Vijenac 247

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Sati i akcija

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Sati i akcija

slika

Zagreb Premda najavljena još u ožujku, višestruko nagrađivana drama Sati redatelja Stephena Daldryja u domaće kinodvorane stiže tek u rujnu. Ovaj sjajan film o utjecaju romana Gospođa Dalloway britanske književnice Virginije Woolf na dvije žene iz kasnijih desetljeća, prilagodba je istoimenog romana Michaela Cunninghama, dobitnika Pulitzerove nagrade. U glavnim su ulogama Julianne Moore, Meryl Streep i Nicole Kidman, koja je za interpretaciju Virginije Woolf ove godine osvojila Oscara. Uz Sate, pred hrvatsku kinopubliku dolazi i kriminalistička komedija Hollywoodski murjaci Rona Sheltona s Harrisonom Fordom i Joshom Hartnettom, te akcijski spektakl Lara Croft Tomb Rider: Kolijevka života Jana de Bonta s Angelinom Jolie u ulozi popularne računalne junakinje prebačene na veliki ekran.

TV premijere: Debitanti Butan i Depp

Zagreb Među rujanskim filmskim premijerama na Hrvatskoj televiziji ističe se nekoliko naslova. Američka drama Hrabri redateljski je debi glumca Johnnyja Deppa koji je u ovoj priči o čovjeku spremnom umrijeti ispred kamera tzv. snuff filma odglumio i glavnu ulogu, dok mu je partner Marlon Brando (HTV 3, 6. rujna, 23.00). Pozornost privlači i prvi butanski film u povijesti ove himalajske države kojeg su Butanci snimili 1999, i to u koprodukciji s Australcima. Film se zove Kup, redatelj mu je Khyentse Norbu, a riječ je o komediji na temu nogometa i politike (HTV 3, 13. rujna, 23.00). Napokon, u ciklusu posvećenom europskim kinematografijaama prikazuje se francuska drama Paris s’éveille Oliviera Assayasa (HTV 1, 9. rujna, 23.05), te njemački film Das Mädchen aus der Fremde Petera Reichenbacha (HTV 1, 16. rujna, 23.05).

Hrvatska: Škola medijske kulture

Trakošćan Jubilarno 5. izdanje Škole medijske kulture održano u Trakošćanu od 26. kolovoza do 3. rujna okupilo je rekordan broj polaznika, čak 148. Utemeljena s ciljem dodatnog obrazovanja nastavnika koji u osnovnim i srednjim školama predaju filmsku kulturu, Škola je i ove godine bila skup brojnih stručnjaka i pedagoga s područja filmske, televizijske i medijske kulture koji su vodili seminarske i radioničke programe. Prema riječima voditeljice Škole Vere Robić-Škarice, najvažnija je ovogodišnja novost treći seminarski program s dodatnim specijaliziranim predmetima, kao i radionice filmskog scenarija i televizijske reportaže. Školu su zajednički organizirali Hrvatski filmski savez i Ministarstvo prosvjete i športa.

Italija: Domaćini na Mostri

Venecija Jubilej slavi i Venecija. Šezdesetim izdanjem ove se godine može pohvaliti Međunarodni festival filmske umjetnosti u Veneciji (27. kolovoza — 6. rujna) u čijoj su službenoj konkurenciji, ali i izvan nje, osobito bili zapaženi domaći sineasti. U prvom redu redatelj Marco Bellocchio sa svojom dramom Buongiorno, notte, jednim od favorita slavljeničke Mostre. U središtu je filma mlada pripadnica Crvenih brigada koje su 1978. izvele otmicu, a zatim i umorstvo nesuđenog predsjednika Italije Alda Mora. Uz Bellocchijev film čija je glumačka zvijezda Maya Sansa, talijanska se kinematografija u utrci za Zlatnim lavom predstavila još dvama naslovima: Il Miracolo režirao je Edoardo Winspeare, dok je Segreti di Stato autorsko djelo Paola Benvenutija.

SAD: Povratak Ridleyja Scotta

Los Angeles Nakon dvogodišnje stanke, redatelj Ridley Scott ima novi film. No, u odnosu na spektakularni Gladijator i ratni Pad Crnog jastreba ovaj se put radi o vizualno poprilično samozatajnom uratku čiji je žanrovski predznak — kriminalistička komedija. Njezin je naslov Matchstick Men, snimljena je prema romanu Erica Garcije, a središnji joj je (anti)junak vrhunski lopov kojem neposredno prije velike pljačke stigne kći srednjoškolka. U glavnoj je ulozi oskarovac Nicolas Cage, njegovu kći tumači sve angažiranija Alison Lohman, dok Cageovog partnera u krađama glumi Sam Rockwell. Film se u američkim kinima počinje prikazivati 12. rujna.

Knjiga: Velikan komedije

William Robert Faith, Bob Hope: A Life in Comedy, DaCapo Press, 2003. Podrijetlom Britanac, jedan od najvećih američkih komičara svih vremena Bob Hope preminuo je ovog srpnja u sto i prvoj godini života. Njegovi legendarni nastupi na filmu, te ispred publike među kojima se izdvajaju angažmani za američku vojsku tijekom Drugog svjetskog rata, nadahnuli su Williama Roberta Faitha na iscrpnu biografiju poznatog zabavljača čiji je život, kako kaže knjiga, stalno protjecao u komediji.

Internet: O filmu na talijanskom

http://www.35mm.it Tko je dobitnik Zlatnog lava na šezdesetoj mostri, te tko je sve nagrađen ove godine u Veneciji, saznajte na izvrsnoj internetskoj stranici »35mm«, talijanskoj inačici filmskog e-zinea s mnoštvom vijesti, recenzija i komentara. Bravissimo!

Boško Picula

Vijenac 247

247 - 4. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak