Vijenac 245

Matica hrvatska

Događaji u Matici hrvatskoj

Nastavak tradicije

Događaji u Matici hrvatskoj

Nastavak tradicije

Ogranak Matice hrvatske Gospić predstavio je 10. srpnja treći broj svojega časopisa, »Ličke revije«. Na predstavljanju je okupljene u ime Matice hrvatske pozdravio njezin potpredsjednik Stjepan Sučić, koji je taj događaj nazvao iznimnim, jer se predstavlja važna periodizacija, čije ime upućuje na nastavak velike tradicije »Hrvatske revije«.

Glavni i odgovorni urednik časopisa, Ranko Šimić, istaknuo je važnost njegova zadatka u poticanju pisanja i izučavanja Like te je dao kratak pregled sadržaja. »Revija« se sastoji od nekoliko cjelina — znanosti, poezije, proze, publicistike, kao i još nekih. U uvodnom dijelu broja dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, piše o projektu Memorijalnog centra i Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, a slijedi nekoliko zanimljivih tekstova, poput onoga o Misalu iz 1483, prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi, kao i tekst o hrvatskoj jeronimskoj predaji te Kašićevu hrvatskom prijevodu Biblije, Lici i Ličanima u hrvatskom jezikoslovlju, a tu su i aktualne teme poput one o protivljenju gradnji autoceste kroz dolinu Gacke. Poseban dio časopisa posvećen je gospićkim ulicama, kao i starim ličkim fotografijama. Na kraju se nalazi i poznati tekst Vlade Gotovca Generali, Hrvatska se ne boji.

Gospićko-senjski biskup, dr. Mile Bogović, govorio je o projektu Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, za koji je izrazio nadu da će postati svehrvatski projekt, a koja bi se trebala graditi na najvećem groblju Hrvata, na Krbavi, na mjestu gdje je do drugoga svjetskoga rata bila crkva sv. Nikole. Na tom prostoru predviđena je crkva u dvije etaže, od kojih bi donja bila kripta, a gornja crkva posvećena svim mučenicima koji su niknuli na tlu Hrvatske, bez obzira na etnitet, priznatima od strane crkve.

Stjepan Sučić na kraju je istaknuo kako je u Lici tiskana prva hrvatska knjiga i zato joj se treba odužiti, učiniti sve da »Revija« i dalje izlazi, i to redovito i u većem broju primjeraka.

Antonija Vranić

Vijenac 245

245 - 24. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak