Vijenac 245

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Svjetlina u Dubrovniku

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Svjetlina u Dubrovniku

slika

Dubrovnik U dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji od 9. srpnja pa do 10. kolovoza otvorena je izložba Svjetlina/Brightness na kojoj su izložena djela tridesetak suvremenih svjetskih umjetnika iz zbirke Zaklade Thyssen-Bornemisza. Među autorima poput Doug Aitkena, Pipilotti Rist, Andreasa Gurskog i Cindy Sherman predstavljeni su i naši Slaven Tolj i Kristina Leko. Simbolična naslova Svjetlina, izložba nam približuje zajedničku temu — svjetlost i fascinirajuća ljepota svijeta kao kontrast suvremenom životu, prožetu okrutnostima. Koncepciju izložbe osmislili su Francesca von Habsburg i Max Wigram.

Talijanski divizionizam

slika

London U londonskoj Estorick Collection of Modern Italian Art, otvorenoj 1998, postavljena je izložba Painting Light, Italian Divisionism 1885–1910, koja otkriva rijetku priliku upoznati se s djelima talijanskih divizionista Giovannija Segantinija, Angela Morbellija i Gaetana Previatija, koji su radove zasnovali na iskustvima Francuza Signaca i Seurata. Posebnu konstrukciju slike i studije svjetlosti te optičkih fenomena vezane uz teorijska razmišljanja talijanskih umjetnika možete pogledati do 7. rujna, a ostale informacije potražite na adresi www.estorickcollection.com.

Signacova retrospektiva

slika

Martigny Obilježavajući četvrt stoljeća postojanja Pierre Gianadda Foundation iz Martignyja postavila je izložbu Paula Signaca. Stotinjak radova, ulja na platnu, slikanih studija, crteža i akvarela prva su takva Signacova retrospektiva u Švicarskoj. Izložba prikazuje Signaca kao izrazito mediteranskog slikara sa senzibilitetom za motive iz industrijskih predgrađa i modernih lučkih gradova. Ona nas također vodi životom umjetnika od Pariza do Saint Tropeza. Signacova je retropsektiva otvorena do 23. studenog, a info na www.gianadda.ch.

Začetak apstrakcije

slika

Passariano kraj Udina U jednoj od najljepših vila u okolici Venecije, Villi Manin, otvorena je izložba Kandinsky and the Quest for Abstraction. Izložbu čini stotinjak djela iz Solomon R. Guggenheim Foundation, a uz Kandinskog, ključnu osobu potrage za apstrakcijom, još su postavljene slike i skulpture njegovih prijatelja, suvremenika i sljedbenika poput Kirchnera i Noldea, Marca i Kleea, Mondriana i Pevsnera, Gaboa i Maljeviča, Légera, Miróa, Ernsta, Picassa, Pollocka i drugih. Izložba je otvorena do 27. srpnja, a informacije potražite na stranici www.villamanin.com.

Site Specific

slika

Chicago Do 31. je kolovoza u Museum of Contemporary Art u Chicagu otvorena izložba Site Specific. Izložba je posvećena landartu šezdesetih i sedamdesetih te instalacijama osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, a vezano uz prostore stvaranja ili prezentacije. Djela na izložbi predstavljena su u različitim medijima i pokazuju jedinstvene kulturne, sociološke, ekonomske i geografske karakteristike pojedinih mjesta, bilo da je riječ o namibijskoj pustinji ili Derryju u Irskoj. Umjetnici s izložbe su Doug Aitken, John Cage, Willie Doherty, Sharon Lockhart, Richard Long, Brice Marden, Donald Moffett, Catherine Opie, Ed Ruscha, Robert Smithson, Thomas Struth i Carrie Mae Weems. Info na www.mcachicago.org.

Knjige

slika

Elizabeth Turner, Pierre Bonnard: Early and Late, I B Tauris & Co Ltd, 2003. Na gotovo tri stotine stranica viša kustosica Zbirke Phillips iz Washingtona prikazuje život i rad Pierra Bonnarda. Uključujući sve segmente Bonnardova života, od ranoga simbolističkog do kasnog impresionističkog, Elisabeth Turner u knjigu uključuje i stotinu i trideset slika, crteža, grafika, fotografija, skulptura, ali i dokumentacije koja pokazuje kako je Bonnard eksperimentirao s različitim medijima kao dokaz osobito neovisne umjetničke vizije.

Internet

slika

www.museumdermoderne.at Ova će vas internetska stranica upoznati s projektom novoga muzeja moderne umjetnosti koji se gradi na Mönchsbergu u Salzburgu. Sljedećega ljeta očekuje se otvaranje novog zdanja koje je projektirao minhenski arhitektonski tim Friedrich Hoff Zwink. Sjajan će projekt zajedno s današnjim Rupertinumom činiti cjelinu što će prezentirati europsku i svjetsku modernu te suvremenu umjetnost. Prva izložba u novoj zgradi bit će Le Grand Spectacle, o interakciji i dijalogu različitih umjetnosti.

Marko Kružić

Vijenac 245

245 - 24. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak