Vijenac 247

Književnost

Hrvatska na 69. konferenciji IFLA u Berlinu

Najbolji hrvatski poster

Hrvatska na 69. konferenciji IFLA u Berlinu

Najbolji hrvatski poster

U Berlinu je od 1. do 9. kolovoza 2003. održana 69. konferencija IFLA (International Federation of Library Associations) — Međunarodne udruge knjižničarskih društava. U Kongresnom centru oko teme Mediji — informacija — kultura okupilo se 3600 sudionika iz 124 zemlje, uz koje i jaka delegacija od 16 članova iz RH. Hrvatska može biti zadovoljna jer njezini predstavnici kao članovi rade u osam konferencijskih sekcija odnosno komisija, a predsjednica sekcije Knjižnica za djecu i mladež od ove je godine iz Hrvatske, Ivanka Stričević. Zapažena izlaganja i radionice imale su Aleksandra Horvat u okviru knjižnične teorije i istraživanja — Hrvatska i Balkan i Političke percepcije knjižničarstva — pogled iz Hrvatske, i Ljiljana Sabljak o UNICEF-ovim projektima za narodne knjižnice u RH započete tijekom Domovinskog rata. Na izložbi postera od njih 71 iz cijelog svijeta nagrađen je upravo hrvatski — poster Ivana Pehara i suradnika iz Gradske knjižnice Zadar, koji je osvajao ne samo dobrom prezentacijom nove narodne knjižnice smještene u bivši vojni objekt nego i turističkom ponudom Zadra i našega Jadrana.

Usporedno su se odvijale Konferencija ravnatelja nacionalnih knjižnica CDNL, na kojoj je Hrvatsku predstavljala Marina Mihalić i radni sastanak INTAMEL-a, Međunarodne udruge knjižnica metropola, gdje je Hrvatsku predstavljala ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić.

Predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Alemka Belan-Simić, uz sudjelovanje na izbornoj skupštini IFLA-e (od ove je godine nova predsjednica IFLA-e Kay Raseroka iz Bocvane), potpisala je i dogovor o sudjelovanju Hrvatske u međunarodnim knjižničarskim razvojnim projektima.

Konferencija je imala naglasak na ulozi knjižnica u društvu, slobodnom pristupu informacijama, promicanju cjeloživotnoga učenja, opismenjavanja i čitanja, promicanju razmjene istraživačkih knjižničarskih projekata i rezultata te razvoju profesije knjižničara.

Konferenciju je pratila izložba od dvjestotinjak različitih svjetskih izlagača knjižnične opreme i poslovanja s najnovijom tehnološki sofisticiranom opremom.

Društvena događanja bila su jednako bogata kao i stručni dio Konferencije, jer uz gradsku upravu Berlina, kao domaćina, Savezna vlada Njemačke i kulturne institucije poput Goethe Instituta pomogle su pri samoj organizaciji impozantnoga skupa. Možemo zaključiti da je Hrvatska ovaj put bila dobro zastupljena, uočena i djelatno uključena u buduća događanja na području knjižničarstva, što je veliko priznanje hrvatskoj knjižničarskoj struci, kompetentnosti njezinih kadrova i programa, koji ravnopravno sudjeluju u svjetskim kretanjima. Sljedeća konferencija IFLA bit će 2004. u Buenos Airesu, Argentina.

Ljiljana Sabljak

Vijenac 247

247 - 4. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak