Vijenac 249

Glazba

GLAZBOSKOP

Kovatchev — Vejzović — Vacik

GLAZBOSKOP

Najave

Kovatchev — Vejzović — Vacik

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Julijana Kovatcheva održat će koncert 19. rujna u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Program koncerta u okviru ciklusa Crvene oktave obuhvatit će skladbe R. Schumanna i G. Mahlera, a kao solisti nastupit će Dunja Vejzović, sopran, i Jan Vacik, tenor.

Komorna glazba u Hrvatskom glazbenom zavodu

U okviru 10. međunarodnog festivala komorne glazbe Glazbeni rujan Maribor 2003. u Hrvatskom će glazbenom zavodu 19. rujna s početkom u 19.30 sati nastupiti Festivalski komorni gudački orkestar. Sudjelovat će solisti Marko Fink, bariton, Matej Šarc, oboa, Radovan Vlatković, rog, i Boštjan Lipovšek, rog. Program koncerta obuhvatit će skladbe H. Wolfa i E. Griega.

Praizvedba skladbe Emila Cossetta u Dubrovniku

Dana 25. rujna s početkom u 21 sat u Kneževu dvoru u Dubrovniku koncert će održati Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Ivana Dražinića. Na programu će biti skladbe W. A. Mozarta te praizvedba Končerta za fagot i orkestar E. Cossetta. Kao solist nastupit će fagotist Matija Novaković.

Koncert u okviru Tjedna Hrvata Crne Gore

U organizaciji Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore iz Kotora 25. će rujna u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati nastupiti Simfonijski orkestar HRT-a. Pod ravnanjem Miroslava Homena i Roberta Homena orkestar će izvesti skladbe I. Brkanovića, A. Kopitovića i J. Fiorellija.

Zagrebačka filharmonija u Bijeloj oktavi

Pod ravnanjem Pascala Rophéa te uz solista Marca Coppeya za violončelom Zagrebačka će filharmonija prirediti koncert 26. rujna u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati. Na programu će biti skladbe M. Ravela, I. Fedele i I. Stravinskog.

Dobrotvorni koncert u Lisinskom

Dana 29. rujna KD Vatroslava Lisinskog organizirat će dobrotvorni koncert za Savez društava distrofičara Hrvatske. Koncert će biti ostvaren u suradnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Saše Britvića i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačićte uz soliste Miru Vlahović, sopran, Svetu Matošić-Komnenovića, tenor i Armanda Puklaveca, bas. Koncert će početi u 19.30 sati, a na programu će biti C. Orff.

Prvi koncert u sezoni Simfonijskog orkestra HRT

Koncertna sezona 2003/2004. Simfonijskog orkestra HRT-a započinje koncertom 2. listopada u KD Vatroslava Lisinskog, na kojemu će orkestrom ravnati Tiziano Severini. Na programu će biti skladbe I. Pizzettija, B. Papandopula i A. Skrjabina. Kao solist nastupit će Vedran Kocelj, trublja.

Festival Strings only! u Zadru

U organizaciji Glazbene škole Dešpalj i umjetničkog voditelja violončelista Valtera Dešpalja ove je godine od 6. do 20. rujna u Zadru održan 12. međunarodni festival mladih gudača i gitarista Strings only! Jedinstvena koncepcija spoja festivalskog i edukativnog privukla je u Zadar eminentne umjetnike-profesore te pedesetak mladih gudača iz Hrvatske, Austrije, Australije, Mađarske, Njemačke, Švicarske, Poljske, SAD-a, Slovenije, Srbije i Crne Gore te Turske. Posljednja dva koncerta festivala bit će održani 18. i 19. rujna u Crkvi sv. Donata s početkom u 20.30 sati. Na natjecateljskoj večeri 18. rujna mladi će se glazbenici predstaviti zadarskoj publici kraćim solističkim skladbama. Festival će svečanim koncertom 19. rujna zatvoriti Ansambl violončelista Cellomania pod umjetničkim vodstvom Valtera Dešpalja i Rudolfa Leopolda. Nastupit će solisti Karmen Pečar i Branimir Pustički, a na programu će biti skladbe A. Vivaldija, M. Brucha, E. Laloa, B. Bacharacha.

Započinju Varaždinske barokne večeri

Ovogodišnje, 33. varaždinske barokne večeri bit će održane od 19. rujna do 5. listopada. Pored brojnih koncerata ovogodišnje barokne večeri obilježit će i izložba umjetnina u povodu tristo godina djelovanja uršulinki u Varaždinu, međunarodna izložba cvijeća, Dani čipke u Lepoglavi te Dani barokne kuhinje. Na festivalu će sudjelovati glazbenici iz desetak zemalja, a svečano otvaranje bit će priređeno 19. rujna s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK. Otvaranje je posvećeno desetogodišnjici Varaždinskog komornog orkestra, 90. obljetnici rođenja prof. Marijana Zubeka i 80. obljetnici rođenja primadone Nade Puttar-Gold. Koncert će održati slavljenički orkestar uz soliste Ružu Pospiš-Baldani, mezzosopran, i Višnju Mažuran, čembalo, a na programu će biti skladbe G. F. Händela, Ch. W. Glucka i J. S. Bacha. Detaljan program ostalih koncerata možete potražiti na internetskoj stranici: http://www.varazdin.hr/vbvprogram.htm.

Glazba na sceni

Televizijski prijenos obljetničkoga koncerta

U okviru Varaždinskih glazbenih večeri 20. će rujna biti održan koncert u povodu 30. obljetnice smrti Marijane Radev. Oratorij Juda Makabejac G. F. Händela izvest će Slovenska filharmonija i Slovenski komorni zbor pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića. Njima će se pridružiti i solisti Ph. Hyde, C. Humphries, M. Trček te J. Vidic. Koncert će započeti u 19 sati, a Hrvatska televizija će ga emitirati u kasnijem terminu iste večeri (točan termin možete provjeriti na internetskoj stranici: http://www.hrt.hr).

Videoklub Lisinski

Dana 24. rujna s početkom u 19 sati u Maloj će dvorani KD Vatroslava Lisinskog biti prikazana izvedba opere Aida Giuseppea Verdija snimljene u Amsterdamu 2000. godine. Izvedba je ostvarena u suradnji Češkog simfonijskog orkestra i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem Giuseppea Raffa. Kao solisti nastupili su Valentin Pivovarov, Franco Bonanome, Ruža Pospiš-Baldani, Elena Rubin, Jean-Michele Charbonnet i Cassandra Charitz.

Pripremila Mirta Špoljarić

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak