Vijenac 249

14 dana

14 dana

Umro filozof Donald Davidson

14 DANA

Umro filozof Donald Davidson

31. kolovoza — Umro je Donald Davidson, jedan od najuglednijih filozofa dvadesetoga stoljeća, koji je obogatio i hrvatsku filozofsku scenu zahvaljujući mnogim prijevodima njegovih tekstova u zbornicima, a ponajprije zahvaljujući prevedenoj njegovoj najpoznatijoj knjizi — Istraživanja o istini i interpretaciji. Davidson, kojem se u nas prvi sustavno posvetio Neven Sesardić, veliki je mislilac unutar analitičke filozofije, čije je dvije suprotstavljene struje (bečko-američku i Witgensteinovu te britansku) pomirio, nalazeći kompromis između jezika logike i filozofije običnoga jezika. Davidson je doktorirao na Harvardu temom o Platonu, predavao je na mnogim sveučilištima, a 1988. godine sudjelovao je i na filozofskom simpoziju u Rijeci koji je bio posvećen njegovu radu.

Gostovanje popularne poljske spisateljice Olge Tokarczuk

Zagreb, 4. rujna — Suvremena poljska spisateljica Olga Tokarczuk (1962) gostovala je, u organizaciji izdavačke kuće MD, u zagrebačkom kafiću Grga. Olga Tokarczuk za kratko je vrijeme postala jedan od najčitanijih poljskih suvremenih pisaca, dobitnica je mnogih nagrada, a našoj javnosti poznata je i kao gošća Festivala europske kratke priče u Zagrebu, Osijeku i drugdje. Spisateljica je govorila o svojim djelima posvećenih svome životnome i duhovnom mjestu — Donjoj Šleskoj, o Hrvatskoj, a i o širenju festivala kratke priče i u Poljskoj, gdje je sama popularizirala taj žanr.

Olga Tokarczuk dobila je 1997. nagradu čitateljstva za roman Pravijek i ostala vremena, a roman Dom danji, dom noćni predložen je i za uglednu irsku književnu nagradu.

Obilježen Međunarodni dan pismenosti

Zagreb, 8. rujna — Počelo je obilježavanje Međunarodnoga dana pismenosti koji je ustanovio UNESCO, 8. ožujka 1967. Taj dan, koji potiče na razvoj pismenosti i kulture čitanja, ujedno je i podsjetnik na činjenicu da je u svijetu još oko osamsto milijuna nepismenih. Iako živimo u eri širenja različitih oblika pismenosti, ipak ta masmedijska pojava ne odgovara stvarnom stanju obrazovanja, čak ni u Hrvatskoj, u kojoj je svega desetak posto ljudi s visokom stručnom spremom.

Međunarodni dan pismenosti obilježava Hrvatsko čitateljsko društvo, a predstavit će ga najistaknutije stručni skup u Karlovcu, 18. i 19. rujna, pod naslovom Višejezičnost i čitanje u međukulturalnoj suradnji.

Nagrada Márquezu

7. rujna — U medijima je objavljena nova nagrada Gabrielu Garciji Marquezu, koja mu je dodijeljena za prinos meksičkoj kulturi. Nagradu dodjeljuje svake godine zaslužnim povjesničarima, ekonomistima, političarima, novinarima i književnicima Instituto Techologico u Monterreyju.

Vijeće Europe o hrvatskoj multikulturalnosti

Zagreb, 8. rujna — Ekspertna grupa Vijeća Europe, u sastavu Madelena Grossmann, Andrea Ellmeier, Bela Rasky i Kevin Robins, započela je četverodnevni posjet Hrvatskoj, kako bi ispitala multikulturalne koncepte u njoj, na primjeru zastupljenosti manjinskih kultura u medijima, u odnosu na većinsku hrvatsku kulturu. Jedan od posebnih događaja bio je posjet Rijeci, koju je Naima Balić, pomoćnica ministra kulture RH, navela kao primjer multikulturalnoga grada, kako stoji i u materijalu za kulturnu politiku Hrvatske. Među mnogim gostima o toj se temi izjasnila i zamjenica gradonačelnika Vesna Lukanović, govoreći o aktivnostima i kulturnim programima nacionalnih manjina i njihovu dobrom suživotu, koje se pokazalo čak i u vrijeme rata, kada su u drugim sredinama dolazile na vidjelo daleko snažnije međunacionalne napetosti.

Ministar Vujić najavio konferencije u Opatiji

Zagreb, 9. rujna — Ministar kulture Antun Vujić primio je veleposlanike i predstavnike trideset i šest veleposlanstava, u povodu dviju konferencija koje će se uskoro održati u Opatiji — Međunarodne mreže za kulturne politike (INCP) i Vijeća Europe.

Prva konferencija trajat će od 16. do 19. listopada, a tema će joj biti odnos kulture i razvitka, financiranje kulture, kulturna različitost u medijima itd. Posebna pozornost bit će posvećena Konvenciji o kulturnoj različitosti, odnosno dokumentu koji bi trebao potvrditi UNESCO-ovu Deklaraciju o kulturnoj različitosti.

Tema Vijeća Europe, konferencije koja će trajati od 20. do 22. listopada, bit će interkulturani dijalog i prevencija sukoba, odnosno raspravljat će se, među ostalim temama, o kulturi kao čimbeniku stabilnosti koji sprečava sukob, o mogućnostima zlouporabe kulture za stvaranje konfliktnih društvenih stanja itd. Te teme bile su već predmeti rasprave na međunarodnoj ministarskoj konferenciji Kultura i sukob, koja je održana u Dubrovniku 2001. godine.

Svoj dolazak na konferencije potvrdili su mnogi strani ministri kulture.

Plakete Vesni Parun

Krk, 12. rujna — Vesni Parun uručena je u Domu umirovljenika u Krku plaketa Dobrojutro more, za trajni doprinos hrvatskoj književnosti, kao i plaketa Tin Ujević, koju je zaslužila kao autorica najbolje zbirke pjesama objavljene od svibnja prošle do svibnja ove godine — zbirke Suze putuju. Povelje su joj uručili dopredsjednik DHK Anđelko Novaković i Milan Vuković.

Kako je plaketa Dobrojutro more ujedno i spomen na pjesnika Josipa Pupačića, čiju 75. obljetnicu rođenja ove godine obilježava DHK, u Omišu u Ilirskom sjemeništu 11. rujna održan je Okrugli stol posvećen stvaralaštvu antologijskog autora.

Obnoviti kajkavski

Krapina Pojačavanje kajkavske književnosti u nastavi, vraćanje izvornih kajkavskih toponima, osnivanje instituta za proučavanje kajkavštine itd. bile su neke teme Okrugloga stola Položaj hrvatskokajkavskog jezika danas, koji su organizirali Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i Hrvatska udruga Muži zagorskoga srca. Susret je ponovno otvorio pitanje uvođenja kajkavskoga jezika kao izbornoga predmeta u škole u kajkavskim govornim područjima, kao i temu potrebne povijesti kajkavskoga književnog jezika koja bi, s pomoću prijevoda, očuvala kajkavsku tradiciju i u Europi.

Lada Žigo

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak