Vijenac 245

Mm

Kultura na internetu: www.pulafilmfestival.hr

Bez slike i tona

Kultura na internetu: www.pulafilmfestival.hr

Bez slike i tona

Ove će godine pedeseti put zaredom pulska arena otvoriti svoje borilište ljubiteljima filma koji će u njezinoj impresivnoj školjci moći pogledati najnoviju domaću filmsku produkciju. Osim nacionalnog, posjetitelji 50. Pula film festivala imat će priliku vidjeti još tri programa — međunarodni, retrospektivni i dokumentarni, u sklopu kojih će se prikazati mnoštvo filmova.

Posjetili smo stoga internetske stranice Pulskog festivala 16. srpnja. Nakon animirane špice dolazimo do kratkog uvodnog teksta rubrike Pregled programa, od koje vode interni linkovi koji predstavljaju njegove pojedine dijelove. Ono što začuđuje jest odsustvo engleske verzije stranice. Manifestacija koja obilježava pola stoljeća trebala bi imati internetske stranice u cijelosti dostupne i na engleskom, a ne samo jednu rubriku (press accreditations). Budući da se programi odvijaju na različitim lokacijama radi lakšeg snalaženja svih koji su se odazvali pozivu (Dođi i ti!) koji je organizator uputio putem plakata, bilo bi dobro da su lokacije predstavljene i na preglednoj mapi Pule, te da su na stranici uključeni linkovi prema relevantnim turističkim informacijama.

Nakon što pogledaju način na koji je prezentiran nacionalni program, bolji će se poznavatelji Festivala sa žaljenjem prisjetiti prošlogodišnjeg — ne osobito impresivnog, no ipak znatno boljeg predstavljanja filmova (još uvijek dostupnog na adresi www.pulafilmfestival.com) koji je osim dvojezičnosti i fotografija uključivao i kratku biografiju redatelja. Svega toga ove godine nema. Ako ste pomislili da će rubrika vizualni materijali barem dijelom ispraviti taj propust — pogriješili ste, jer ona prezentira samo vizualni identitet festivala (plakati, vizitka, koverta...).

Maćehinski odnos priređivača stranice najbolje se očituje u odsustvu bilo kakvog teksta koji bi barem pokušao sažeti proteklih pedeset godina Festivala. U programu retrospektive filmovi su samo nabrojani, bez ijednog podatka (osim imena redatelja) koji bi ih približio novim generacijama gledatelja. Da ne nabrajamo dalje u istom tonu, za kraj recimo da je jedna od rijetkih rubrika koje zaslužuju pohvale Izvadci iz tiska, jer korektno prenosi tekstove o Festivalu, bez obzira na njihovu počesto negativnu intoniranost.

Sandra Cekol


Kultura na internetu:

www.motovunfilmfestival.com

slika

U duhu festivala

Pet mu je godina tek. Još je dijete, a većina njegovih posjetitelja željela bi da takav ostane zauvijek. Riječ je dakako o Motovun Film Festivalu, malom (opsegom, no nipošto i ambicijama, o čemu svjedoči i engleska varijanta stranice gotovo u potpunosti jednaka hrvatskoj) festivalu koji prikazuje male (u najtoplijem značenju te riječi) filmove, festivalu koji je proteklih godina zahvaljujući svom neformalnom karakteru, intenzivnim događanjima i kvalitetnim filmovima postao nezaobilazno odredište ljetnog odmora brojnih filmoljubaca (i ne samo njih).

Internetske stranice motovunskoga festivala otvara rubrika vijesti na vrhu koje se nalazi fotografija koja se mijenja pri svakom dolasku na stranicu. Ta fotografija jedini je koloristički odmak od crno-bijelo-zelene palete autora vizualnog identiteta festivala Brukete i Žinića. O bogatstvu sadržaja stranice dovoljno govori već letimičan pregled izbornika. Autorski rad Brukete i Žinića nepretenciozan je i dobro korespondira s duhom festivala, no u osnovnim crtama možda odveć sličan nekim drugim radovima istih autora (www.knjiga.hr).

Satnica filmskoga programa pregledno je izložena i moguće ju je pregledati na posebnom prozoru. Svi filmovi koji će biti prikazani u Motovunu, kao i oni koji će biti dostupni na festivalskoj internetskoj stranici u sklopu međunarodne selekcije kratkih filmova Motovun On Line detaljnije su predstavljeni navođenjem autora i glumaca, dosadašnjih nagrada (ukoliko su ih osvojili) te kratkim sadržajem i jednom fotografijom koju nije moguće uvećati.

Svjesni da su za stvaranje pravog ozračja nužna popratna događanja, organizatori Festivala pobrinuli su se i za njihovu organizaciju. Program događanja izložen je na posebnom prozoru zajedno s programom rada ove godine pokrenute Motovunske filmske škole.

Sve o ulaznicama za filmske projekcije tijekom festivala (cijene, mjesta prodaje...) saznajemo u rubrici ulaznice, a u rubrici smještaj najosnovnije su informacije o mogućnostima smještaja kao i linkovi na kojima možemo saznati više o tome. Najbliži smještaj je u Istarskim toplicama, a na stranici je navedeno da Festival organizira besplatni prijevoz na relaciji hotel-Motovun tri puta dnevno, premda kolege koji su bili u Motovunu prošle godine tvrde da su svaku vožnju (bez obzira na vrijeme) morali platiti.

Internetske stranice Motovun Film Festivala komuniciraju sa svojim posjetiteljima putem foruma, a njihova je najveća slabost tražilica koja ne radi uvijek baš najbolje.

Sandra Cekol

Vijenac 245

245 - 24. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak