Vijenac 245

Glazba

CD: Jazz, The Original 5 Blind Boys of Mississippi, In Concert, Nusa Records

Vjerski swing

CD: Jazz, The Original 5 Blind Boys of Mississippi, In Concert, Nusa Records

Vjerski swing

Bogata tradicija američkih crnačkih vokalnih sastava datira iz doba crkvenoga pjevanja, uz koje je zapravo vezana još i danas. Ušavši i u svjetovno okruženje, pa tako i u jazz, neki su od takvih sastava, ne bez valjana razloga, pa čak i uz prešutni pristanak religijskih čistunaca, posegnuli i za izrazito džezističkim ritam-sekcijama te na taj način inovirali pojmove swinging spiritual i swinging Gospel. Tijekom više od pola stoljeća neprekidna djelovanja u tom je kontekstu bio najpoznatiji znameniti Golden Gate Quartet, a u njegovoj sjeni i izvrsni sastav Delta Rhythm Boys. No veoma se dugim stažem može pohvaliti i vrlo dobra, ali manje poznata grupa The 5 Blind Boys Of Mississippi s američkoga juga, koja se po široj popularnosti iz razumljivih i objektivnih razloga donedavna nije mogla uspoređivati sa spomenute dvije.

Pet je dječaka počelo pjevati u školi za slijepe u Jacksonu u državi Mississippi još daleke 1943. Nadareni kakvi su bili, oni će se nakon završetka škole profesionalizirati, i preimenovati u Jackson Harmoneers, da bi ubrzo ponovno vratili staro ime. Moderne su komunikacije omogućile tom sastavu bolje kretanje, pa će se on tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća početi pojavljivati i u nekim europskim zemljama, koje su im također otvorile vrata diskografskih studija. Nastao je tako i zapažen kompilacijski disk, sastavljen od najboljih koncertnih snimaka, koji je zbog specifičnosti vokalnog izričaja pa i određene egzotike vrlo prihvatljiv i za šire slojeve publike.

Vokalno-crkvena tradicija

Program je sastavljen od aranžmana tradicionalnih crnačkih Gospel-songova poput, Jesus Is A Rock In A Weary Land, Everytime I Feel The Spirit, How Great Thou Art i Jesus Gave Me Water, preko nekih najstandardnijih Gospel i Spiritual hitova, Just A Closer Walk With Thee i Swing Low Sweet Chariot do obrada popularnijih pjesama vješto aranžiranih i uklopljenih u swing i cijeli taj vokalno-instrumentalni izričaj, kao što je primjerice poznata rudarska pjesma If I Had A Hammer. Karakterističan crnački način pjevanja s prvim glasom Sandyjem Fosterom Jr., tenorima Joeom Watsonom i Charlesom Montagueom, baritonom Olice Thomasom i basom Jessejem Brownom, vodi nas uz jazz i u vokalnu tradiciju američkih baptističkih crkava, a onaj spomenuti prefiks swinging bio bi u tom kontekstu teško zamisliv bez gitarista Curtisa Fostera, basista Willieja Varnera i bubnjara Columbusa Smitha Jr.

Call & response, karakterističan crkveni običaj obojenih s jedne i džezistički tretman ritma i swinga s druge strane, kombinacija je koja daje sastavu The 5 Blind Boys Of Mississippi jasnu i logičnu cjelinu te stoga ovaj CD svrstavam u okvir ove rubrike.

Mladen Mazur

Vijenac 245

245 - 24. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak