Vijenac 247

Glazba

GLAZBOSKOP

Iz ciklusa Orgulje Heferer

GLAZBOSKOP

Glazbeni događaji

Iz ciklusa Orgulje Heferer

slika

U crkvi sv. Lucije u Kostreni 4. rujna u 19 sati nastupit će Antonela Malis-Hodžić, sopran, i Edi Kancelar, orgulje. Na programu će biti skladbe G. F. Händela, D. Zipolija, W. A. Mozarta, F. Schuberta, B. Pasquinija, G. Frescobaldija, C. Francka i J. Bajamontija. S istim programom nastupit će i u Crkvi sv. Petra i Pavla Apostola 6. rujna u Svetom Petru u Šumi s početkom u 19 sati.

Dana 6. rujna s početkom u 19 sati Ivanka Boljkovac, sopran, i Ljerka Očić, orgulje, održat će koncert u Crkvi Navještenja Marijina u Supetru. Dan poslije, a u isto vrijeme, nastupit će i u Crkvi Gospe od Otoka u Solinu. Iako ponešto različiti, programi obiju koncerata usredotočeni su na glazbenopovijesno razdoblje baroka.

Valentina Fijačko, sopran, i Mario Penzar, orgulje, priredit će 7. rujna koncert u Crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije u Granešini (Zagreb) s početkom u 19 sati. Na programu će biti skladbe G. Frescobaldija, A. Vivaldija, G. Giordanija, G. Böhma, G. B. Pergolesija, Ch. Gounoda, D. Buxtehudea, G. Bizeta, J. S. Bacha te G. Verdija.

Julian Rahlin i prijatelji ponovno u Dubrovniku

slika

U organizaciji turističke agencije Rathanea i njezina voditelja Petra Mihočevića, svojedobno ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara, ove će godine od 4. do 10. rujna biti održan Prvi festival komorne glazbe pod naslovom Julian Rahlin i prijatelji. Festival je proizašao iz brojnih nastupa violinista Rahlina i njegovih prijatelja na koncertima u Kneževu dvoru u Dubrovniku.

Detaljan program festivalskih koncerata možete potražiti na internetskoj adresi: http://www.rathanea.hr/cfprog.htm.

Koncerti u Kneževu dvoru

slika

Dubrovnik neće ostati bez glazbenih događanja ni po završetku Dubrovačkih ljetnih igara. Dubrovački simfonijski orkestar održat će dva koncerta. Dana 11. rujna u 21 sat nastupit će pod ravnanjem Ivana Dražinića i uz solista Đ uru Tikvicu na glasoviru, a na programu će biti skladbe L. van Beethovena i F. Mendelssohna. Tjedan poslije, 18. rujna, s početkom u 21 sat, orkestar će nastupiti pod ravnanjem slovenskoga dirigenta Antona Nanuta. Na programu će biti skladbe W. A. Mozarta i R. Schumanna, a dubrovačkoj će se publici predstaviti francuski violončelist Marc Coppey.

Natjecanje

Pobjeda Monike Leskovar na Novom Zelandu

slika

U Christchurchu na Novom Zelandu održano je međunarodno violončelističko natjecanje, koje je završeno 20. srpnja pobjedom u finalu hrvatske violončelistice Monike Leskovar. Direktor natjecanja bio je Aleksandar Ivaškin, pedagog Kraljevske glazbene akademije u Londonu, dok je predsjednica žirija bila Amerikanka Eleonore Schoenfeld. Monika Leskovar pobijedila je zahvaljujući izvedbi Koncerta Dmitrija Šostakoviča.

Najava obljetničkih ciklusa

Pedeset godina Zagrebačkih solista

slika

Petoga siječnja 2004. napunit će se točno pedeset godina od prvoga koncerta Zagrebačkih solista. Tim je povodom, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, cijela koncertna sezona 2003/2004. Zagrebačkih solista organizirana u znaku obljetnice. Glavni događaj bit će svečani koncert 5. siječnja 2004. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Predviđa se izdavanje monografije i brošure o Zagrebačkim solistima, kao i slavljeničkoga kompakt diska. Važno je napomenuti da svaki od šest predviđenih koncerata u sezoni sadrži na programu i izvedbe djela hrvatskih skladatelja, a bit će također praizvedbi te prvih izvedbi u Hrvatskoj. Detaljan program buduće koncertne sezone Zagrebačkih solista možete pogledati na internetskoj stranici:

http://www.zg-solisti.hr

Zagrebački kvartet u Mimari

slika

Zagrebački kvartet u sezoni 2003/2004. slavi 85. obljetnicu djelovanja. Predviđen je kompletni ciklus gudačkih kvarteta i klavirski kvintet Dmitrija Šostakoviča u Muzeju Mimara (datumi koncerata: 14. listopada 2003, 11. studenog 2003, 9. prosinca 2003, 10. veljače 2004, 9. ožujka 2004, 11. svibnja 2004), koji će djelomično biti izveden i u drugim hrvatskim gradovima te u cijelosti na turnejama u Velikoj Britaniji, Italiji, Australiji i Sjedinjenim Državama.

Svečani koncert u povodu proslave 85. obljetnice Zagrebačkog kvarteta bit će održan 24. travnja 2004. u KD Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Lisinski subotom. Na programu toga koncerta najavljene su izvedbe djela Dmitrija Šostakoviča, Luigija Bocherinija, Josipa Štolcera Slavenskog i Antonina Dvoűaka.

Pripremila Mirta Špoljarić

Vijenac 247

247 - 4. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak