Vijenac 249

Glazba

Najave operne sezone 2003–2004 u milanskom Teatro alla Scala

Zaboravljeni biseri

Predstavljeni repertoar najavljuje zahtjevnu sezonu, s povratkom kvalitetnih, ali malo izvođenih opera, uz svega nekoliko popularnih naslova

Najave operne sezone 2003–2004 u milanskom Teatro alla Scala

Zaboravljeni biseri

Predstavljeni repertoar najavljuje zahtjevnu sezonu, s povratkom kvalitetnih, ali malo izvođenih opera, uz svega nekoliko popularnih naslova

Milanski Teatro alla Scala objavio je program za sezonu 2003/2004, posljednju prije povratka u povijesno sjedište. Predstavljeni repertoar najavljuje zahtjevnu sezonu, s povratkom kvalitetnih, ali malo izvođenih opera, uz tek nekoliko popularnih naslova.

Nova sezona otvara se 7. prosinca operom Mojsije i faraon (Moise et Pharaon, ou le passage de la Mer Rouge) Gioacchina Rossinija. Ta opera, skladana 1827. u pariškoj fazi slavnoga talijanskog skladatelja, francuska je obrada njegova djela Mojsije u Egiptu iz 1818. Režiju potpisuje Luca Ronconi, scenografiju Gianni Quaranta, a kostime Carlo Drappi. Nisu mogle izostati ni plesne točke, u operi koja je odredila karakteristike tada nastajuće grand-opere. Koreografiju plesnih točaka potpisuje Misha van Hoecke, a izvodit će ih baletni ansambl Scale s Lucianom Savignano kao gostom. Za dirigentskim će se pultom, tradicionalno s prvom premijerom, naći maestro Riccardo Muti, dok u glavnim ulogama nastupaju Ildar Abdrazakov (Moise), Ildebrando D’Arcangelo (Pharaon) te sopran Barbara Frittoli (Anai). Opera se u Milanu nije izvodila od 1979.

Sljedeća je predstava obnova slavne Turandot, posljednje opere Giacoma Puccinija, čiju režiju potpisuje Keite Asari, koreografiju Keiji Kato, a dirigira Carlo Rizzi.

Leo Nucci u Florentinskoj tragediji

U siječnju i veljači izvodit će se, unutar iste večeri, Florentinska tragedija (Eine Florentinische Tragedie Alexandera Zemlinskog i Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. Prva predstava prenesena je iz Komische Oper iz Berlina, a riječ je o operi nadahnutoj istoimenom nedovršenom dramom Oscara Wildea. Režiju potpisuje Andreas Homoki, a scenografiju i kostime Wolfang Gussmann. Gianni Schicchi će se pak izvoditi u domaćoj produkciji čije kostime potpisuje Franca Squarciapino, a scenografiju Ezio Frigerio, dok u glavnim ulogama nastupaju Leo Nucci i Inva Mula. Objema operama dirigira James Conlon.

U ožujku će maestro Riccardo Muti dirigirati Dijalogom karmelićanki (Dialogues des carmelites) Francisa Poulenca, operom koja je napisana upravo za Teatro alla Scala 1957. Opera je nastala na temelju Barnanosove drame Dialogue i u početku je to trebao biti balet usredotočen na ličnost Santa Margherite da Cortona. No sam se Poulenc odlučio za promjenu teme i na poticaj naručitelja, kuće Rocordi, napisao operu. Opera će biti izvedena u produkciji prenesenoj iz De Nederlandse Opera di Amsterdam u režiji Roberta Carsena s koreografijom koju potpisuje Philippe Giraudeau.

U istom mjesecu bit će izvedena Bellinijeva opera Beatrice di Tenda. Za tu svrhu Armando Gatto redividirat će partiture na osnovi izvornih rukopisa te rukopisa s praizvedbe (Teatro La Fenice u Veneciji 1833).

Ukleti Holandez (Der fliegender Holländer) Richarda Wagnera u produkciji Teatra Comunale di Bologna bit će izveden u travnju. Yannis Kokkos, koji je već režirao nekoliko opera u Scali, među kojima i Ifigeniju na Aulidi (Iphigenie en Aulide) kojom je otvorena protekla sezona, potpisuje tu produkciju kao redatelj, kostimograf i scenograf. Dirigirat će Genadij Rozdestvenskij.

U svibnju će biti izvedena posljednja Verdijeva opera Falstaff, a režiju slavnoga Giorgia Strehlera obnovit će Marina Bianchi, dok će orkestrom dirigirati Riccardo Muti.

U lipnju i srpnju bit će na repertoaru tri opere s velikim brojem izvedbi: Carmen, Fedora i Madama Butterfly.

U ulozi Carmen nastupit će Olga Borodina, a izvedbama će dirigirati Michel Plasson. Produkcija je preuzeta iz Teatre du Capitol iz Tolousea. Režiju potpisuje Nicolas Joel, a scenografiju i kostime provjereni tandem Frigerio-Squarciapino.

Freni i Domingo u Fedori

U operi Fedora Umberta Giordana nastupit će zvijezde Mirella Freni i Placido Domingo, koje će unijeti život burnim doživljajima princeze Fedore Romazoff i grofa Lorisa Ipanova. Opera je bila prva izvedena 1898. u Milanu, a nadahnuta je istoimenom dramom Sardoua koju je Giordano vidio 1889. u Teatru Bellini u Napulju sa Sarom Bernhard u glavnoj ulozi.

Madame Butterfly bit će predstavljena u obnovljenoj produkciji trija Takada-Mori-Asari (scenografija, kostimi, režija), koja je u zgradi Teatra degli Arcimboldi već izvedena u sezoni 2001-2002. Dirigirat će Bruno Bartoletti, osobito zapažen po prošlogodišnjoj produkciji La Boheme.

Nakon ljetne stanke na repertoar Scale se nakon osam godina odsutnosti vraćaju Hoffmanove priče (Les contes d’Hoffmann), nedovršena opera koju je Jacques Offenbach pisao do svoje smrti 1880, nadahnut trima pričama E. T. A. Hoffmanna. Operu će režirati Alfredo Arias, scenografiju i kostime potpisuje Francoise Tournafond, a dirigirat će Gary Bertini.

Mauro Beretta

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak