Vijenac 247

Fotografija

U FOKUSU

Angelo Božac u Novigradu

U FOKUSU

Angelo Božac u Novigradu

slika

Novigrad U Galeriji Rigo u istarskom Novigradu (www.galerija-rigo.hr) otvorena je izložba fotografa Angela Bošca. Izložena serija fotografija Coming Out u potpunosti je posvećena motivima transseksualaca, kojima se zaintrigirao posjetivši travesti-show i fotografirajući otprilike desetak raznih klubova. Dokumentirajući s one strane zastora ljude i događaje, preobrazbu i masku, Božac zalazi u zatvoren intimistički svijet sa svim njegovim dramama, tugom i zlobom kao i s njegovim dobrim trenucima, pričajući priču o ljudima koji su često izopćeni ne samo iz heteroseksualnoga nego i iz homoseksualnoga društva, premda su to vrlo često iznimno osjetljivi pojedinci koji kao i ostali čeznu za srećom, ljubavlju i prijateljstvom. Serija fotografija te izložba koja je otvorena do 15. rujna ponajprije izražavaju razumijevanje drukčijega, toleranciju, poštovanje, ljudsku uzajamnost, potrebu za ljubavlju.

Definirajući trenutak

slika

Chapel Hill, North Carolina Dio zbirke fotografija od otprilike njih 1500 Ackland Art Museuma povezano je u izložbu Defining Moments — Two Centuries of Photography. Devedesetak fotografija pokazuje kako fotografi mogu oblikovati viziju svijeta, dokumentirati povijesne trenutke, ali i intimistički promišljati okolinu. Izložene fotografije nastale su u rasponu od 1840-ih pa do danas. Tematika tih fotografija je različita, od krajolika, prirodnih detalja, arhitekture i industrije pa do gradskih veduta, socijalnih dokumenata, portreta i zabilješki s putovanja. Dio izložbe posvećen procesima razvijanja fotografija upoznaje nas s najrazličitijim načinima nastanka fotografija, uključujući i najnovija tehnička dostignuća u izradi fotografija u boji. Izložba Defining Moments — Two Centuries of Photography otvorena je do 28. rujna, a ostale informacije potražite na www.ackland.org.

Sloboda u fotografiji

slika

Freedom: A Photographic History of the African American Struggle, Phaidon, 2002. Manning Marable i Leith Mullings autori su teksta, a Sophie Spencer-Wood odabrala je mnoštvo fotografija za knjigu o povijesti borbe Afroamerikanaca za vlastitu slobodu. Na više od pet stotina stranica i s mnogo dokumentarističkih fotografija kronološki su prikazani pokušaji oslobađanja crnaca od ropstva i borba za njihovu afirmaciju i jednakost. Počevši od sredine 19. stoljeća fotografije kroz prikaz uloge crnaca u američkom građanskom ratu, dobu ropstva i segregacije, pa do ubojstva Martina Luthera Kinga, knjiga o crnačkoj slobodi postala je vrijedan dokument jednoga doba. Fotografije dokumentaristički pokazuju tadašnju ekonomiju, ratove, tradiciju, politiku, očaj, nadu, aktivizam, nasilje, javne proteste, ali i privatne trenutke...

Internetsko predstavljanje

www.therewaslight.net Ova je internetska stranica presjek kroz fotografski rad omiškoga fotografa Gorana Gozdavčića. Nastavivši putem svoga djeda, samoukoga slikara i fotografa, Gizdavčić je uspio skupiti zavidnu zbirku fotografija iznimne kvalitete. Nagrađen je od Njujorškog instituta za fotografiju, u čijem je arhivu završilo nekoliko njegovih fotografije, a putem ove stranice upoznajte se s njegovim radovima. Među stvarima koje privlače njegov fotografski objektiv neizbježne su mediteranske teme mora, školjki, sunčevih zalazaka, brodova i rodnog Omiša, mjesec, rijeke, napuštena sela, biljke i drveće. Lirski postavljena dvojezična, hrvatsko-engleska, stranica citira Kaštelana i Borgesa, ali i najavljuje izložbu u mariborskoj Fotogaleriji Stop u kojoj Gizdavčić predstavlja 45 uvećanja u boji s temom Rijeka i more, koja traje do 6. rujna. Uz mogućnost spremanja nekoliko motiva u vlastito računalo, stranica je to koja poput vrlo solidne monografije predstavlja Gizdavčića kao fotografa.

Marko Kružić

Vijenac 247

247 - 4. rujna 2003. | Arhiva

Klikni za povratak