Vijenac 249

Glazba

Paško ljeto

Zavidna razina

Kao što je već rečeno, osiguran je glazbeni program zavidne razine i omogućena su gostovanja priznatih svjetskih glazbenika. Što je najvažnije, čini se da je u ovih pet godina Festival uspio stvoriti i publiku koja će mu se svakog ljeta vraćati

Paško ljeto

Zavidna razina

Kao što je već rečeno, osiguran je glazbeni program zavidne razine i omogućena su gostovanja priznatih svjetskih glazbenika. Što je najvažnije, čini se da je u ovih pet godina Festival uspio stvoriti i publiku koja će mu se svakog ljeta vraćati

Paško ljeto festival je koji tijekom dva ljetna tjedna potkraj srpnja i početkom kolovoza priređuje koncerte i izložbe poznatih umjetnika i izvođača. Nastao je prije četiri godine, uglavnom na inicijativu Lovre Pogorelića, koji je otad i umjetnički voditelj. Nastanak Festivala zapravo je projekt tada osnovana Društva Pažana, koje je zajedničkim trudom i zahvaljujući pokroviteljstvu Ministarstava turizma, kulture i gradskog poglavarstva Paga uspjelo pokrenuti manifestaciju koja je dosad ostvarila solidan likovni i glazbeni program.

Kulturno odredište

Osebujnost je festivala u tome što je u tom relativno kratku roku uspio ugostiti iznimno kvalitetne glazbenike i malom turističkom mjestu kao što je Pag podariti zanimljiv ljetni program. Od pretprošle godine produkciju i organizaciju festivala preuzima umjetnička organizacija Lovro&Nina u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb i Turističkom zajednicom grada Paga. Uz potporu raznih državnih i privatnih sponzora, Paško ljeto ove je godine priredilo sedam koncerata domaćih i stranih izvođača. Osim koncerata klasične glazbe svake godine na programu se mogu naći i kazališne predstave, plesni nastupi, izložbe slika, pučke fešte te obvezatni ljetni karneval. Pokretanje Festivala stoga se, kako se čini, višestruko odrazilo na gospodarske prilike te sâm Festival učinilo ozbiljnim i sve zanimljivijim kulturnim odredištom.

Zahvaljujući ambijentalnim, povijesnim i kulturološkim atributima koje Pag ima, festivalske su mogućnosti velike. Održavanje koncerata u komornom i skladnom renesansnom atriju Kneževa dvora ili u akustički solidnoj paškoj katedrali nedvojbeno pridonosi ne samo kvaliteti izvedbe nego i stvara bliskost koja u kombinaciji sa sredozemnim ugođajem nudi daleko više od uniformne koncerte dvorane. Likovne izložbe tradicionalno se održavaju u Crkvi sv. Jurja, jednom od najboljih recentnih primjera nenametljive i kreativne obnove nekad sakralnog prostora. Restauracijom spomenute crkve dobiven je prostor koji zahvaljujući mekom i promišljeno postavljenom osvjetljenju u kombinaciji s izvornim elementima što ukazuju na davnu sakralnu funkciju čini idealan izložbeni prostor.

Od održanih koncerata treba izdvojiti već tradicionalni recital Lovre Pogorelića, ove godine s izvedbama Musorgskog, Slavenskog i Prokofjeva, zatim izvedbe Mozarta, Bacha i Paganinija nizozemsko-britanskog gudačkog dueta Ilje Gruberta i Candy Thompson te jedan od najperspektivnijih bečkih vokalnih ansambala Vienna Vocal Consort, koji je usredotočen na sakralnu glazbu iz razdoblja renesanse: madrigale, motete i mise. Ove godine znatan je broj izvođača iz Rusije: uz Pavela Vernikova i Konstantina Bogina nastupio je i Brahms trio Moskva, izvodeći klavirske kompozicije ruskih skladatelja. Od domaćih umjetnika Festival je ugostio Danijela Detonija i Zorana Dukića.

Više od razbibrige

Kao što je već rečeno, ujedinjavanjem kreativnih potencijala (što je dobrim dijelom zasluga osobnih poznanstava umjetničkog direktora Lovre Pogorelića) osiguran je glazbeni program zavidne razine i omogućena su gostovanja priznatih svjetskih glazbenika. Što je najvažnije, čini se da je u ovih pet godina Festival uspio stvoriti i publiku koja će mu se svakog ljeta vraćati. Dobrim programom Paško ljeto profiliralo se kao ozbiljan festival za ozbiljnu publiku te time izbjeglo uobičajenu sudbinu otočne ljetne kulturne razbibrige koja služi za popunjavanje rupa u turističkom programu između plaže i večernjeg izlaska. Prostor paške katedrale idealan je za renesansnu crkvenu glazbu ili recitale, pa se treba nadati da će i u svojem šestom izdanju Paško ljeto potvrditi svoj prepoznatljivi visoko profesionalan status.

Tonči Valentić

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak