Vijenac 245

Kolumne

Mladen Mazur: JAZZ AD LIBITUM

Čakovčani oduševili Nijemce

Čakovčani oduševili Nijemce

Prošloga smo mjeseca, točnije 19. lipnja, posjetili jedan od brojnih njemačkih festivala jazza održana u mirnom i simpatičnom gradiću Bietigheimu, jednom od satelita Stuttgarta. Međunarodni je to festival tradicionalnoga jazza i swinga u programu kojeg je zahvaljujući naporima Hrvatskog jazz-kluba nastupio jedan od naših ponajboljih velikih jazz-orkestara, Big band Čakovec, pod ravnanjem stalnoga dirigenta Lacija Varge. Mecena je i organizator toga festivala već drugi put snažna mjesna tvrtka Olymp, po nazivu koje manifestacija nosi ime.

Cjelodnevna svirka

Za razliku od mnogih drugih, jazz-festival u Stuttgart-Bietigheimu ima pomalo neuobičajen, zbog blagdana Tijelova jamačno odabran dnevni program, koncerti traju od kasnih prijepodnevnih do ranih večernjih sati. Tako je već oko jedanaest prijepodne na pozornicu velikoga prostora poluotvorenog tipa stigao simpatični, na prvi pogled možda nepretenciozni, ali u smislu tradicionalnog jazza vrlo kvalitetan mali sastav jednostavna imena Simply Swing, s trubom, klarinetom, odnosno saksofonom, bendžom i, što je zanimljivo, bez bubnjeva. Pod vodstvom smo leadera-bendžoista i vokalista Reinera Hengsta slušali vrlo dobro uigran set poznatih swing-tema.

Posebnu je pozornost mnogobrojne publike privukao potom jedan od ne baš brojnih švedskih sastava tradicionalnog jazza, dixielanda i swinga, Carling Family. To je doista posve neobičan potpuno obiteljski sastav, u kojem otac spiritus movens svira trubu, majka kontrabas i bendžo, jedan je sin izvrstan bubnjar, drugi više negoli nadaren klarinetist i saksofonist te dvije kćeri koje izmjenjuju trombone, trube i glasovir. U tom je sekstetu bila osobito zapažena i s oduševljenjem prihvaćena mlađa kći, nadarena trombonistica i trubačica, koja je gotovo na rubu artizma svirala i škotske gajde te po dvije pa čak i tri trube istovremeno!

Tvrtka Olymp za svoj je festival formirala i sponzorirala poseban međunarodni sastav, Olymp Jazz All Stars, na čelu kojeg je bio izvrstan njemački klarinetist Charlie Höllering. U tom su nonetu bila dvojica također vrlo dobrih njemačkih trubača, Peter Sputnik Lange i Axel Schlosser, američki trombonist velikih mogućnosti Joe Wulf, pijanist Thilo Wagner i Olaf Polzhien, zatim braća Talijani, gitarist Lorenzo i kontrabasist Davide Petrocca te jedan od najboljih europskih bubnjara swinga Gregor Beck. Bio je to pravi vatromet istinskog jazza i swinga, s nizovima izvrsnih solističkih dionica svih sudionika ansambla, u programu kojeg su se posebno svidjele interpretacije poznatih tema mainstream-jazza poput Undecided, Stealing Apples i Sandu.

Posljednji i najbrojniji

Iako iscrpljen cjelonoćnim putovanjem, u toj se jakoj konkurenciji kao posljednji, i po sastavu najbrojniji, našao Big band Čakovec, koji je u Bietigheimu dao jamačno jedan od svojih najboljih koncerata. Uigranost, kompaktan zvuk, korektno funkcioniranje pojedinih sekcija te solističke dionice saksofonista Gordana Peršija i Antuna Horvata bile su značajke toga nastupa. U drugom se dijelu koncerta orkestru priključila naša vodeća pjevačica jazza međunarodnog iskustva, Zdenka Kovačiček, izvevši uspješno nekoliko poznatih jazz-standarda popraćenih primjerenom konferansom, te efektnim završetkom blues-teme OK, All Right You Win. Naš je predstavnik, uz neke manje zamjerke (nedostatak najpopularnijih big band brojeva, preduge stanke između izvedbi), polučio zamjetan međunarodni uspjeh. Program je festivala zaključio mali dixieland ansambl koji djeluje unutar big banda.

Izuzmemo li nedostatak za ovakve prigode obveznog tiskanog programa, festival jazza bio je primjereno organiziran, a nadamo se da će u programu te manifestacije mjesto i sljedeće godine naći neki od predstavnika našega tradicionalnog jazza.

Vijenac 245

245 - 24. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak