Vijenac 249

Časopisi

Historiografski pogled

»Novi Kamov«, gl. ur. Ljubomir Stefanović, br. 1, sv. 6, god. III, Izdavački centar Rijeka, 2003.

Historiografski pogled

»Novi Kamov«, gl. ur. Ljubomir Stefanović, br. 1, sv. 6, god. III, Izdavački centar Rijeka, 2003.

»Novi Kamov« u svom prvom ovogodišnjem broju gotovo u potpunosti posvećen je riječkoj avanturi talijanskoga pjesnika i nesuđenog političara Gabrielea D’Annunzija. Četiri nevelika teksta bave se upravo tim kratkim, ali za Rijeku i Hrvatsku povijesno važnim razdobljem. Iz te kratke pustolovine koju obilježava uspostavljanje Talijanske regencije Kvarnera od 1919. do 1920, dade se iščitati i mnogo širi kontekst koji je u nemirnom razdoblju nakon svršetka Prvoga svjetskog rata označavao žestoku borbu velesila za dominaciju nad hrvatskim prostorima, odnosno Rijeka je tek slučaj u »pozadini krupnijih igara čiji su pravi akteri nacionalne države u nastajanju«.

Riječki slučaj ujedno je označavao simbolički začetak fašizma, kako prema metodama vladanja, tako i prema vizualnom nastupu, napose D’Annunzija, kojega se često spominje kao prvoga modernog političara 20. stoljeća koji je shvatio i iskoristio moć manipuliranja masama.

Prije fašizma

Autori priloga su znanstvenici te tom događaju uglavnom i pristupaju s historiografskog aspekta. William Klinger bavi se pitanjem o stvarnoj naravi D’Annunzijeve vladavine, odnosno svoj tekst zasnivan na tezi da je tu doista riječ o neuspjelu pokušaju uspostavljanja (proto)fašističke diktature, naglašavajući da problem leži upravo u ekstravagantnoj naravi i kontradiktornim političkim ciljevima te Danuncijade. Ljubinka Toševa-Karpovicz bavi se zbivanjima nakon završetka rata te napose učincima Versajske konferencije. U svom tekstu ponavlja tezu da je okupacija Rijeke višeznačna i dinamična pojava te je stoga zahtjevna za istraživanje.

M. A. Ledeen usredotočen je na neke specifične detalje u vezi s osnivanjam Riječke lige potlačenih naroda (Lega di Fiume), a Igor Žic upozorava da se o uspostavi prve fašističke države u povijesti neusporedivo više pisalo i istraživalo u Italiji nego u Hrvatskoj. Temat o Danuncijadi ne donosi osobito opširne ili zanimljive tekstove, a čitatelju koji ne poznaje referentni povijesni okvir ne može ga ponuditi. U tematu se uglavnom analiziraju povijesno bitni detalji te je stoga namijenjen čitateljima koji su primarno zainteresirani za detaljnije historiografske podatke.

Osim spomenutog temata, tu su još i dva teksta koja se bave arhitekturom Rijeke. Nastali na marginama izložbe o historicističkoj arhitekturi te u povodu izlaska monografije o riječkom groblju Kozala, tekstovi nude informativan osvrt, naglašavajući kako je riječka industrijska arhitektura s kraja 19. stoljeća u potpunosti sukladna ondašnjim europskim strujanjima i trendovima.

Grad novoga stoljeća

Za razliku od odveć zgusnuta i meditativnog teksta Danijele Bačić-Karković Groblje kao mjesna čitanka, Ivica Župan u prilogu na petnaestak stranica donosi trezven i analitički prikaz ondašnjih ekonomskih i kulturnih prilika, koji su Rijeku potkraj 19. stoljeća preobrazili u kozmopolitsko središte i grad novoga stoljeća. Župan se osvrće i na monografiju o Kozali, smatrajući da se na tom mjestu simbolički sažima povijest grada.

Tekst ukazuje i na činjenicu koliko je Rijeka prije stotinjak godina bila neusporedivo moderniji grad negoli danas, a naglašavajući važnost očuvanja industrijske arhitekture s kraja pretprošlog stoljeća dobro se uklapa u recentne rasprave o zapuštenosti takve arhitekture, koja je danas svagdje u Hrvatskoj u katastrofalnom stanju. »Novi Kamov« trebao bi aktualizirati upravo takve teme i donositi tekstove kojima bi povijesni okvir bio osnova za analizu suvremenih problema grada, jer oni nažalost i dalje ostaju neriješeni.

Tonči Valentić

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak