Vijenac 249

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Dürer u Albertini

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Dürer u Albertini

slika

Beč U bečkoj Albertini otvorena je izložba s nešto manje od dvjesto radova Albrechta Dürera. Nadaleko poznati crteži, akvareli, grafike, dvadesetak slika, drvorezi i bakrorezi zorno pokazuju kronološki razvoj velikoga umjetnika. Uz poznata djela izložene su i studije prirode, portreti, religiozni ciklus, ali i radovi za cara Maksimilijana I. Najveći broj djela dolazi iz zbirke Albertina, ali i iz drugih gradova Europe i svijeta. Izložba koja obilježava 475. godišnjicu smrti Albrechta Dürera otvorena je do 30. studenoga 2003, a o njoj se možete informirati na www.albertina.at.

Monetova Seine i more

slika

Edinburgh Osamdesetak slika francuskog majstora Claudea Moneta postavljeno je u obnovljenoj zgradi Kraljevske škotske akademije. Izložba Monet: The Seine and the Sea — Vétheuil and Normandy, 1878-1883. podijeljena je u nekoliko cjelina: motivi ruralnoga Vétheuila, mjestašca na rijeci Seini, morski krajolici nastali u Normandiji te mala skupina portreta i mrtvih priroda. Uz Monetova djela postavljeno je nekoliko pejzaža Corota, Courbeta i Daubignya kao Monetovih uzora. Izložba je otvorena do 26. listopada, a informacije o tom ambiciozniom projektu potražite na www.nationalgalleries.org.

Holbein u Haagu

slika

Haag Do 16. studenog u haškoj Mauritshuis postavljena je izložba koja oslikava život i djelo Hansa Holbeina Mlađeg. Dvadesetak slika, nekoliko minijatura i dvadeset crteža predstavljaju tog osebujnog umjetnika, tim više što je Mauritshuis jedina ustanova u Nizozemskoj koja posjeduje Holbeinova djela. Slike su stigle iz Berlina, Braunschweiga, Firence, Frankfurta, Londona, New Yorka, Washingtona i Beča, dok su crteži pretežito iz Windsora, gdje se čuvaju kao vlasništvo engleske kraljevske obitelji. Ostalo na www.mauritshuis.nl ili na posebnoj stranici www.hansholbein.nl.

Rupertinum ugošćuje Dubuffeta

slika

Salzburg U suradnji s njujorškim Guggenheimom i pariškom zakladom Jean Dubuffet, salzburški je Rupertinum otvorio izložbu Jeana Dubuffeta naslovljenu Trace of an Adventure s otprilike stotinu i dvadeset djela, slika, skulptura i radova na papiru. Njegova kompleksna istraživanja i uzrečica »Umjetnost govori pameti, a ne očima.« glavna su odrednica ove izložbe. Izloženi radovi obuhvaćaju sve faze Dubuffetova stvaralaštva i mnogobrojne cikluse od ranih četrdesetih do sredine osamdesetih godina. Tragove Dubuffetove avanture možete razgledati do 19. listopada ili na www.museumdermoderne.at.

Knjige

slika

Judy Sund: Van Gogh, Phaidon Press Inc, 2002. Ova knjiga o Van Goghu na više od 350 stranica sa nešto manje od dvije stotine ilustracija u boji, baca svjetlo na život i rad ovog specifičnog umjetnika. Naime, Judy se Sund, povjesničarka umjetnosti s Queens College u New Yorku, u knjizi bavi utjecajima na Van Gogha i njegovo slikarstvo. Raznorodni utjecaji, od literature i mjuzikla do ostalih umjetničkih izričaja uz njegovu korespondenciju djelomice otkrivaju umjetnički razvitak i osobne vizije kao pozadinu njegovih radova od Nizozemske do Pariza i juga Francuske.

CD-ROM

slika

Leonardo da Vinci: Mona Lisa, Les Musées de France CD-ROM o jednoj od najpoznatijih slika svjetske povijesti umjetnosti, Leonardovoj Mona Lisi iz pariškog Louvrea omogućuje nam da do u najsitnije detalje uđemo u samo djelo. Istražujući Mona Lisu, približavamo se i majstorovu geniju, njegovu potezu, liniji i boji. Pogled na to djelo iznova će nam otkriti veličinu i Leonarda i cijele epohe kojoj je pripadao. Bez obzira na jednostavnost i praktičnost te multimedije, jasno je da je važniji pogled na Leonardovu Mona Lisu ipak onaj uživo.

Internet

slika

www.bruecke-museum.de Ova internetska stranica predstavlja nam berlinski muzej koji je u potpunosti posvećen umjetničkoj skupini Die Brücke, nastaloj 1905. u Dresdenu. Na dvojezičnim stranicama doznajte informacije o prošlim, ali i izložbama u bliskoj budućnosti, kronologiju grupe, o muzeju, njegovim publikacijama. Posebne su stranice posvećene pojedincima iz grupe Die Brücke poput Kirchnera, Heckela, Müllera, Schmidta-Rottluffa. Nakon kraće obnove, 3. listopada, otvara se izložba Im Zentrum privatne hamburške zbirke.

Marko Kružić

Vijenac 249

249 - 18. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak