Vijenac 245

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Oproštajni koncert Trevora Pinnocka

GLAZBENI GLOBUS

Oproštajni koncert Trevora Pinnocka

slika

London Prije trideset godina čembalist Trevor Pinnock okupio je malu skupinu pionira-glazbenika, utemeljivši tako jedan među prvim ansamblima za ranu glazbu u Velikoj Britaniji. Ansambl The English Concert u međuvremenu je postao jedan od najpoznatijih takvih sastava u svijetu. Nakon trideset uspješnih sezona zajedničkoga djelovanja Pinnock je odlučio mjesto umjetničkoga voditelja ansambla prepustiti australskom violinistu Andrewu Manzeu. Na oproštajnom koncertu u londonskome Queen Elizabeth Halla ansambl je pod Pinnockovim vodstvom izveo više djela J. S. Bacha. http://www.englishconcert.co.uk/

Ogorčeni Wagnerovi poklonici

slika

Bayreuth Mnogi hodočasnici Wagnerova festivala u Bayreuthu ogorčeni su odlukom da se dvije velike nove produkcije skladateljevih djela — Ringa i Parsifala — povjere danskom filmskom redatelju Larsu von Trieru, odnosno radikalnom njemačkom kazališnom redatelju Christophu Schilingensiefu, dvojici autora koji u svojim radovima, prema londonskom »Telegraphu«, rabe eksplicitne scene seksa i šire ljevičarske političke ideje. Klaus Zehelein, predsjednik Njemačke udruge kazališta, izjavio je da je takva odluka ludost. »Postoji opasnost da će se produkcije pretvoriti u nešto besmisleno, lišeno jednako koncepta, kao i vizije.« Wolfgang Wagner, međutim, ostaje odlučan u svojoj odluci.

Knjiga: Iz pijanistova svijeta

slika

Piano Notes: The World of the Pianist najnovija je knjiga Charlesa Rosena, jednoga od najcjenjenijih pijanista i glazbenih pisaca današnjice, najpoznatijega vjerojatno po uspješnici The Classical Style: Haydn, Mozart, Beethoven. U novoj knjizi Rosen u sedam eseja otkriva priču o svome starom prijatelju — glasoviru. Posrijedi je zbirka nadahnutih insajderskih zabilješki u kojima autor otkriva mnoge velike tajne i male trivijalije glasoviračke profesije. Nakladnik je Allen Lane. Dijelove knjige možete pročitati na internetskoj adresi: http://www.andante.com/.

Diskografija: Glasovirska djela velikih dirigenata

slika

Japanska diskografska kuća King International Inc. objavila je studenoga prošle godine CD na kojemu japanski pijanist Mitsutaka Shiraishi izvodi rana glasovirska djela više slavnih dirigenata: Artura Toscaninija, Ernesta Ansermeta, Hansa Knappertsbuscha, Georgea Szella, Wilhelma Furtwänglera, Carla Schurichta i Jevgenija Mravinskoga. Izdanje je rezultat strasti producenta Yukihise Miyayame čiji je hobi skupljanje rijetkoga notnog materijala. CD je polučio poprilični tržišni uspjeh, prodavši se u nakladi od pet tisuća primjeraka. Zato je Miyayama odmah potom odlučio objaviti i sljedeće raritetno diskografsko izdanje, na kojemu su zabilježene skladbe Jevgenija Mravinskoga. Trenutno, pak, radi na skupljanju notnog materijala za CD na kojemu će se naći glazba nekolicine slavnih ruskih neskladatelja, među njima koreografa Georgea Balanchinea, impresarija Sergeja Djagiljeva te pisaca Lava Tolstoja i Borisa Pasternaka.

Glazba i društvo: Duchâble je bacio glasovir kroz prozor

slika

François-René Duchâble (51), uspješni francuski pijanist, odlučio je promijeniti tok vlastita profesionalnog života. Prema intervjuu u francuskom dnevniku »La Croix«, Duchâble namjerava zaključiti karijeru koncertnoga pijanista tako što će početkom sljedećega mjeseca na tri koncerta uništiti dva glasovira — prvi će baciti u jezero, dok će drugi minirati — te spaliti svoje koncertno odijelo. Tim pothvatima Duchâble želi upozoriti javnost na »glazbeni sustav koji, barem u Francuskoj, funkcionira loše i ograničava klasičnu glazbu na elitu«. Glasovir, pak, proglašava »simbolom dominacije buržoazije i industrijskoga društva. Glasovir rabljen na način na koji to čini ovo društvo arogantno je glazbalo koje isključuje sve one koji ne znaju ništa o glazbi«. Svoju karijeru Duchâble, pak, smjera nastaviti na biciklu, s prijenosnim glasovirom pod rukom na kojemu će svirati putujući Francuskom — »gdje god i kad god to bude želio«.

Borko Špoljarić

Vijenac 245

245 - 24. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak