Vijenac 250

Kazalište

TEATROSKOP

Duga u Kazalištu Žar ptica

TEATROSKOP

Duga u Kazalištu Žar ptica

slika

Kazalište Žar ptica već je otvorilo sezonu premijerom adaptacije pripovijetke Duga Dinka Šimunovića u režiji Dubravke Crnojević Carić. Iako je predstava namijenjena djeci, njezina ljepota i poruka zaslužuju pozornost svake publike pogotovo zato što je to ujedno i praizvedba jedne od najpoznatijih novela domaće književnosti. U priči o djevojčici koja se prolaskom ispod duge želi pretvoriti u muško igraju Maja Kovač, Branka Cvitković, Edita Majić/Suzana Nikolić, Petra Dugandžić/Gorana Vrdoljak, Drago Utješanović.

Karolina Riječka u HNK Rijeka

slika

Početak mandata intendantice Mani Gotovac i sezone koju je ona poetično naslovila Naše nježne godine, obilježit će u HNK Ivana pl. Zajca dugo najavljivan spektakl Karolina Riječka. U tom križancu žanrova sudjeluju članovi svih ansambala riječkoga HNK, sve pod sloganom »Njoj se nije moglo odoljeti«, a u naslovnoj se ulozi pojavljuje Severina Vučković u alternaciji s Jelenom Miholjević. Između stotinu i pedeset sudionika ulogama se ističu Galliano Pahor i Olivera Baljak. Povijesnu epizodu o Karolini Belinić, koja je spasila Rijeku od razaranja engleske flote na početku pretprošlog stoljeća, u dramsku literaturu uveo je Drago Gervais, a ova je predstava svojevrsna posveta tom piscu i nekadašnjem intendantu riječkoga HNK. Dramaturških zahvata i režije Karoline riječke prihvatio se Larry Zappia, autor glazbe je Duško Rapotec Ute, izvedbama će dirigirati Alan Bjelinski, a kostime i scenu smislili su Leo Kulaš i Dalibor Laginja. Premijerne izvedbe su 3, 4. i 5. listopada.

3. BIT — festival Blind In Theatre

Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život, jedna od rijetkih takvih kompanija u svijetu s polustoljetnom tradicijom, od 4. do 9. listopada organizira po treći put međunarodni festival sličnih kazališta pod naslovom BIT ili Blind In Theatre. Nakon prva dva izdanja, ovogodišnjim se festivalom želi izgraditi njegov karakter i profilirati ga kao ozbiljnu kazališnu manifestaciju. Pored Studija Novi život s naslovima Edip i Smrtni grijesi, na BIT-u će se predstaviti i dva kazališta iz Sjedinjenih Država: Theater By The Blind s predstavom Brecht o Brechtu te The Firehouse Theater Company s monologom Lynn Manning. Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh iz Žirovnice u Sloveniji dolazi s predstavom Žena, a talijanska kompanija Il Faro s Bitkom u tami, dok će brojni španjolski ansambl odigrati obradu romana iz 16. stoljeća Miguela Murilla El Lazarillo de Tormes. I na ovom BIT-u gostovat će grupe Extant iz Velike Britanije, no novost je Radionica kulturalne konfrontacije s temom Igra za ljudska prava.

Balkanski špijun u Kerempuhu

slika

Poznata crna komedija Dušana Kovačevića o Iliji Čvoroviću i njegovoj paranoji naći će se premijerno na daskama Satiričkoga kazališta Kerempuh 4. listopada, ali u ponešto promijenjenom obliku. Redatelj Mustafa Nadarević taj je kazališni i filmski hit lokalizirao, no prava je dramaturška novina da je bračnom paru zamijenio uloge — ovdje špijuna špijunira ona, a ne on. Ona je Elizabeta Kukić, dok su svi ostali Anita Matić, Edo Vujić, Duško Gruborović i sam redatelj.

Stolice u Exitu

slika

Koprodukcija INK Pula i Teatra Exit, Stolice Eugenea Ionesca u režiji Željka Vukmirice, otvorit će sezonu u oba kazališta. U suvremenoj urbanoj farsi, zajedno sa »značajnim osobama iz hrvatskog i stranog javnog života«, a ako njih nema samo s gostujućim redateljem, igraju Dijana Vidušin i Dražen Bratulić. Zagrebačka premijera najavljena je za 10. listopada.

Dame u nevolji u Teatru u gostima

slika

U tridesetoj sezoni postojanja Teatar u gostima ima novi naslov, Dame u nevolji jednog od najpoznatijih britanskih dramatičara, Alana Ayckboura. Režiju i adaptaciju te komedije karaktera i zabuna potpisuje Relja Bašić u svojoj pedesetoj godini umjetničkog rada. Damsels in Distress londonsku su premijeru imale prošle godine, uz uobičajene hvalospjeve Ayckbournovu umijeću slaganja komičnih situacija. U predstavi igraju Ozren Grabarić, Ana-Marija Bokor, Žana Bumber, Ljubomir Kapor, Vanja Drach, Asja Jovanović i Lela Margitić. Teatar u Gostima već se tradicionalno za zagrebačke predstave koristi Malom dvoranom Vatroslava Lisinskog, pa će tamo 10. listopada biti i premijera.

Petar Pan u Trešnji

Prva ovosezonska premijera očekuje i Kazalište Trešnja — 12. listopada izlazi Petar Pan Jamesa Matthewa Barieja u režiji francuskoga povratnika, glumca, pedagoga i redatelja Mladena Vasaryja. Dramatizaciju i tekst songova potpisuje Damir Miloš, dramaturgiju Ana Prolić, kostime Danica Dedijer, a scenografiju Željko Zorica. U zahtjevnoj inscenaciji leteće bajke oznojit će se Kristijan Potočki u naslovnoj ulozi, Lucija Šerbedija i Nataša Dangubić kao Wendy i Saša Anočić kao Kapetan Kuka. U ostalim ulogama bit će još Sanja Hrenar, Aleksandar Naumov, Marija Stanišić, Vida Jerman, Hrvoje Barišić i ostali...

Instrukcija u Kerempuhu

Samo tjedan nakon prve, u Kerempuh stiže i druga ovosezonska premijera, s Perom Kvrgićem, Lindom Begonja i Ninom Erak-Svrtan uhvaćenima u mrežu jezika. Ionescoovo putovanje smislom i besmislom režirao je i scenografski domislio Mislav Brečić. Premijera je 12. listopada.

Igor Ružić

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak