Vijenac 247

Mm

FUTUROPOLIS

Računala: Snapstream Software

FUTUROPOLIS

Računala: Snapstream Software

slika

Iskoristiti računalo kao entertainment center čak ni u Hrvatskoj više ne predstavlja nikakvu novost. Kako usprkos nizu prednosti takav način gledanja filmova i slušanja glazbe ima i stanovitih nedostataka, računala se ipak još nisu probila pokraj DVD, VHS i CD-playera. Tim je korisniji Snapstream Software, program koji računalo napokon osposobljava za jednostavno obavljanje svakodnevnih zadataka. Uz odgovarajući hardware tako možete snimati emisije s televizije te ih obrađivati na stotine načina. Jednostavne komande, poput premotavanja ili pauziranja snimke postaju jednako dostupne kao i gledanje emisija koje se još snimaju. Upravlja se putem daljinskog upravljača ili tastature. Ali možete i posredovanjem interneta davati komande — čak mobitelom! A snimke možete pohraniti u bilo koje računalo, čak i u PDA. Užitak gledanja bez kraja.

www.snapstream.com

Audio-video: Digitalni radio bez greške

slika

Radio ostaje jedan od glavnih elektronskih medija. Kako i radio-stanice idu s vremenom, mnoge se mogu naći i u digitalnom obliku na internetu. Tako se, ako je veza dovoljno snažna, mogu slušati radio-postaje diljem svijeta. Nedostatak je da u procesu prijenosa podataka obično pati kvaliteta zvuka. Često do te mjere da slušanje postaje nepodnošljivo. Stoga je WaveFinder prava revolucija u svijetu digitalnog radija. On se, naime, ne oslanja na internet, nego prima valove sam. Tako bez interferencija može reproducirati ton i sliku te, priključen na računalo, snimati sve spomenuto. Služi također kao medij za igranje multimedijalnih igrica, kakve danas nudi primjerice Cartoon Network. Još jedna prednost u odnosu na analogni radio jest da displej uvijek pokazuje što svira u trenutku te koja stvar ide sljedeća, tako da je snimanje (u MP3 ili MP2 formatu) pravi užitak.

www.wavefinder.co.uk

GSM: Mobitel za auto

slika

Prvi mobilni telefoni na tržište su se probili kao dodatna oprema u automobilima. Tehnološki napredak učinio ih je manjima i neovisnim o napajanju jakom strujom pa su se osamostalili od prijevoznog sredstva. Danas se naslućuje njihov veliki povratak u prvobitnu okolinu. Nokia je razvila prvi mobitel posebno za auto. Nokia 810 sastoji se od dva dijela, malog displeja i praktičnog daljinskog upravljača. Displej se montira da je vidljiv bez skretanja pogleda s ceste, a daljinski upravljač na lako dohvatljivu mjestu. Sve komande mogu se dati jednostavnim zahvatima daljinskim upravljačem ili glasom. Pogled na daljinski nije potreban jer je napravljen za vrlo intuitivno korištenje. Kako se većina korisnika neće odreći uobičajenih mobitela radi ovog, Nokia 810 naglašava kompatibilnost. Tako se npr. imenik s drugog uređaja može komotno prenijeti putem Bluetootha. Osim toga sva se podešenja (što uključuje spomenuti imenik) mogu namjestiti za dva korisnika odvojeno — više vozača mobitel tako može rabiti ravnopravno. Trend drugog mobitela tim je izumom dobio novi poticaj.

www.nokia.de

Izumi: Penkala mikroskop

slika

Ugovori sa sitno pisanim dodacima više nemaju nikakve šanse — ako se potpisuju Microscope Penom. Penkala s ugrađenim mirkoskopom nudi povećanje do sto puta. Osjetljivi dijelovi poput leća dobro su zaštićeni, tako da se može koristiti svakodnevno bez straha od odštete. Kvalitetno izrađen proizvod (proizvođač daje čak godinu dana jamstva na ispravno funkcioniranje) nalazi primjenu u mnogim situacijama. Malih dimenzija i zanemarive težine pravo je čudo u svijetu mikroskopa. Za samo sto dolara čovjek ne može poželjeti više.

www.flexoexchange.com

CD-ROM: Utrka za osvajanje svemira

slika

Nekoć je osvajanje svemira bila stvar nacionalnog ponosa i simbol blokovske borbe. Danas svemirska utrka sve više postaje primjer međunarodne suradnje. Tko još jednom želi proživjeti napete trenutke neizvjesnih pohoda u orbitu i na Mjesec to može učiniti kupnjom CD-ROM-a The Space Race. Na njemu stotinama slika, rijetkim originalnim snimkama sovjetskih istraživača i detaljnim opisima 550 misija možete oživiti ta burna vremena. CD-ROM k tome nudi 120 minuta dokumentarnih filmova, pregršt zanimljivih podataka o svemirskim letjelicama, austronautima te medijskim izvještajima. Poseban je dodatak osvrt na političku dimenziju trke. Velik korak za svačiju elektronsku biblioteku... www.focus.worldaccess.co.uk

Domagoj Cerovac

Vijenac 247

247 - 4. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak