Vijenac 250

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Janica i Ivica

Autor Danijel Popović, dizajner, veličina 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja 16. travnja 2003.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Janica i Ivica

Autor Danijel Popović, dizajner, veličina 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja 16. travnja 2003.

Kada je 2001. Janica Kostelić izborila ukupnu pobjedu u Svjetskom skijaškom kupu i prvo mjesto u kategoriji slalomašica, Hrvatska pošta izdala je marku s njezinim likom. U protekle dvije godine Janica Kostelić nastavila je nizati velike sportske uspjehe postavši tako, premda joj je tek dvadeset i jedna godina, najuspješnija hrvatska sportašica svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. Janica je osvojila tri zlatna i jedno srebrno olimpijsko odličje, a da bi priča o skijaškom uspjehu Lijepe naše bila još ljepša, njezin brat Ivica na kraju te sezone osvojio je Mali kristalni globus u slalomu. Ove godine na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu Janica Kostelić osvojila je dvije zlatne medalje — u kombinaciji i slalomu. Svoj prilog velikom uspjehu hrvatskog skijanja u St. Moritzu dao je i Ivica Kostelić osvajanjem zlatne medalju u slalomu. U ukupnom poretku zemalja čiji su skijaši nastupili u St. Moritzu Hrvatska se s trima zlatnim medaljama uvrstila na visoko drugo mjesto među najuspješnijim sudionicima ostavivši iza sebe mnoge svjetske skijaške velesile.

Na kraju protekle sezone Janica Kostelić ponovno je osvojila Veliki kristalni globus i Mali slalomski kristalni globus pridodavši tomu i treće mjesto u ukupnom poretku veleslalomašica, a Ivica Kostelić osvojio je drugo mjesto u poretku slalomaša i sedmo u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Uspjeh Kostelićevih u St. Moritzu bio je povod Hrvatskoj pošti za izdavanje serije od dvije marake na kojima se drugi put nalazi Janica i prvi put Ivica Kostelić.

U novoj sezoni želimo Janici i Ivici nastavak započetoga niza blistavih rezultata.

Marke su izdane u sutisku u arku od 8 marka i dva privjeska (2 x 4 naizmjenično), a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC) i prigodni list.

Sandra Cekol

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak