Vijenac 247

Mm

Kultura na internetu: www.amz.hr

Informativno i neiskorišteno

Kultura na internetu: www.amz.hr

Informativno i neiskorišteno

Lijepo dizajniranom naslovnicom na kojoj se — osim fotografija nekih široj javnosti najpoznatijih izložaka iz njegova fundusa, nalazi i glavni izbornik Arheološki muzej u Zagrebu (jedan od izravnih slijednika nekadašnjeg Narodnog muzeja — prve nacionalne muzejske institucije čije javno djelovanje počinje 1846) započinje svoje predstavljanje na internetu.

Opcija O muzeju donosi kraći tekst o povijesti muzeja, u kojem stoji da već osamdesetih godina prošlog stoljeća Muzej započinje i sa sustavnim arheološkim iskopavanjima... Iznenađujući podatak o tek dvadesetak godina sustavnih arheoloških istraživanja posljedica je grubog previda, odnosno neažuriranja teksta napisana prije tri ili više godina, tj. u prošlom stoljeću. Osim teksta o povijesti, tu su i korisne informacije o sadašnjosti muzeja — radno vrijeme, cijene ulaznica, interni linkovi prema muzejskim sadržajima i djelatnostima, te korisne karte centra Zagreba s ucrtanim položajem Muzeja i šire zagrebačke okolice s ucrtanima putevima do Arheološkog parka Adauntonija u Ščitarjevu.

Iznimno bogati muzejski fundus danas broji približno 400 tisuća različitih artefakata podijeljenih u zbirke koje slijede uobičajeni kronološki sustav: Pretpovijesna, Egipatska (jedina na ovim prostorima), Antička (grčki i rimski spomenici) i Ranosrednjovjekovna te velika Numizmatička zbirka. Svaka je zbirka predstavljena kraćim tekstom i nekolicinom fotografija najreprezentativnijih primjeraka, uz koje su navedeni osnovni podaci (dimenzije, datacija i nalazište). Sve fotografije moguće je uvećati. Najveću pažnju među predstavljenim izlošcima svakako privlači slavna Vučedolska golubica, zatim Zagrebačka mumija te njezin povoj — glasovita Zagrebačka lanena knjiga (Liber linteus Zagrabiensis), rukopis s najdužim sačuvanim tekstom etruščanskog jezika.

Informativne i lijepo oblikovane internetske stranice Arheološkog muzeja u Zagrebu ne koriste sve mogućnosti interneta, te za početak predlažemo uvrštavanje zvučnog zapisa ranosrednjovjekovne glazbe i kratke virtualne šetnje Adauntonijom, što će znatno povećati njihovu atraktivnost.

Sandra Cekol


Kultura na internetu: www.splitskifestival.com

Ugodno iznenađenje

slika

Dugo toplo ljeto polako se i sigurno, barem kalendarski, približava kraju. Hladnije jesenje dane neki će dočekati s olakšanjem, a one druge do idućega će ljeta grijati uspomene na vruće ljetne doživljaje. Ljeto je i doba mnogobrojnih festivala na otvorenom — dramskih, plesnih i glazbenih. O mnogima od njih, ukoliko niste imali priliku nazočiti im, moći ćete pročitati iz pera »Vijenčevih« izvjestitelja upravo u ovom prvom broju novina nakon ljetne stanke. Na ovom mjestu osvrnut ćemo se također na jedan glazbeni događaj (odnosno njegove internetske stranice) koji je dobrim dijelom ozvučio ljeto. Lake note 43. festivala zabavne glazbe Split 2003, održana početkom srpnja, doprle su do gotovo svakog uha i bilo je nemoguće zaobići ih tijekom ljeta na plaži, u kafiću, na radiju ili televiziji.

Mnoge od nas te će melodije podsjetiti na lijepe trenutke doživljene tijekom ljeta, no osvježavanje sjećanja ne mora biti jedini razlog posjeta internetskoj stranici splitskoga festivala. Ukoliko vas znatiželja ili potraga za nekom informacijom navela na te stranice, vjerujem da ste, poput mene, ugodno iznenađeni njihovom informativnošću i ažurnošću, lakim snalaženjem, mogućnošću preslušavanja po dvije minute od svake skladbe (kvaliteta zvuka nije vrhunska, ali zadovoljava) i brojnim drugim sadržajima, na njima proveli mnogo više vremena no što ste prvobitno planirali. Upravo je to ono što stranicu čini vrijednom. Sve što poželite saznati o sadašnjosti festivala udaljeno je tek nekoliko klikova miša, a arhivski podaci koje je moguće pregledavati na različite načine na dohvatu su naših prstiju. Pozdravna riječ direktora festivala, programi festivalskih večeri, informacije o ulaznicama, mogućnost da posjetitelji stranice glasovanjem izaberu svoga pobjednka (i budu nagrađeni za sudjelovanje u izboru), audiozapisi izjava nagrađenih, svako pitanje upućeno autorima stranice dobiva svoj odgovor... — gotovo sve čega se sjetite tu je. Ipak u pisanom i zvukovnom obilju zaboravljen je (za glazbu možda nešto manje važan) slikovni dio, pa bi tako uz već otprije poznate fotografije izvođača bilo lijepo vidjeti i one s festivalske pozornice i (to bi uistinu bio korak prema savršenstvu u domaćem webu) videozapise.

Sandra Cekol

Vijenac 247

247 - 4. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak