Vijenac 245

Film

FILMSKA ČETVRT

Hrvatska: Peti put u Motovunu

FILMSKA ČETVRT

Hrvatska: Peti put u Motovunu

slika

Motovun Svjedoci Vinka Brešana, Svjetsko čudovište Gorana Rušinovića, Dogville Larsa von Triera, Sati Stephena Daldryja, Pijani od ljubavi P. Th. Andersona i Na ovome svijetu Michaela Winterbottoma neki su od 24 naslova iz 19 zemalja koji će biti prikazani u sklopu Glavnoga programa ovogodišnjega petog, Motovun Film Festivala (28. srpnja — 1. kolovoza). I dalje u službi promicanja malih kinematografija i neovisnih produkcija, motovunska će manifestacija, između ostaloga, predstaviti i selekciju dokumentarnih filmova, zatim program Off Off Croatia, rusku nacionalnu retrospektivu, kao i Motovunsku filmsku školu. Uz glavnu nagradu Propeler Motovuna i Propeler Motovun Online, na festivalu će se dodijeliti i nova nagrada odAdoA, koja će pripasti najboljem filmu snimljenom u regiji između Austrije i Albanije.

U kinima: Hitovi ljetnih noći

slika

Zagreb Kolovoški repertoar u hrvatskim kinima čine sve sami holivudski blockbusteri. Prva je akcijska komedija Charliejevi anđeli 2: Punom brzinom u režiji McGija, u kojoj tri seksi detektivke ponovno tumače Cameron Diaz, Drew Barrymore i Lucy Liu. Žanru komedije pripada i hit Svemogući Bruce Toma Shadyaca s Jimom Carreyjem, na tjedan dana obdarenim božanskim moćima. Akcijski pak spektakli Terminator 3: Pobuna mašina Jonathana Mostowa i Hulk Anga Leeja nude drukčiji tip zabave, a glavni su im aduti specijalni efekti i nastupi Arnolda Schwarzeneggera, odnosno Erica Bane. Triler Kuća izazova Boba Rafelsona sa Samuelom L. Jacksonom namijenjen je ljubiteljima kriminalističkih zapleta, dok će najmlađe privući pustolovni Klokan Jack, te animirani Sinbad: Legenda o sedam mora i Praščićeva avantura.

TV premijere: Parada Europljana

slika

Zagreb Ovog su ljeta Amerikanci neizbježni na velikom, a Europljani na malom ekranu. Tako Hrvatska televizija tijekom ljeta predstavlja niz veoma vrijednih filmova europskih kinematografija. Komorna art-drama Vrijeme početka djelo je talijanskoga redatelja Luigija di Giannija, dok je u glavnoj ulozi Sven Lasta (HTV 3, 26. srpnja, 23.45). Mađarski film Ubojice Zsombora Dyge (HTV 3, 2. kolovoza, 22.45) napeta je priča o serijskim ubojstvima, a britanski triler Istina ili usud Johna Maddena (HTV 1, 5. kolovoza, 23.05) portretira odvjetnicu koju zlostavljaju kolege s fakulteta. Francuska satira Parada (HTV 3, 9. kolovoza, 22.45) djelo je proslavljenoga pantomimičara Jacquesa Tatija, dok je norveška povijesna drama Telegrafisti (HTV 1, 12. kolovoza, 23.05) Erika Gustavsona nostalgična priča o početku 20. stoljeća.

Bosna i Hecegovina: 9. Sarajevo Film Festival

slika

Sarajevo Već devetu godinu zaredom u Sarajevu se održava međunarodni filmski festival, koji se ovoga ljeta može pohvaliti iznimno bogatim programom. Uz Nove tokove i Panoramu s igranim i dokumentarnim filmovima, te Otvoreno kino organizatori pripremaju i Regionalni program, kao i Prvi BH nacionalni filmski festival, u sklopu kojeg će biti prikazani najnoviji radovi bosanskohercegovačke kinematografije. Retrospektivni program Tribute to ove je godine posvećen redatelju i glumcu Peteru Mullanu (Magdalene Sisters, Miss Julie), koji će Sarajlijama i njihovim gostima osobno predstaviti svoje filmove. Sam festival traje od 15. do 23. kolovoza, a svečano ga otvara domaća komedija o poslijeratnom Tešnju Gori vatra u režiji Petra Žalice.

SAD: Ljeto nastavaka

slika

Los Angeles Ovoga ljeta u američke, a zatim i u svjetske kinodvorane stižu brojni nastavci rado gledanih izvornika. Akcijska komedija Bad Boys II Michaela Baya ponovno je spojila Willa Smitha i Martina Lawrencea, dok je Lara Croft Tomb Rider: The Cradle of Life Jana de Bonta drugi dio ekranizacije popularne računalne igre s oskarovkom Angelinom Jolie u naslovnoj ulozi. Spy Kids 3-D: Game Over Roberta Rodrigueza završni je dio trilogije o malim superšpijunima, a Freddy Vs. Jason Ronnyja Yua kompilacijski nastavak dvaju horor-serijala, Strava u Ulici brijestova i Petak trinaesti. Napokon, tinejdžerska komedija American Wedding Jesseja Dylana treći je dio junaka Američke pite, koje ovaj put čeka ulazak u bračnu luku.

Knjiga: Katharine se sjeća

slika

A. Scott Berg, Kate Remembered, Putnam Pub Group, 2003. O životu i karijeri nedavno preminule Katharine Hepburn upravo je objavljena knjiga A. Scotta Berga, čiji je intrigantan spoj biografije i memoara odmah dospio na vrh ljestvice čitanosti u Sjedinjenim Državama. Glumičin biograf Berg njezin je dugogodišnji prijatelj, koji je od 1983. i njezina četvrtog Oscara bilježio razmišljanja Katharine Hepburn o mnogim, javnosti nepoznatim, detaljima iz njezina života. Po izričitoj želji velike umjetnice, knjiga je objavljena neposredno nakon njezine smrti.

Internet: Motovun Online

slika

http://www.motovunfilmfestival.com Dobar festival treba i dobru web stranicu. Osobito ako ona služi kao projekcijsko platno i glasački listić jednog od festivalskih programa. Festival je, dakako, onaj motovunski, program je Motovun Online s 29 kratkometražnih naslova, a sve ostalo u rukama i — očima posjetitelja stranice.

Boško Picula

Vijenac 245

245 - 24. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak