Vijenac 250

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Dürer u Albertini

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

De Karina u Varaždinu

slika

Varaždin U izložbenom prostoru varaždinskog Starog grada te na livadi ispred dvorca, a u suradnji s Muzejom grada Rijeke, Gradski muzej Varaždin postavio je izložbu skulptura Ljube de Karine. Izloženo je pedesetak skulptura nastalih unatrag dvadeset godina i nekoliko ciklusa poput Prodora, Kamena na kamenu, Reljefa ili Obloženih oblutaka. Jednostavne skulpture koje su usko vezane uz njegov rodni kraj, iz kojega crpe nadahnuće, mogu se pogledati do 5. listopada.

Klee iz 1933.

slika

Frankfurt Do 30. je studenog u Schirn Kunsthalle Frankfurt otvorena izložba posvećena jednoj godini u stvaralaštvu Paula Kleea. Izložba Paul Klee 1933. vezana je uz tešku godinu za Kleea, kako u profesionalnom tako i u privatnom smislu, godinu nacističkog progona u Bauhausu, gdje je Klee predavao. Izloženo je stotinjak revolucionarnih crteža te petnaest slika, iz kojih se nedvojbeno može pročitati Kleeov odnos prema nacizmu, antisemitizmu, nasilju ili demagogiji, iskazujući određeni politički stav posredovanjem umjetnosti. Ostale informacije potražite na www.schirn-kunsthalle.de.

MoMA: remek-djela

slika

Houston The Heroic Century: The Museum of Modern Art Masterpieces, 200 Paintings and Sculptures ime je izložbe u Museum of Fine Arts u Houstonu, gdje se predstavljaju najveća djela moderne i suvremene umjetnosti iz velike zbirke njujorškog MoMA u doba pregradnje i obnove zgrade u New Yorku. Djela su na izložbi, koja je otvorena do 4. siječnja dogodine, postavljena u osam velikih cjelina. Houston je jedina američka postaja ove velike izložbe, a dogodine u travnju ona bi trebala biti preseljena u berlinsku Neue Nationalgalerie. Informacije na www.mfah.org.

Posveta Pissarrou

slika

Pariz Musée d’Orsay predstavlja izložbu Homage to Camille Pissarro, kojom se obilježava stota obljetnica umjetnikove smrti. Pissarroova četrdeset i dva djela iz zbirke muzeja, skupljena zahvaljujući brojnim donacijama, postavljena su u jednu od galerija. Kronološki, od 1869. godine, izložba prati Pissarroov razvoj od zadivljenosti radovima Corota i realizma pa do impresionizma te utjecaja mladih Signaca i Seurata na samog Pissarroa. Homage je otvoren do 16. studenog ili na internetskoj adresi www.musee-orsay.fr.

Knjige

slika

James H. Rubin, Impressionist Cats & Dogs, Pets in the Painting of Modern Life, Yale University Press, 2003. Mnoga impresionistička djela unutar svojih okvira, kao glavnu temu ili usputni motiv, imaju kućne ljubimce. Ovo je knjiga posvećena životinjama, većinom psima i mačkama, koje se pojavljuju na slikama kao dokaz razvoja srednje klase i važnosti kućnih ljubimaca kao svojevrsnih članova obitelji. Različite teorije nagnale su autora knjige da se posveti radovima Courbeta, Degasa, Maneta, Renoira i drugih te kakva je stvarna odrednica tih naslikanih životinja. Na gotovo dvije stotine stranica nalazi se više od stotinu ilustracija koje pokazuju raširenost te tematike, koja dosad nije bila tako obrađena.

DVD

slika

The Face — Jesus in Art, Kultur Video, 2001. DVD dug 120 minuta, na velikom broju primjera govori o ikonografiji lika Isusa Krista u povijesti. Više kao evolucija u prikazu Kristova lica nego kao prikaz Krista tijekom povijesti, DVD nam putem računalne grafike objašnjava mijene u pojedinim primjerima, od Aje Sofije u Carigradu i katedrale u Chartresu, preko Michelangela i Rafaela u Vatikanu pa do modernih primjera. Prikaz je to Kristova lica u različitih religija, u različitim vremenima i među različitim kulturama.

Internet

slika

www.artfacts.net Ova vrlo dobra internetska adresa predstavlja međunarodnu on-line galeriju moderne i suvremene umjetnosti. Na njoj se između ostalog možete upoznati s klasificiranim izložbama koje se trenutno odvijaju u cijelom svijetu. Kako sami kažu, želja im je internetskim korisnicima dati uvid u trenutno stanje umjetnosti, a možete je čitati na čak pet jezika. Započeli su s radom 1999, i sjedište im je u Berlinu, a podružnica u Londonu. Datoteka im se sastoji od gotovo dvije tisuće kulturnih institucija iz četrdeset zemalja, dvadeset tisuća umjetnika, petsto trenutnih i dvanaest tisuća arhiviranih izložbi...

Marko Kružić

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak