, prof. dr. Juraj Kolarić i dr. Marijan Diklić, a pjesmom obogatio Katedralni zbor Sv. Stošije pod ravnanjem maestra Žana Morovića.

Osamnaestoga rujna u Svečanoj dvorani sveučilišta u Zadru ogranak Matice hrvatske Zadar i Hrvatska glazbena scena mladih organizirale su koncert mladoga pijanista Vedrana Milića. Milić je izveo djela Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Božidara Kunca, Franza Liszta i Alberta Ginasterea.

A. Č.-K.

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak