Vijenac 249

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Ludi za oružjem

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Ludi za oružjem

slika

Zagreb S uistinu laskavom titulom »najboljeg dokumentarnog filma svih vremena« (International Documentary Association), zatim s osvojenim Oscarom i Césarom, te s nagradama na festivalima u Sao Paulu, San Sebastiánu i Amsterdamu, u hrvatske kinodvorane stiže film Ludi za oružjem redatelja i scenarista Michaela Moorea. Riječ je o iznimno sugestivnom dokumentarnom prikazu ukorijenjenosti nošenja oružja u američkom društvu, koji je dosad izazvao niz kontroverznih reakcija i komentara, ali i veliko zanimanje među svjetskom kinopublikom. Uz Mooreov film, u kina nam stižu i pustolovna fantazija Družba pravih džentlmena Stephena Norringtona sa Seanom Conneryjem, romantična komedija Sve što djevojka može poželjeti Dennieja Gordona te novi hit komičara Eddieja Murpyja Tata u akciji u režiji Stevea Carra.

TV premijere: Obje strane Atlantika

slika

Zagreb Završetak ljetne sheme na Hrvatskoj televiziji obilježit će nekoliko filmskih premijera, među kojima je i debitantski uradak američke redateljice i scenaristice Jennifer B. Katz. To je komedija 101 način, u čijem je središtu djevojka koja očajnički pokušava naći sredstva za otplatu svog Volva, ali i napokon srediti privatni život (HTV 1, 24. rujna, 23.05). Nadalje, treba istaknuti i britansko-francusku melodramu Nanou o britanskoj studentici fotografije koja se zaljubljuje u mladića iz francuske provincije u kojoj glumi Daniel-Day Lewis (HTV 1, 23. rujna, 23.05), kanadsku dramu Pomoćnik o posljedicama neimaštine između dva svjetska rata (HTV 3, 20. rujna, 23.00) te mađarsku psihološku dramu Werckmeister harmoniak o nasilju i nesnošljivosti čije je vodeće glumačko ime Hanna Schygulla (HTV 3, 27. rujna, 23.00).

Hrvatska: Frula ide u Kairo

slika

Zagreb I dok se hrvatski filmovi prikazani na 50. Pula Film Festivalu tek pripremaju za dolazak pred domaću kinopubliku, prošlogodišnji se radovi hrvatske kinematografije prikazuju na međunarodnim festivalima. Tako humorna drama Ne dao Bog većeg zla redateljice Snježane Tribuson, nagrađena trima Zlatnim arenama, sudjeluje u glavnom natjecateljskom programu 27. međunarodnog filmskog festivala u Kairu, koji će se održati od 7. do 17. listopada. Film je, podsjetimo, nostalgična priča o dječaku, odnosno mladiću Fruli, čije je slikovito odrastanje tijekom šezdesetihih opisano u romanu Gorana Tribusona, ujedno i scenarista filma.

Španjolska: 51. San Sebastián

slika

San Sebastián Međunarodni filmski festival u španjolskom gradu San Sebastiánu jedna je od najstarijih filmskih manifestacija u Europi, a njegovo se 51. izdanje ove godine održava od 18. do 27. rujna. Bogat desetodnevni program otvorit će španjolsko-kubanska koprodukcija Suite Habana redatelja Fernanda Péreza, a u konkurenciji za festivalske nagrade natječu se, među ostalima, i španjolski filmovi Te doy mis ojos Iciara Bollaina, En la ciudad Cesca Gaya i Noviembre Achera Manosa, francuski Histoire de Marie et Julien Jacquesa Rivetta te američki Veronica Guerin Joela Schumachera. Izvan konkurencije bit će prikazan novi film Kevina Costnera Open Range.

SAD: Allen, Stone i DeVito

slika

Los Angeles Na venecijanskoj je pak Mostri izvan konkurencije prikazan novi film Woodyja Allena Anything Else, koji 19. rujna premijerno stiže i pred američku publiku. U komediji o piscu početniku kojem stariji mentor pomaže da se snađe u New Yorku glumi sam redatelj, a partneri su mu Jason Biggs i Christina Ricci. Istog dana pred američku kinopubliku stiže i Sharon Stone, i to nakon trogodišnje glumačke stanke. Film se zove Cold Creek Manor, redatelj mu je Mike Figgis, a riječ je o trileru o četveročlanoj obitelji koju u ladanjskoj kući terorizira bivši zatvorenik. Napokon, novim se filmom 26. rujna predstavlja i Danny DeVito, čija crna komedija Duplex govori o mladom paru (Drew Barrymore i Adam Sandler) koji se umorstvom želi dočepati luksuznoga stana.

Knjiga: Bolivudski snovi

slika

Jonathan Torgovnik, Nasreen Munni Kabir, Bollywood Dreams, Phaidon Press, 2003. Nacionalna kinematografija koja godišnje snimi oko osamsto novih naslova zaslužuje svake godine barem nekoliko dobrih knjiga. Jedna je od njih i upravo objavljen pregled indijske kinematografije Bollywood Dreams. Knjiga na sažet, ali veoma informativan način govori o kulturološkom i komercijalnom fenomenu indijske filmske hiperprodukcije predstavljajući njezine vodeće aktere ispred i iza kamera.

Internet: Split na mreži

slika

http://www.splitfilmfestival.hr U Splitu se od 22. do 28. rujna po osmi put održava Međunarodni festival novog filma s trima već dobro poznatim selekcijama (film, video i novi mediji) te nizom retrospektivnih projekcija. Rad je Festivala moguće pratiti i na njegovoj službenoj web-stranici, koja pruža niz informacija o filmovima u konkurenciji i popratnim zbivanjima.

Boško Picula

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak