Vijenac 249

Časopisi

Mrtvi kapitali

»Cantus«, glasilo Hrvatskoga društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 121, Zagreb, lipanj 2003.

Mrtvi kapitali

»Cantus«, glasilo Hrvatskoga društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 121, Zagreb, lipanj 2003.

Tema su lipanjskoga broj »Cantusa« mrtvi kapitali hrvatske glazbe. Jedan od mrtvih kapitala domaće glazbe oživio je 24. svibnja na pozornici zagrebačkog HNK. Riječ je o operi Oganj Blagoja Berse, čija je premijera bila povod Jagodi Martinčević da podsjeti i na okolnosti njezina nastanka te kronologiju izvođenja. Dojmljiva scenografija prvog čina opere privukla je likovnog urednika Luku Gusića pri izboru motiva naslovnice. No, ta je fotografija već iskorištena pri kreiranju »Vijenčeve« naslovnice (broj 241 od 29. svibnja 2003), tako da se pri pogledu na »Cantusovu« naslovnicu javlja neizbježni déja vu osjećaj.

Mrtvi kapital hrvatske glazbe je i slavna violina King, koju je 1735. izradio poznati majstor Giuseppe Guarneri del Gesu, koju je HAZU oporučno darovao violinist Zlatko Baloković. Tekst o Kingu naslovljen Kralj bez prijestolja napisala je Nataša Liverić-Špoljarić i u njega inkorporirala dio građe prikupljene tijekom ciklusa emisija o violini King koji je 2002. vodila na Trećem programu Hrvatskog radija. Liverić-Špoljarić izložila je povijest violine od 1968. do danas te, ukazujući na slična svjetska iskustva, pružila smjernice za njezinu zaštitu i uporabu u budućnosti. U zaključku autorica je naglasila da problem Kinga potiče na mnogo širi problem zaštite i održavanja svih vrijednih glazbala u Hrvatskoj uopće.

»Cantus« u ovom broju predstavlja skladatelja Željka Brkanovića, dobitnika Nagrade Vladimir Nazor za 2002, u velikom biografskom razgovoru koji je s njim vodila Jana Haluza.

Pogovor priređen u mjestu Ronjgi kod Rijeke, na kojem se govorilo o skladateljima Ivani Lang i Tihomilu Vidošiću, bilo je povod uredništvu da tim skladateljima posveti više prostora. U prošlom »Cantusu« mogli smo pročitati širi tekst o Tihomilu Vidošiću, a u ovom broju Snježana Miklaušić Ćeran objavila je prilog za portret Ivane Lang.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak