Vijenac 249

Film

Glumica iz sjene

Zhang Ziyi

Dojmljiva Zhang Ziyi nipošto nije ni u čijoj sjeni. Sklona ekspresivnoj fizičkoj glumi, ujedno ima talent ne dramatizirati svoje role, već ih suptilno preraditi

Glumica iz sjene

Zhang Ziyi

Dojmljiva Zhang Ziyi nipošto nije ni u čijoj sjeni. Sklona ekspresivnoj fizičkoj glumi, ujedno ima talent ne dramatizirati svoje role, već ih suptilno preraditi

Najpopularnija kineska, a i azijska suvremena glumica Zhang Ziyi (rođena 9. veljače 1979) ujedno je i evokacija moderne Amazonke; princeza i ratnica — nositeljica dvaju identiteta koje u svojim rolama — gdje počesto gazi po tlu fantastike, i inkarnira; a čija pojavnost ih itekako potvrđuje i kao atribute priziva.

Delikatna i laka poput slike na svili ili mjehurića sapunice, neizbježno evocira prozračnost, jednostavnost i čistoću s jedne strane; dok je s druge čisto gipko utjelovljenje elegancije mačke; beskrajno energična, moćna, obijesna; borac i plesačica — kombinator girl-powera s enigmatičnom, nikad posve shvatljivom i neuhvatljivom nutrinom.

Tako je već u svom drugom filmu — oskarovcu Tigar i zmaj Anga Leeja, nevina djevojka podvrgnuta rigidnim pravilima življena dok ne otkrije čitav jedan tajni fantastični svijet; da bi istom stazom kročila i u Zu ratnicima kultnog Tsuija Harka, zaljubivši se, kao smrtnica Joy, u besmrtnika. Ohola i hladna princeza Bu-yong — centar ljubavnog trokuta iz 14. stoljeća, bila je u Musi Sung-su Kima, kad je fascinirala i domaće kino-gledatelje, koji će na svoje doći kad se u istima pojavi najskuplji kineski film ikad snimljen — Junak Zhanga Yimoua, redatelja koji je Ziyi otvorio vrata u svijet filma angažiravši je u, na Berlinskom festivalu nagrađenom, Putu do kuće — glumičinom debiju (1999), gdje se kao zaljubljena ljepotica pred očima gledatelja od ustreptale djevojke pretvara u sretnu ženu.

Implicirajući glumičinu definiranost redateljevim utjecajem, mnogi su je nakon prvijenca prozvali ’malom Gong Li’ — glumicom Šangajske trijade i dugogodišnje Yimouove muze, zapravo prve kineske filmske dive. No ipak, upečatljiva Zhang Ziyi nipošto nije ni u čijoj sjeni. Sklona ekspresivnoj fizičkoj glumi, ujedno ima talent ne dramatizirati svoje role većih suptilno preraditi. Ang Lee nazvao ju je ’nositeljicom istinske glumačke karizme’, a Tsui Hark ’vrhunskim iznenađenjem’. Naime, dopuštajući publici da voajerski uđe upravo u njezinu imaginaciju, ova studentica plesa i pekinške dramske akademije, dobitnica brojnih priznanja; svijetu glume je pridodala jednu posve novu dimenziju.

Katarina Marić

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak