Vijenac 247

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Dulčićeva retrospektiva

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Dulčićeva retrospektiva

slika

Zagreb U Modernoj galeriji postavljena je velika retrospektivna izložba Ive Dulčića, dubrovačkog slikara. Igor Zidić, autor izložbe, postavio je dosad najveću retrospektivu s gotovo tristo pedeset djela, slika, skica, crteža, nacrta za freske i vitraje. Djela datiraju iz razdoblja od 1941. pa do 1974. godine i tematski obuhvaćaju presjek kroz cijeli opus, od portreta i pejzaža do motiva iz svakodnevna života, ali i mnogobrojne religijske teme. Dulčićeva je izložba otvorena do 31. rujna, a nakon toga seli u dubrovačku Umjetničku galeriju.

Parmigianino i manirizam

slika

Beč U bečkom je Kunsthistorisches Museumu do 14. rujna otvorena izložba Parmigianino and European Mannerism, koja obilježava pet stoljeća od rođenja velikog majstora. Izloženo je dvadeset i pet slika, među kojima i nadaleko poznati Autoportret, šezdesetak crteža i grafičkih djela. Uz Parmigianinova djela usporedo su postavljena djela njegovih suvremenika poput Rossa Fiorentina, Jacopa Tintoretta i Correggia, ali i kasnija djela koja su nastala pod njegovim izravnim utjecajem poput škole iz Fontainebleua. O izložbi se pobliže informirajte na www.khm.at/parmigianino/index_en.html.

Kupkina retrospektiva

slika

Lausanne Prva švicarska retrospektiva češkog umjetnika Františeka Kupke nakon više od četvrt stoljeća održava se u Fondation de l’Hermitage u Lausanni. Djela koja obuhvaćaju sve faze Kupkina stvaralaštva posuđena su iz pariškog Musée national d’art moderne, budući da se u njemu čuva jedna od najvećih zbirki Kupkinih djela, zahvaljujući donaciji njegove udovice. Retrospektiva uključuje stotinjak djela od ranih simboličkih grafika do kasne radikalne geometrije. Izložba je otvorena do 12. listopada te na www.fondation-hermitage.ch.

Mitske šezdesete

slika

Padova Palazzo della Ragione u središtu Padove do 19. je listopada udomila izložbu Anni ’60 — La Grande Svolta. Riječ je o izložbi koja povijesnim činjenicama, poput spuštanja na Mjesec ili Vijetnamskog rata, objašnjava fenomene u umjetnosti šezdesetih godina prošlog stoljeća. Osim vizualnih umjetnosti, na izložbi su predstavljeni i daizajn, kako grafički, tako i produkt-dizajn, arhitektura, glazba, televizijski medij... Na njoj su postavljeni radovi Alvianija, Rotelle, Warhola, Fontane, Burrija, Kleina, Lichtensteina, ali i stari pisaći stojevi, motocikli, vinilske singlice i arhitektonski modeli. Info na http://padovacultura.padovanet.it.

Knjige

slika

Paulo Herkenhoff, Louise Bourgeois, Phaidon, 2003. Jedna od novijih monografija o američkoj umjetnici francuskih korijena Louis Bourgeois tiskana je prije nekoliko mjeseci u izdanju Phaidona. Veliki opus umjetnice koja je davne 1938. emigrirala u Ameriku prezentiran je sa stotinu i dvadeset ilustracija u boji i nekoliko desetaka crno-bijelih, a sve to na nešto manje od 160 stranica. Skulpture, crteži, grafike i instalacije glavna su preokupacija autorice koja vrlo često esejistički prati svoje radove. Informativna monografija poznate svjetske umjetnice.

CD-ROM

slika

L’Annonciation de la renaissance a nos jours, Réunion des musées nationaux Više od stotinu remek-djela predstavljeno je na ovom multimedijalnom disku. Riječ je o temi Navještenja, temi koja stoljećima okuplja umjetničku znatiželju. Ikonografski pristupi najrazličitijih umjetnika tijekom šest slikarskih stoljeća koliko obuhvaća ovaj CD-ROM daju nam presjek povijesti slikarstva od kasnoga srednjeg vijeka i Giotta pa do pop-arta i Andyja Warhola. Desetak pridodanih animacija omogućuje nam lakši pristup jednoj od najcitiranijih tema iz Biblije. Vrijedan primjer kako jednom temom prikazati višestoljetnu povijest slikarstva i likovnog umijeća.

Internet

www.umjetnicki-paviljon.hr Na internetskoj sranici zagrebačkog Umjetničkog paviljona s Tomislavova trga možete doznati opće podatke, informacije o ne tako davnim izložbama, najave i zanimljivu povijest samog paviljona. Neki najavljeni linkovi, poput kataloga, kluba ljubitelja te Q&A, još su u izradi, a cijela je stranica ponuđena i na engleskom jeziku. Bez obzira na šturo oblikovanje, stranica se obnavlja pa nam se tako najavljuje otvaranje izložbe Mimma Rotelle za 16. rujna te ostali projekti do početka sljedeće godine, ali i nagradna igra.

Marko Kružić

Vijenac 247

247 - 4. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak