Vijenac 245

Fotografija

U FOKUSU

Izložba »National Geographica«

U FOKUSU

Izložba »National Geographica«

slika

Dubrovnik U Dubrovniku je, nakon dvanaest godina, obnovljen Etnografski muzej Rupe, negdašnja dubrovačka žitnica. Priliku za prvu izložbu nakon obnove dobio je općepoznati časopis »National Geographica«, koji će za koji mjesec dobiti i hrvatsko izdanje, na radost brojnih pretplatnika. Izložba pod naslovom National Geographic 100 Best Photographs Road Show pokazuje stotinu ponajboljih fotografija koje su objavljene u tom časopisu, a među motivima polarnih medvjeda i vukova izloženi su i motivi Dubrovnika iz šezdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, Mostara iz pedesetih. Izložena je i prva fotografija u boji tiskana u »National Geographicu« te druge ekskluzivne fotografije, poput anonimnih portreta, pejzaža i veduta... Izložba će nakon Dubrovnika obići i druge hrvatske gradove, Split, Zadar, Rijeku, Zagreb i Osijek.

Adams u Momi

slika

New York U Museum of Modern Art u New Yorku je otvorena izložba Ansel Adams at 100. Bez obzira što je Adams vjerojatno jedan od najizlaganijih fotografa u povijesti, od njegove smrti 1984, njegov cjelokupni opus nije revaloriziran. Izložba obuhvaća stotinu i četrnaest Adamsovih ključnih fotografija po izboru Johna Szarkowskog, počasnog direktora Odjela za fotografiju njujorške MoME. Fotografije su donesene iz brojnih javnih i privatnih zbirki. Kako kaže Szarowsky, Adams je bio jedan od najomiljenijih glasnogovornika naših obveza prema svijetu prirode. Počast tom fotografu na stotu obljetnicu njegova rođenja ponajviše je odana zbog njegova napora da pomoću fotografija koje je radio diljem Amerike revidira javno mnijenje o pejzažu, ne samo kao socijalnom servisu nego kao predmetu vlastitog obožavanja i štovanja. Izložba Ansel Adams at 100 otvorena je do 3. studenog u Momi u Queensu, a za ostale informacije pogledajte na internetskoj stranici www.moma.org.

Ross u Santa Barbari

slika

Santa Barbara Izložba od dvadeset i sedam fotografija velikog formata nazvana Richard Ross Photography: Gathering Light postavljena je u Santa Barbara Museum of Art. Fotografije Richarda Rossa kombinacija su uhvaćenoga trenutka i mješavine vremena, prostora i predmeta fotografije. Od pagoda iz 12. stoljeća do Getty Museuma u Malibuu, Ross sve podređuje potrazi za transformacijom tih trenutaka. Izložba nas vodi najrazličitijim motivima Rossovih fotografija, od hramova i grobova, ruševina i crkava do filmskih setova i kasina. Rossove fotografije nemaju umjetnu rasvjetu, bez obzira bila riječ o sakralnim ili profanim objektima. Ova je izložba samo dio veće izložbe, kojoj pripadaju još dvije serije radova istoga fotografa: Fovea i Leelacyd. Izložba Rossovih fotografija otvorena je do 28. rujna, a info je na www.sbmuseart.org.

Alternativna fotografija

slika

www.alternativephotography.com Privatna internetska stranica znanstvenice koja je počela proučavati alternativnu fotografiju i čiji je velik dio spoznaja došao putem interneta od raznih umjetnika i fotografa koji se bave alternativnom fotografijom. Uzajamnim dopisivanjima rodila se i zamisao o postavljanju web-stranice o alternativnoj fotografiji i procesima stvaranja alternativne fotografije te se sve više interesenata počelo javljati. Danas stranica ima više od pedeset predstavljenih umjetnika i još otprilike stotinu u različitim web-galerijama. Na ovoj stranici postoje još i brojni pretraživači po abecedi pojedinih fotografa čija je preokupacija alternativna fotografija, pretraživači po različitim tehnikama izrade alternativne fotografije, tu su prikupljene novosti o svijetu alter-fotografije, knjige i časopisi...

Marko Kružić

Vijenac 245

245 - 24. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak