Vijenac 247

Glazba

CD jazz: Benny Carter, Jazz profile, Blue Note

Zaokružena slika

CD jazz: Benny Carter, Jazz profile, Blue Note

Zaokružena slika

Nedavno preminuli alt-saksofonist, trubač, skladatelj i vokalist Benny Carter bio je jedan od prvih hit-makera znamenitih američkih gramofonskih etiketa Capitol i United Artists. Njegov su prvi skladateljski uspjeh za Capitol, Cow Cow Boogie iz 1942. snimili i promovirali Ella Fitzgerald, Mae Morse i Freddy Slack.

Od te pa sve do smrti 2003, doživjevši respektabilnih 96 godina, Carterovo je plodno i neprekidno razdoblje djelovanja na polju jazza. Rođen daleke 1907. pod imenom Bennett Lester Carter u New Yorku, pripadao je onoj staroj generaciji nadarenih samouka koji će se razviti u vrhunske jazz-glazbenike. Bio je u pravom smislu multiinstrumentalist, a najveći je dio energije i kreativnog djelovanja utrošio na velike jazz-orkestre, svladavši izvrsno i tehniku aranžiranja.

Diskografska mu je kuća Blue Note izdala kompilacijski CD, nastojavši na najbolji mogući način pokriti sve segmente djelovanja u rasponu od 1943. do 1959, što s obzirom na obilje ostvarenih snimaka nije bio nimalo lak posao. U programskom bi smislu pedantniji jazz-stručnjak zbog toga mogao naći neki prigovor, no valja pripomenuti da uz ovaj disk postoje i neke druge kompilacije koje u Carterovu djelovanju upotpunjuju neke kronološke praznine.

Dokumentarni značaj

CD Jazz Profile donosi šesnaest autentičnih snimaka preuzetih iz pismohrana spomenutih etiketa, pa tako s početka četrdesetih godina možemo pratiti izvedbe Carterovih big bandova i aranžmana skladbi Love For Sale, I Can’t Escape From You i I Can’t Get Started. Skladbe And The Angel Sing, Moon of Manakoora i Far Away Places Cartera, u posebnim obradama predstavljaju s malim sastavom (Jimmy Rowles, glasovir, Leroy Vinegar, kontrabas, Mel Lewis, bubnjevi), a September Song, March Wind i June Is Bustin’ Out sude u ostvarenja kasnijih većih ansambala sastavljenih mahom od vrhunskih džezista američke Zapadne obale s kraja pedesetih godina. Benny Carter potom će niz godina djelovati u radijskim, filmskim i TV-studijima Los Angelesa, napisavši u tom razdoblju niz skladbi i aranžmana u jazzu manje poznatih tema poput Riffamarole, Cuttin’ Time, Hollyridge Drive i Malibu, predstavljenih također na ovom disku.

Kompilacijski CD Jazz Profile Bennyja Cartera već samim naslovom upućuje na dokumentarni značaj tog svakako vrijednog izdanja tvrtke Blue Note, posvećena jednom od svojih najvjernijih umjetnika. Očekujemo da će s obzirom na bogat opus Carterova stvaralaštva sličnih, nadajmo se uspjelih, kompilacija biti i ubuduće.

Za sada Jazz Profile daje posve dobru i u jednom razdoblju zaokruženu sliku tog u jazzu vrlo važnog alt-saksofonista i multiinstrumentalista i skladatelja.

Mladen Mazur

Vijenac 247

247 - 4. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak