Vijenac 249

Mm

Kultura na internetu www.untrashed.com

Povorka odbijenih

Kultura na internetu www.untrashed.com

Povorka odbijenih

Odgovornost za konačni izgled novčanica, poštanskih maraka, plakata i ostalih primjera grafičkog dizajna s kojima se svakodnevno srećemo ne leži na dizajnerima, jer je naručitelj taj koji ima zadnju riječ. Nažalost, zbog needuciranosti naručitelji prilikom odabira grafičkog rješenja često koriste kriterij dopadljivosti, a ne kvalitete samog dizajna. Mnoštvo kvalitetnih dizajnerskih rješenja tako ostaje neiskorišteno i javnosti uglavnom nepoznato, jer ukoliko nije realiziran, rad ne može biti izložen ni na izložbama grafičkog dizajna.

Zanimljiva ideja o izložbi odbijenih radova, realizirana tijekom protekle godine, potaknula je njezine priređivače da s istim ciljem pokrenu i web-projekt koji će omogućiti prikupljanje odbijenih radova, te tako dati realniji presjek stanja na hrvatskoj sceni grafičkog dizajna.

Projekt je ambiciozno zamišljen i u početnoj fazi postavljen na vrlo dobrim temeljima. Snalaženje na stranici vrlo je jednostavno, a kratki tekstovi pružaju jasnu informaciju. Najvažniji dio stranice je izložba probranih i, po mišljenju žirija stranice, vrijednih odbijenih radova, radova s kojima su dizajneri bili zadovoljni (njihova prva i autentična rješenja), a koja je naručitelj odbio ili ih je svojim zahtjevima toliko izmijenio da su ona izgubila vezu sa izvornom idejom kreatora. Fotografije radova nažalost nije moguće uvećati, što bi omogućilo i posjetiteljima stranice detaljniju usporedbu odbijenog rješenja s usvojenim — koje je također prikazano. Razloge odbijanja isplati se pročitati jer su ponekad uistinu iznenađujući.

Premda su ciljevi projekta visoko postavljeni (stranica je na raspolaganju svim zainteresiranim dizajnerima da izlože svoje odbijene radove, komentiraju postojeće izbore i rješenja i raspravljaju o problemu kriterija), a navodno su za nj zainteresirani i neki inozemni dizajneri (stranica je u cijelosti dostupna i na engleskom jeziku), ako je suditi prema malom broju trenutno dostupnih radova (uglavnom hrvatskih autora), projekt nažalost nije zaživio ili je žiri iznimno strog pri selekciji.

Sandra Cekol

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak