Vijenac 249

Kolumne

Mladen Mazur: JAZZ AD LIBITUM

Odlazak bez zaborava

Odlazak bez zaborava

Svjetsku pozornicu napušta sve veći broj istaknutih jazz-glazbenika starije generacije, koja je tu glazbu nosila tijekom druge polovice prošlog stoljeća. U prošlom sam broju tako napisao nekoliko riječi o Bennyju Carteru, jednom od velikana jazza, a u ovom se valja podsjetiti na još nekoliko imena koja su tijekom prošlih mjeseci otišla u Galeriju slavnih.

Herbie Mann, pravim imenom Herbert Jay Solomon, rođen u Brooklynu 1930, bio je jedan od vodećih flautista jazza. Najpoznatiji po svojim inspiracijama brazilske i europske, te nešto kasnije i afričke i japanske glazbe pretočene u kontekst jazza, on je pomalo u zaborav pospremio svoje prve jazz-uspjehe, koje je postigao bluesom Comin’ Home Baby, te svoje rhythm & blues nasljeđe zabilježeno na albumu Memphis Underground.

Zapaženi vođa

Znameniti je Afro-Jazz Sextet Mann osnovao 1959, a s njim je pošao i na afričku turneju. Nastupio je i na nekad vodećem američkom festivalu jazza u Newportu, a potom će voditi zapažene sastave s Larryjem Coryellom, Sonnyjem Sherrockom i Miroslavom Vitoušom, usmjerujući se i prema nadolazećoj stilskoj pojavi rock-jazza. Ipak, kao jazz-flautist ostaje najrelevantniji po svojim suradnjama s nekad profiliranim imenima jazza poput Billa Evansa, Phillyja Joea Jonesa, Arta Blakeyja, Matta Matthewsa, Buddyja De Franca. Herbie Mann umro je od raka 1. srpnja u gradu Pecos u New Mexicu.

U Dentonu u Texasu u 85. je godini umro jedan od najboljih klarinetista jazza, Peanuts Hucko. Rođen 1918. u Syracusi, N. Y., kao Michael Andrew Hucko, nadimak je Peanuts dobio zbog svoga niska rasta. Smatran, ne bez razloga, najboljim klarinetistom swinga nakon Bennyja Goodmana, Hucko je karijeru gradio najprije u glasovitom Army Air Forces orkestru Glenna Millera da bi potom godinama bio nezamjenjiv član legendarnog All Starr, seksteta Louisa Armstronga, te sastava Eddieja Condona i Jacka Teagardena. S Armstrongom je gostovao i u Europi, a i zagrebačka će ga se jazz-publika zacijelo prisjetiti iz prepune velike Dvorane Lisinski, s nezaboravna koncerta održana pod naslovom »Tribute to Louis Armstrong and Benny Goodman«, u programu je kojeg nastupila i Huckova supruga, jazz-pjevačica Louise Tobin. Peanuts Hucko podlegao je nizu srčanih udara.

Istaknuti trombonist Jimmy Knepper, jedan od korifeja modernoga solističkog sviranja, godinama povezan s orkestrom Charlieja Mingusa, umro je prije nešto više od dva mjeseca. Rođen u Los Angelesu 1927, prva je iskustva stjecao u big-bendovima swinga, Charlieja Barneta, Charlieja Spivaka, Woodyja Hermana, Claudea Thornhilla, Stana Kentona, Gila Evansa te Thada Jonesa i Mela Lewisa. Poslije će nastupati i u malim sastavima Tonyja Scotta, Bennyja Goodmana, Leeja Konitza i Charlieja Parkera. S Goodmanovim je orkestrom bio na prvoj turneji u tadašnjem SSSR-u, ali je njegovo ime bilo ipak najuže vezano uz ansambl Mingus Dynasty. Velik broj diskografskih izdanja ostvarenih s tom grupom, ali i sa sastavom Clarka Terryja i Jazz Composers Orchestra, važni su dokumenti podsjećanja na Jimmyja Kneppera, inventivna i osobita trombonista, koji je u jazzu uspješno spajao tradicionalno i moderno.

Propovjednik jazza

Ime rimokatoličkog svećenika Normana O’Connora mlađim generacijama ljubitelja jazza neće jamačno značiti mnogo, ali će boljim poznavateljima te glazbe iz pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća O’Connorova djelatnost biti vrlo dobro poznata. Specifična je bila to ličnost, poznata pod nadimkom propovjednik jazza, bio je to zaljubljenik koji je za promociju jazza učinio znatno više od brojnih disc-jockeyja, festivalskih organizatora pa čak i kritičara jazza. Iako sam nije bio glazbenik, bio je izvrstan poznavatelj, kroničar i autor mnogobrojnih tekstova te neponovljiv majstor ceremonije, odnosno najavljivač koncerata i predstavljač najistaknutijih američkih glazbenika jazza. Uz to bio je zapažen moderator simpozija i okruglih stolova o jazzu. Uz taj neprijeporan angažman nije zapostavljao svoje religijske obveze i humanitarne dužnosti ne zapostavljajući svoje redovite emisije jazza na radiju i televiziji. Umro je u 81. godini u gradu Wayneu u New Jerseyju.

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak